Οι δασκάλες είναι πλάσματα που κατοικούν στα σχολεία
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Μια ξεκαρδιστική και τρυφερή ιστορία για τις σχέσεις παιδιών και δασκάλων, με ξέφρενη παιδική φαντασία και απίθανη εικονογράφηση.
- Σελίδες: 32
- ISBN: 978-960-572-820-5
- Έκδοση: 2026
- Ημερομηνία έκδοσης: 09/03/2026
- Διαστάσεις: 26 x 24 εκ.
- Κατηγορία: Παιδικά Βιβλία
- Ηλικία: Από 5 ετών
Αν είστε δασκάλα ή δάσκαλος, διαβάστε το, γιατί είναι ένα βιβλίο που τιμά τον ρόλο του δασκάλου με τον πιο πρωτότυπο τρόπο: αποκαλύπτοντας την ανθρωπιά του μέσα από το πέπλο του μυστηρίου που του υφαίνουν τα παιδιά. Και φέρτε το μαζί στην τάξη σας, εκεί που κατοικούν τα δικά σας πλάσματα, εκεί που: «Φαντάσου πόσο μας αγαπάει, που δεν μπορεί μακριά μας… Κι εγώ, όμως, την αγαπώ!».
– Κατερίνα Ζαμαρία, DiastixoΜια ιστορία που θα κάνει τα παιδιά να γελάσουν, να αναρωτηθούν και –ίσως– να δουν τις δασκάλες τους με μια εντελώς διαφορετική ματιά.
– Σταυρούλα Πανοπούλου, DebopΑδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια απολαυστική, παιδοκεντρική ιστορία, για παιδιά, δασκάλες, γονείς. Εκείνο, όμως, στο οποίο δίνω ιδιαίτερη σημασία είναι ο σεβασμός με τον οποίο οι δημιουργοί προσεγγίζουν τόσο τον μαθητή όσο και τη δασκάλα. Δεν πρόκειται για βιβλίο «για τη διαφορετικότητα» με στενό, διδακτικό τρόπο. Παρόλα αυτά, την ενσωματώνει ουσιαστικά, προβάλλοντας μαθητές διαφορετικού χρώματος -και μάλιστα Έλληνα μαθητή- σε κεντρικό και ισχυρό ρόλο. Παράλληλα, οι δασκάλες αναδεικνύονται ως σταθερές, τρυφερές παρουσίες, ως εκείνα τα πρόσωπα που «είναι πάντα εκεί για εμάς». Ακόμη και αν έχουν ζωή πέρα από τα όρια της σχολικής τάξης, παραμένουν κοντά στους μαθητές τους, χαρίζοντάς τους -πέρα από γνώση- φροντίδα, αγκαλιές, φιλιά και χαμόγελα.
– Ελένη Αθανασοπούλου, Κόκκινη Αλεπού"Στο εικονοβιβλίο της Αναΐς Ζαφειροπούλου και του Βασίλη Κουτσογιάννη θυμόμαστε αυτά τα ξεχωριστά πλάσματα, τις δασκάλες μας, μέσα από το ανατρεπτικό βλέμμα του μικρού αφηγητή, ενώ τα ίδια τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια αστεία ιστορία με λυτρωτικό τέλος."
– Ελένη Κορόβηλα, Book Press"Ο Βασίλης Κουτσογιάννης με την υπέροχη εικονογράφησή του, ακουμπά την παιδική ψυχή στο έπακρο δίνοντας κάθε συναισθηματική έξαρση στη σωστή της διάσταση με τα πινέλα του, δημιουργώντας επίσης ένα δικό του εικονικό σύμπαν που δένει απόλυτα με την χαρισματική ιστορία της Αναΐς Ζαφειροπούλου."
– Ελένη Μπετεινάκη, Τα παραμύθια του ΣαββάτουΑναΐς Ζαφειροπούλου
Η Αναΐς Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι νηπιαγωγός, με μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία και εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες. Όσο για την ηλικία της, οι μαθητές της επιμένουν ότι είναι πάνω από εκατό χρονών κι έχει αρχίσει να τους πιστεύει! Όταν ήταν μικρή, η γιαγιά της ακούμπησε μπροστά της ένα κέρμα, ένα κραγιόν, μια καραμέλα και ένα μολύβι. Εκείνη διάλεξε το μολύβι, που από τότε είναι ο μυστικός της συνεργός στα παραμυθοσκαρώματα!
Βασίλης Κουτσογιάννης
Ο Βασίλης Κουτσογιάννης γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και σπούδασε Αρχιτεκτονική. Αυτή την περίοδο της ζωής του δουλεύει ως εικονογράφος, αλλά παράλληλα δοκιμάζει και άλλες εφαρμογές της τέχνης. Έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εστιάζοντας κυρίως στα εικονοβιβλία.