Η Νύχτα των Κήπων
Κυριάκος Χαραλαμπίδης
Η Νύχτα των Κήπων

Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Η Νύχτα των Κήπων

€11,97 €13,30

-Στη μακρά λίστα των βραβείων του Περιοδικού «Χάρτης» 2022
-Υποψήφιο βιβλίο για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2023

«Aκατασκεύαστη έλαμπε στο σκότος η Νύχτα, πριν από των Κήπων την εκποίηση».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η νέα ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, δέκατη πέμπτη στη σειρά, ενδεχομένως αποτελεί την πληρέστερη κωδικοποίηση των θεματικών μοτίβων και των εκφραστικών μέσων του σπουδαίου Έλληνα ποιητή. Η λέξη Έλληνας δεν έχει να κάνει με το γεωγραφικό σημείο γέννησης και το μητρώο καταγωγής του. Αντίθετα, ο γεννημένος στην Κύπρο ποιητής επιχειρεί να συλλάβει ορισμένα βαθύτερα υποστασιακά στοιχεία του έθνους στην πνευματική του διάσταση, δηλαδή ως αδιάσπαστης ενότητας που η ουσιαστική της ολοκλήρωση εδράζεται στη διέκταση του ορίζοντα και την υπέρβαση μονολιθικών εννοιών. Η σύμμειξη ιστορίας και μύθου αποτελεί γι’ αυτόν τη βάση για τη διερεύνηση και την εξήγηση του ερεβώδους αλλά και λαμπερού ή και διαμπερούς μυστηρίου της ζωής μέσα από την ελληνική εκδοχή του. Με υλικά που αντλεί από εθνικά δράματα και πάθια, χωρίς να αποκρύβει και την ίδια την ελληνοπάθειά μας, ο Χαραλαμπίδης οικοδομεί ουσιαστικά τη μυστική του σχέση με την Ποίηση. Η χρήση των λέξεων και η μουσική τους γεωμέτρηση είναι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί, όπως λέει, «να εκβιάσει ένα νόημα για τη σύνθεση του Κόσμου και τη σύλληψη στοιχείων και νόμων που σχετίζονται με το μυστήριο της Δημιουργίας».

«Ο Χαραλαμπίδης είναι όχι μόνο ο εμβληματικότερος εν ζωή κύπριος ποιητής, αλλά κι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της ελληνικής γλώσσας των τελευταίων δεκαετιών…».
Book Press

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ελληνική Ποίηση
Ημερομηνία έκδοσης: 04/07/2022
Φωτογραφία εξωφύλλου:
Ρήσος Χαρίσης
Σελίδες: 144
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN: 978-960-572-487-0 Διαβάστε ένα απόσπασμα
Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1940 και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα Θεάτρου στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και Ραδιοφωνίας στη Βαυαρική ... Περισσότερα

Άλλα βιβλία στον Ίκαρο