Συμβάν 74
Κυριάκος Μαργαρίτης
Συμβάν 74

Κυριάκος Μαργαρίτης

Συμβάν 74

€18,00 €20,00

Το βιβλίο που ολοκληρώνει την πρώτη τριλογία της σειράς «Νέα Κρόνακα», με την οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να οικοδομήσει έναν νέο Μύθο, αξιοποιώντας ή μεταμορφώνοντας τα ερείπια της κυπριακής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στις 20 Ιουλίου 1974 το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας εξέδωσε ένα διάγγελμα για την εισβολή στην Κύπρο, η κατακλείδα του οποίου σαν να προλογίζει την εργασία μου: «Διά της σημερινής επιχειρήσεώς μας ηνοίξαμεν μίαν αλησμόνητον σελίδαν εις την ηρωικήν ιστορίαν μας και εις εκείνην της Ανθρωπότητος». Επειδή αγαπώ τις ηρωικές ιστορίες, σκέφτηκα να μεταφράσω αυτή τη σελίδα στα ελληνικά, και στις υπόλοιπες γλώσσες που μιλούν οι νεκροί, και να τη μοιραστώ με την ανθρωπότητα. Για να το κάνω σωστά, βασίστηκα σε ένα μυθιστόρημα του κοσμοπολίτη συγγραφέα Γιόζεφ Ροτ, που έτσι το σχολιάζει ο ίδιος σε επιστολή του: «Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που γράφω κάτι ιστορικό. Ο διάβολος να το πάρει. Ο Αντίχριστος ο ίδιος με έσπρωξε να το κάνω αυτό. Είναι ντροπή, ντροπή να θέλει κανείς να δώσει ξανά σχήμα και μορφή σε γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί – ντροπή και ασέβεια». Η επιστολή είναι χωρίς ημερομηνία, και ίσως θυμίζει τον τίτλο Συμβάν 74, χωρίς την απόστροφο της χρονολογίας μπροστά από τον αριθμό. Κάτι θα σημαίνει αυτό. Ο Ροτ κλείνει με τη φράση: «Υπάρχει κάτι ανόσιο εδώ – δεν ξέρω τι ακριβώς». Άραγε να είναι το βιβλίο μου βλάσφημο; Ένας τρόπος υπάρχει για να το μάθουμε, θα έλεγα και ένας πολύ συγκεκριμένος χρόνος, ώρα, καιρός, ο ακόλουθος: όταν όλα γίνουν καπνός (διδάσκει ο Ηράκλειτος), θα τα αναγνωρίσουν τα ρουθούνια μας. Στις 20 Ιουλίου τιμάται ασφαλώς ο προφήτης Ηλίας – ο Προφήτης, δηλαδή, της Φωτιάς.

Κ.Μ.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ελληνική Πεζογραφία
Ημερομηνία έκδοσης: 17/06/2024
Φωτογραφία εξωφύλλου: John Thomson, A Cyprian Maid, 1878.
Σελίδες: 560
Διαστάσεις: 13.3 x 20.5 εκ.
ISBN: 978-960-572-667-6 Διαβάστε ένα απόσπασμα
Κυριάκος Μαργαρίτης

Κυριάκος Μαργαρίτης

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1996 δημοσίευσε σε τοπική εφημερίδα το μυθιστόρημα επιφυλλίδων Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης, που κυκλοφόρησε σε μορφή βιβλίου το 1998. Το 2014 έγραψε το μυθιστόρημα Κρόνακα (Ίκαρος... Περισσότερα

Άλλα βιβλία στον Ίκαρο