Αγαπητή Τατιάνα
Μέμος Μακρής, Τατιάνα Μιλλιέξ
Αγαπητή Τατιάνα

Μέμος Μακρής, Τατιάνα Μιλλιέξ

Αγαπητή Τατιάνα

€5,45 €6,06

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για δύο επιστολές που έστειλε ο Μέμος Μακρής στην Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ το 1947 οι οποίες παρουσιάζουν πολλαπλό ενδιαφέρον. Μέσα από αυτές αποκαλύπτονται πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου γλύπτη. Η ευαισθησία του, το διακριτικό χιούμορ, η δεκτικότητα στο καινούργιο, η αγάπη για τον πηλό, οι ανησυχίες του όχι μόνον για το προσωπικό καλλιτεχνικό του μέλλον, αλλά και για αυτό της πατρίδας.

Παράλληλα, μέσα από τις επιστολές παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Roger και της Τατιάνας Μιλλιέξ. Διαγράφεται υπαινικτικά η δράση τους στα χρόνια της γερμανικής κατοχής αλλά και μετά από αυτήν. Ταυτόχρονα, τα γράμματα του Μέμου Μακρή αποτελούν μαρτυρία μιας εποχής κρίσιμης για την Ελλάδα. Με τα μάτια του καλλιτέχνη παρουσιάζεται η πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Γαλλίας και σκιαγραφείται η μεταπολεμική ατμόσφαιρα στην Γερμανία και την τοτινή Τσεχοσλοβακία.

Το βιβλίο, εκτός από τα γράμματα, περιλαμβάνει 18 φωτογραφίες που συμπληρώνουν την γοητευτική ατμόσφαιρα των επιστολών, σύντομο βιογραφικό του Μέμου Μακρή και της Τατιάνας Γκρίτση Μιλλιέξ και πρόλογο και σημειώσεις της επιμελήτριας για κάθε επιστολή.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Αλληλογραφία
Α' Έκδοση: 2003
Επιμέλεια: Γεωργία Κακούρου-Χρόνη
Σελίδες: 62
Διαστάσεις: 19,5 x 12,5
ISBN: 978-960-7721-87-7
Μέμος Μακρής

Μέμος Μακρής

Ο Μέμος Μακρής (Αγαμέμνων Μακρής), (Πάτρα 1 Απριλίου 1913 - Αθήνα 26 Μαΐου 1993) ήταν Έλληνας γλύπτης του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα. Το 1919, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχο... Περισσότερα

Τατιάνα Μιλλιέξ

Τατιάνα Μιλλιέξ

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Κόρη του Μιχάλη Γκρίτζη και της Ελένης Σάλαρη, τέλειωσε το Γυμνάσιο με μαθήματα κατ’ οίκον, ενώ ασχολήθηκε για λίγο με το χορό. Το 1942 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μα σε σύντομο διάστημα... Περισσότερα