Δημητρίου Σούτσου 36
Νίκος Καρούζος, Γιάννης Ζουγανέλης
Δημητρίου Σούτσου 36

Νίκος Καρούζος, Γιάννης Ζουγανέλης

Δημητρίου Σούτσου 36

Μια συνομιλία του Νίκου Καρούζου με τον Γιάννη Ζουγανέλη (13 Ιουνίου 1986)
€13,50 €15,00

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που αποτυπώνει τη συζήτηση δύο σπουδαίων Ελλήνων προσωπικοτήτων: του ποιητή Νίκου Καρούζου (1926-1990) και του μουσικού Γιάννη Ζουγανέλη (1938-2006).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η συνομιλία μεταξύ του συγγραφέα Νίκου Καρούζου και του μουσικού και συγγραφέα Γιάννη Ζουγανέλη, η οποία έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου του 1986 στο σπίτι του πρώτου και μαγνητοφωνήθηκε σε τρείς κασέτες από τον δεύτερο, καλύπτει περίπου τέσσερις ώρες συζήτησης. Οι δύο άνδρες κουβεντιάζουν «ως φίλοι» -μεταξύ άλλων- για τη μουσική, την ποίηση, το νόημα της τέχνης, την Ιστορία, τον θάνατο και τη θέση του καλλιτέχνη…

Μια πηγαία, αυθεντική συζήτηση που αποκαλύπτει τους διαδοχικούς σταθμούς της ζωής τους αλλά και τα ζητήματα που τους απασχόλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής τους πορείας.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται εκτός από το κυρίως κείμενο της συνομιλίας, μια εισαγωγή, καθώς και σημειώσεις του επιμελητή Θανάση Γαλανάκη, ένα εικονογραφικό παράρτημα και τα ευρετήρια.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης (1938-2006) κατάφερε να ταυτίσει το όνομά του με το ογκωδέστερο χάλκινο πνευστό, την τούμπα, και με τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους τουμπίστες της εποχής του.

Εκτός μουσικής, ασχολήθηκε με τα γράμματα, εκδίδοντας με τον Γιάννη Πατίλη το περιοδικό Κριτική και Κείμενα και εξέδωσε αυτοβιογραφικά βιβλία. Είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον ποιητή Νίκο Καρούζο, και πολλές από τις συνομιλίες τους έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Δοκίμιο
Ημερομηνία έκδοσης: 04/07/2022
Εισαγωγή-απομαγνητοφώνηση:
Θανάσης Γαλανάκης & Αμαλία Τσουκαλά
Γενική επιμέλεια, έρευνα υλικού, σχολιασμός: Θανάσης Γαλανάκης
Σελίδες: 248
Διαστάσεις: 13 x 20 εκ.
ISBN: 978-960-572-490-0 Διαβάστε ένα απόσπασμα
Νίκος Καρούζος

Νίκος Καρούζος

Ο Νίκος Καρούζος (1926-1990) του Δημήτρη και της Κωνσταντίνας, το γένος Πιτσάκη, γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στρατευμένος στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, διώχτηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και εξορίστηκε μετά τη συνθηκ... Περισσότερα

Άλλα βιβλία στον Ίκαρο

Γιάννης Ζουγανέλης