Άδειες ντουλάπες
Maria Judite de Carvalho
Άδειες ντουλάπες

Maria Judite de Carvalho

Άδειες ντουλάπες

€13,95 €15,50

-Στη μακρά λίστα των βραβείων του Περιοδικού «Χάρτης» 2023

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Γραμμένο στη δεκαετία του 1960, το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα, που κατέχει κεντρική θέση στην πορτογαλική λογοτεχνία, σκιαγραφεί με καθαρότητα, λιτότητα και τόλμη την κοινωνία του ευρωπαϊκού νότου.

Κεντρική μορφή του έργου η Ντόρα Ροζάριο, στον ρόλο της συζύγου, νύφης, εργαζόμενης μητέρας και ερωμένης. Η αφήγηση της ζωή της −από τη φίλη της Μανουέλα− αποκαλύπτει λησμονημένες ιστορίες, οικογενειακά μυστικά και ανεπούλωτα τραύματα του παρελθόντος, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τους μαιάνδρους μιας υποκριτικής, ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Ωστόσο, οι ηρωίδες της Maria Judite de Carvalho αντιδρούν −η καθεμιά με τον δικό της τρόπο− στην προδιαγεγραμμένη μοίρα τους. Υπάκουες ή εξεγερμένες, αδύναμες ή δυνατές, ορθώνουν το μοναχικό τους ανάστημα μπροστά στην ανισότητα, διεκδικώντας θέση σε έναν πατριαρχικό κόσμο αμείλικτο με τις γυναίκες που γερνούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αυθεντικότητα του οράματος της Carvalho και την πρωτοτυπία της φωνής της: τόσο καυστική και τραχιά στην απεικόνιση των "άδειων" γυναικών, όσο και στην περιγραφή της τοξικής πατριαρχίας».
―The New York Review of Books

Διαβάστε όσα μας έγραψε στο blog μας η Μαρία Παπαδήμα για τη μετάφραση του βιβλίου.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ξένη Πεζογραφία
Ημερομηνία έκδοσης: 23/10/2023
Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα
Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου
Σελίδες: 152
Διαστάσεις: 13.3 x 20.5 εκ.
ISBN: 978-960-572-608-9 Διαβάστε ένα απόσπασμα
Maria Judite de Carvalho

Maria Judite de Carvalho

Η Maria Judite de Carvalho (1921-1998) θεωρείται μια από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές της πορτογαλικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε και πέθανε στη Λισαβόνα, έζησε ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της ζωής της (1944-1959) στη Γαλλία και στο ... Περισσότερα