Θάλασσα σώσε με
-Τη σκότωσες;
-Ναι.
-Πού;
-Μέσα στο αμάξι της.
-Εκεί όπου τη βρήκαμε; Στην παραλία έξω από το Τολό;
-Ναι.
-Γιατί;
-Από αγάπη.
-Ποιος μπορεί να το πιστέψει αυτό;
-Δύο μπορούν.
Ναύπλιο. Παραμονή Χριστουγέννων. Με αφορμή τη δολοφονία μιας δικηγόρου, ο Χάρης Κόκκινος έρχεται αντιμέτωπος με μια υπόθεση που δεν μοιάζει με καμία από όσες έχει χειριστεί. Οι απαντήσεις που αναζητά δεν κρύβονται σε κάποιο μεμονωμένο στοιχείο, αλλά στις σιωπές των ανθρώπων, στις σχέσεις τους που φθείρονται και στις οριακές τους επιλογές. Κι αν η υπόθεση τον οδηγεί στον τόπο του εγκλήματος, η αλήθεια αυτή τη φορά τον σπρώχνει κάπου πιο σκοτεινά: μέσα του.
Ένα σύγχρονο κοινωνικό ψυχογράφημα για το αθέατο και παράλογο αυτής της γωνιάς της Μεσογείου, για τις ζωές που διαμορφώνονται στη σιωπή και για τους δεσμούς που μας δοκιμάζουν αποδεικνύοντας ότι ο πιο επικίνδυνος τόπος είναι εκεί όπου αγαπάμε.
- Σελίδες: 344
- ISBN: 978-960-572-840-3
- Έκδοση: 2026
- Ημερομηνία έκδοσης: 04/05/2026
- Διαστάσεις: 13.3 x 20.5 εκ.
- Κατηγορίες: Λογοτεχνία, Βιβλία, Ελληνική Λογοτεχνία
Για μια ακόμα φορά η Ευτυχία Γιαννάκη κάνει το νουάρ θαύμα της αποδεικνύοντας ότι η αστυνομική λογοτεχνία μπορεί να είναι λογοτεχνία ακριβή.
– Ελένη Γκίκα, FractalΗ συγγραφέας αναδεικνύει με αιχμηρή ματιά το αθέατο πρόσωπο της επαρχίας και το πώς οι ζωές των ανθρώπων διαμορφώνονται στη σκιά της μυστικοπάθειας. Με γραφή γεμάτη ένταση, το «Θάλασσα σώσε» με εξελίσσεται σε μια συγκλονιστική σπουδή για τους δεσμούς που μας καθορίζουν και δεν γίνεται ποτέ να προσπεράσουμε.
– Σπύρος Σμυρνής, In2lifeΥπέροχο! Με εξαιρετική γραφή η Γιαννάκη ξεδιπλώνει μια πολύ στιβαρή πλοκή, και μέσα από έναν φόνο μας δίνει έναυσμα να προβληματιστούμε για τη βρωμιά που κρύβεται πίσω από την άφρονα εξουσία και τον αλόγιστο πλούτο. Το διάβασα σε λιγότερο από 24 ώρες.
– Τάσος Γέροντας, ΕξώστηςΜε αιχμηρή γραφή και έντονη συναισθηματική ένταση, η συγγραφέας εξερευνά τα όρια της αγάπης, της ενοχής και της ανθρώπινης αντοχής, υπενθυμίζοντας πως ο πιο επικίνδυνος τόπος δεν είναι ποτέ το έγκλημα, αλλά όσα κρύβουμε μέσα μας.
– Γιούλη Τσακάλου, Ελεύθερος ΤύποςΑκόμη ένα πλούσιο, ατμοσφαιρικό noir με συναισθηματική νοημοσύνη από την αγαπημένη συγγραφέα.
– Φωτεινή Σίμου, ELLE
Η Ευτυχία Γιαννάκη ανήκει πλέον στις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, […] επιχειρεί μια βαθιά κατάδυση στην άβυσσο των ανθρώπινων σχέσεων και ειδικά στα σημεία χωρίς επιστροφή.
– Ειρήνη Γιαννάκη, LIFOΣαν τα page-turner βιβλία της Ευτυχίας Γιαννάκη -μιας από τις σημαντικότερες crime πεζογράφους της χώρας μας- δεν έχει.
– Θεοδόσης Μίχος, OneManΤο μυθιστόρημα της Γιαννάκη είναι αστυνομικό. Ναι. Είναι κοινωνικό. Ναι. Είναι υπαρξιακό. Ναι. Είναι ψυχογράφημα προσώπων-ανθρώπινων σχέσεων. Ναι. Είναι δικό μας κομμάτι. Ναι. Τέρμα οι διαπιστώσεις, καταφάσεις, επιβεβαιώσεις. Όλα τα προηγούμενα περιέχονται στη σταθερή, ζεστή, αντικειμενική, αφηγηματική φωνή της συγγραφέως.
– Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, GazzettaΤο βιβλίο είναι γραμμένο με αληθινά ποιητική γλώσσα, χωρίς να χρησιμοποιεί «καλολογικά στοιχεία» – δεν τα έχει ανάγκη. Σύνθετη και πυκνή γραφή, εξαιρετικές περιγραφές της φύσης και της ψυχικής κατάστασης των πρωταγωνιστών. Και προς το τέλος, μια ανατροπή τελείως απρόβλεπτη. Ή αλλιώς, «Θάλασσα, σώσε μας!», αφού αυτή είναι η μήτρα της ζωής και της ύπαρξής μας.
– Χίλντα Παπαδημητρίου, Book PressΌπως πάντα η συγγραφέας έχει στήσει έναν σαγηνευτικό ιστό που γραπώνει τον αναγνώστη και δεν τον αφήνει ακόμη κι όταν φτάσει στην τελευταία σελίδα. Η «Θάλασσα σώσε με» είναι μια συνταρακτική ιστορία που συνεχίζει να κυκλοφορεί στο κεφάλι μου ως αναγνώστη μέρες μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου.
– Γιάννης Καφάτος, ViewTagΕυτυχία Γιαννάκη
Η Ευτυχία Γιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική, μουσική και επικοινωνία. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής.
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν τα βιβλία της, Στο πίσω κάθισμα (2016), Αλκυονίδες μέρες (2017), Πόλη στο φως (2018), Η νόσος του μικρού θεού (2020), Στη φωλιά του ιππόκαμπου (2021), Οι ναυαγοί του Αυγούστου (2022), Υπέροχος πόλεμος (2025), και η σειρά μυστηρίου για παιδιά Πιτσιμπουίνοι: Τα πρώτα μου μυστήρια που έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 60.000 αντίτυπα.
Έχει εκδώσει, με ψευδώνυμο, το μυθιστόρημα Χάρντκορ (Ωκεανίδα, 2000), που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, και υπέγραψε το σενάριο της αστυνομικής τηλεοπτικής σειράς Ο Σκαραβαίος (Alpha TV, 2024).
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ίδια στο www.giannaki.com