Με αφορμή το ντοκυμαντέρ για την ζωή του Γιάννη Σακελλαράκη "Το ίχνος του χρόνου"

Uncategorized Φεβρουάριος 29, 2016

9789607721914Ο Γιάννης Σακελλαράκης έβγαλε το πρώτο του βιβλίο στον Ίκαρο με τον τίτλο «Η ποιητική της ανασκαφής» το 2003. Ήταν στη σειρά «Προσωπογραφίες» όπου καλούσαμε προσωπικότητες που καθορίζουν την πνευματική ζωή του τόπου μας να αυτοβιογραφηθούν και να αποκαλύψουν τον κόσμο τους και τα οράματά τους.

Τα επόμενα βιβλία του, «Γεύση μιας προϊστορικής ελιάς» (2005) και «Ανασκάπτωντας το παρελθόν» (στον Ίκαρο, 2006) είχαν κι αυτά έναν παρόμοιο  θεματικό άξονα: μέσα από την περιγραφή της ανασκαφικής του δραστηριότητας ο συγγραφέας εξιστορούσε εμπειρίες και συναισθήματα με αφορμή τα αρχαιολογικά ευρήματα: ένα κύπελλο γεμάτο προϊστορικές ελιές, ένας σφραγιδόλιθος κι ένα δαχτυλίδι στα Ανεμόσπηλια, η
αίσθηση του αρχαιολόγου- χρυσοθήρα, η άσκηση της παρατηρητικότητας μέσα από τις ιστορίες της Άγκαθα Κρίστι, η σύγκριση της αστυνομικής με την ιστορική έρευνα, η ανωνυμία της προϊστορίας. Αφανείς και επώνυμοι χαρακτήρες, άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες των ανασκαφών που επηρέασαν τον τρόπο σκέψης και τη ζωή του ήρθαν στην επιφάνεια.

Îççòáæï1Τριάντα συνεχή χρόνια ανασκαφικής εμπειρίας, ο τρόμος της επιστημονικής μοναξιάς, η συγκίνηση της ανακάλυψης, η τεράστια ευθύνη. Ο συγγραφέας σκάβοντας τα διάφορα στρώματα του χρόνου μέσα στη Γη, ανακαλύπτει και τον εαυτό του.

Η συνεργασία μας στάθηκε αφορμή να γνωρίσουμε έναν χαρισματικό άνθρωπο, που πέρα από την αδιαμφησβήτητη προσφορά του στην αρχαιολογία, υπήρξε εξαιρετικός αφηγητής. Η χρήση της γλώσσας, η ακρίβεια των περιγραφών αλλά και το χιούμορ σε συνδυασμό με το διαπεραστικό του βλέμμα και την ευθυτενή στάση του σώματός του μάγευαν τον κάθε ακροατή.

Με αυτά τα δεδομένα, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά ότι μέσα στο 2016 αναμένεται το ντοκιμαντέρ της Διονυσίας Κοπανά, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία,  “To Ίχνος του χρόνου” αφιερωμένο στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα αρχαιολόγου.

Η ταινία με μια βαθιά, διεισδυτική ματιά, επιχειρεί να παρουσιάσει την προσωπικότητά του, προσθέτοντας όμως και αυτή τη διάσταση: του σπουδαίου διανοητή και δάσκαλου, του «ανασκαφέα ψυχών» που επηρέασε καταλυτικά όλους όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν δίπλα του.

Τα γυρίσματα κράτησαν τέσσερα χρόνια και ολοκληρώθηκαν χάρη στην αγόγγυστη συμπαράσταση της Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, το δε σύνολο των εξόδων γυρίσματος καλύφθηκε από το Ίδρυμα Κωστόπουλου. Οι συνεργάτες της ταινίας ακολούθησαν τα αχνάρια του Σακελλαράκη στο Ιδαίον Άντρο τα Ανεμόσπηλια, στο φαράγγι των Νεκρών στη Ζάκρο, στο νεκροταφείο στο Φουρνί των Αρχανών , στην κορφή του Ψηλορείτη.

Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την κυκλοφορία του ντοκυμαντέρ. Περισσότερα, καθώς και το τρέιλερ, μπορείτε να βρείτε εδώ

Περισσότερα για τα βιβλία του Γιάννη Σακελλαράκη στον Ίκαρο, και σύντομο βιογραφικό του μπορείτε να βρείτε εδώ

Έτικέττες: