1922
- Pages: 112
- ISBN: 978-960-572-411-5
- Publication: 2021
- Date of publication: 31/05/2021
- Dimensions: 21 x 29 εκ.
- Categories: Books, Illustrated, Graphic Novel
"...Όπως και σε προηγούμενα βιβλία του, έτσι και στο _1922_, ο Θανάσης Πέτρου καταφέρνει μέσα από τη συστηματική ιστορική και βιβλιογραφική έρευνα να ζωντανέψει με ωραία χρήση τόσο του κειμένου όσο και της εικόνας τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και καθόρισαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας."
– Άρης Γαβριελάτος, a8inea.comΔείτε την παρουσίαση με τη μορφή βίντεο που έκανε τo Spoileralert.gr για το νέο graphic novel του Θανάση Πέτρου.
– SpoilerAlert.gr"...Χωρίς φανφάρες και δίχως καμία διάθεση ωραιοποίησης των γεγονότων ο Πέτρου στήνει έναν καθρέφτη μπροστά στο απεχθές πρόσωπο του πολέμου και δεν χαρίζεται στον αναγνώστη του. Μέσα από τη μεγάλη βιβλιογραφική έρευνα που διεξήγαγε παρουσιάζει τα γεγονότα χωρίς κάποιον «αριστερό» ή «εθνικιστικό» μανδύα κι είναι άξιος συγχαρητηρίων που το καταφέρνει."
– Σπύρος Σμυρνής, in2life.gr"...το κόμικ διαβάζεται κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα. Άκρως βοηθητικά για την ανάγνωση, ιδιαίτερα όσων δεν έχουν καλή προηγούμενη γνώση της Ιστορίας, είναι το ιστορικό σημείωμα στο τέλος του κόμικ, καθώς και ο χάρτης της Μικράς Ασίας. Ο Θ.Π. καταφέρνει με μεγάλη γλαφυρότητα να αποτυπώσει στα σύγχρονου τύπου σκίτσα του όλη τη φρίκη και τη βαρβαρότητα του πολέμου, ενώ η πλούσια βιβλιογραφία που παραθέτει στο τέλος του πονήματός του, μαρτυρά την ιστορική ακρίβεια των γραφομένων του."
– Λεύκη Σαραντινού, tetragwno.gr"...Ίδια περίοδο πέρυσι, έγραφα εδώ ότι για τους κομίστες, μετά τη μεταφορά κλασικών μυθιστορημάτων, η βουτιά στην ιστορία είναι το επόμενο πετυχημένο πείραμα. Ο Θανάσης Πέτρου το αποδεικνύει. Το graphic novel _1922-Το τέλος ενός ονείρου_ ακολουθεί κάποιους από τους χαρακτήρες της περσινής δουλειάς του Πέτρου με τίτλο _Οι όμηροι του Γκαίρλιτς_, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, η έκβαση της οποίας, αφού ενταφίασε οριστικά τη Μεγάλη Ιδέα, οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή. Το σενάριο του Πέτρου συνδυάζει ενδελεχή ιστορική έρευνα με ωραίους διαλόγους οι οποίοι βοηθούν τον αναγνώστη να «ταυτιστεί» με τους ήρωες."
– Γιάννης Παπαδόπουλος, The books' journal"...Το πρώτο graphic novel για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που πλησιάζει, σε σενάριο και εικονογράφηση Θανάση Πέτρου. Μέσα από τις αφηγήσεις δύο στρατιωτών που συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία παρουσιάζονται χωρίς εξωραϊσμούς τα γεγονότα και βαρβαρότητα του πολέμου. Με χρονολόγιο, χάρτες και πλούσια βιβλιογραφία, είναι άριστο ιστορικό ανάγνωσμα, ειδικά για νέους."
– Το Βήμα
"…την εναλλαγή συναισθημάτων και διαθέσεων αποδίδει ιδανικά ο Θανάσης Πέτρου σε ένα βιβλίο πλήρως τεκμηριωμένο μετά από μακρά έρευνα και μελέτη ως προς τα γεγονότα, τα πραγματολογικά στοιχεία, τις στολές, τον οπλισμό, τα τοπία, τη γεωγραφία της περιοχής, κάθε λεπτομέρεια, μικρή ή μεγάλη."
– Εφημερίδα των Συντακτών
"...Το _1922_ πραγματεύεται ένα δράμα που συνέβη όχι πολύ παλιά, στην εποχή των προ-παππούδων μας, γράφοντας κυριολεκτικά ιστορία, σε μαύρους καιρούς. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλο το αναγνωστικό κοινό άνω των 13, για να θυμούνται οι παλιοί αλλά και να μαθαίνουν οι καινούριοι, σε τι αδιανόητα όρια μας έχει οδηγήσει η εθνικιστική τρέλα, ιδιαίτερα εν όψει της μαύρης επετείου, του χρόνου."
– Ορέστης Καρέλης, ComicDom.gr"...Είναι ένα graphic novel που απολαμβάνεις. Φανερώνει μέσα από τα μεστά panel μια αντίστοιχη παλέτα συναισθημάτων, έτσι όπως αυτά αναπτύχθηκαν κάτω από ακραίες συνθήκες, κάτι στο οποίο συνδράμει η εκφραστικότητα των προσώπων καθώς συνδιαλέγονται με το κείμενο. Και αυτό επιτυγχάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μέσα από μία πρόταση ή μια διαδοχή 2-3 εικόνων."
– Απόστολος Πάππος, Elniplex.com"...ο Θανάσης Πέτρου αποδεικνύει πόσο έχουν προχωρήσει τα κόμικς στα καθ' ημάς, αναλαμβάνοντας πλέον να καταπιαστούν όχι απλώς με ιστορικά θέματα, αλλά και με ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με μια από τις πιο μοιραίες στιγμές της Ελλάδας."
– Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΑΜΝΑ.gr"…ο Θανάσης Πέτρου επέλεξε να αναμετρηθεί στις σελίδες του νέου του comic με το βαθύ συλλογικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τοποθετώντας τον αναγνώστη στο πεδίο της μάχης μαζί με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του. Αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι η ψυχοσύνθεση των στρατιωτών του μετώπου, η εναλλαγή των συναισθημάτων σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και η διάκριση μεταξύ των απλών στρατιωτών και της ηγεσίας που σχεδιάζει ακίνδυνα μακριά από τους πραγματικούς κινδύνους του πολέμου."
– Μάνος Βασιλείου-Αρώνης, Smassingculture.gr"Η εξιστόρηση του Θανάση Πέτρου ξεκινάει με «κινηματογραφικά» στιγμιότυπα... Στα κάδρα του ο έμπειρος πλέον εικονογράφος χωράει τους σπασμούς της Μεγάλης Ιδέας, τις κραυγές και τους ψιθύρους των στρατιωτών που βλέπουν να απομακρύνονται 500 χιλιόμετρα μακριά από τη Σμύρνη... Όπως συμβαίνει σε κάθε graphic novel που σέβεται εξίσου την Ιστορία και τη μυθοπλασία, η μεγάλη εικόνα συντίθεται από τα μικροπάθη των χαρακτήρων."
– Δημήτρης Δουλγερίδης, Τα Νέα
"...Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο graphic novel, που προσεγγίζει με τη δέουσα προσοχή μια από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Τα χρώματα που επιλέγει ο Πέτρου για να ζωντανέψει την ιστορία του είναι το βαθύ πράσινο, το καφέ, το γκρίζο και κίτρινο σε κάποιες περιπτώσεις. Η αξιέπαινη αυτή δουλειά πλαισιώνεται ιδανικά από ένα κείμενο του συγγραφέα-εικονογράφου για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και επιλεγμένη βιβλιογραφία."
– Σιδέρης Ντιούδης, Diastixo.gr"...Όπως και σε προηγούμενα βιβλία του, έτσι και στο “1922”, ο Θανάσης Πέτρου καταφέρνει μέσα από τη συστηματική ιστορική και βιβλιογραφική έρευνα να ζωντανέψει με ωραία χρήση τόσο του κειμένου όσο και της εικόνας τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και καθόρισαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας."
– Catisart.gr"...Το πενάκι του Θανάση Πέτρου, στο _1922_, εξεικονίζει την καθημερινή επίπονη, συχνά εφιαλτική και τρομώδη ζωή των φαντάρων στο έδαφος της Μικράς Ασίας, μέχρι την υποχώρηση και την επιστροφή δύο εκ των πρωταγωνιστών…"
– Ηλίας Καφάογλου, Book Press[…]ένα συναρπαστικό χρονικό της ελληνικής Ιστορίας, το οποίο δίνει έμφαση στις ανθρώπινες πτυχές μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Και όχι των γνωστών, επικών, προπαγανδιστικών γεγονότων. Ο Πέτρου σηκώνει το χαλί και βρίσκει αυτές τις άλλες ιστορίες, αυτές που παραχώσαμε. […]Πάρτε τα έργα αυτά. Χαρίστε τα σε εφήβους (αφήστε τα μικρά ακόμα στα συννεφάκια τους) και διαβάστε τα μαζί. Συζητήστε. Αυτό θα μας σώσει. Να μιλήσουμε, να μιλάμε.
– Βασιλεία Βαξεβάνη, Κόκκινη Αλεπού"Χρειαζόμαστε ένα παράδειγμα που να δείχνει τον δρόμο προς αυτή τη διδακτέα Ιστορία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα graphic novels του Θανάση Πέτρου συγκροτούν αυτό το παράδειγμα."
– Άρης Μαραγκόπουλος, Ο ΑναγνώστηςThanasis Petrou
Born in Thessaloniki in 1971. He studied French Literature, Sociolinguistics and comic book creation. From 2005 to 2011, he worked on the magazine 9, published by the Eleftherotypia newspaper. Since 2012, he has been teaching at AKTO.
His works include: The Drummer and His Friends (Vivliopelagos, 2008). Pararlama and Other Stories by Demosthenes Voutyras, script by Dimitris Vanellis (Topos, 2011). The Corpse, scripted by Tassos Zafeiradis and Yannis Palavos, published by Jemma Press – Best Cover 2011 at the Comicdom Awards and a commendation in the Cover Illustration category at the EBGE Awards (in French: Le Croque-mort, published by Steinkis, 2015). Yousouri and Other Fantastic Stories, written by Dimitris Vanellis – Best Comic 2012 at the Comicdom Awards. Actors – Honourable Mention in the Book and Cover Illustration category at the EBGE Awards, (Cartoonark, 2013). The Junkie’s Holy Week (Topos, 2015), scripted by D. Vanellis, based on the short story of the same name by M. Karagatsis. At the Battle of Marathon (Patakis Publications, 2015, 2016 State Book Award for Knowledge) and At the Battle of Thermopylae (Patakis Publications, 2016), comics based on scripts by Katerina Servi. Amanita muscaria, scripted by Pavlos Methenitis (Gnosis, 2016). At Salamis and Plataea, comics based on a script by Katerina Servi (Patakis Publications, 2017). Gra-Grou, a comic book written by Tassos Zafeiradis and Yannis Palavos (Ikaros, 2017, winner of the Best Comic Book and Best Script awards at the Greek Comic Book Awards, 2018). Yiannoulis Halepas, the legend of modern Greek sculpture, script by Dimitris Vanellis (Patakis Publications, 2019). Patience is Required, script by Maria Panagiotou (Mikros Iros, 2021).