Η Αθήνα του μεσοπολέμου
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς
Η Αθήνα του μεσοπολέμου

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς

Η Αθήνα του μεσοπολέμου

Μέσα από τις Μέρες του Σεφέρη

Το παρόν βιβλίο εγκαινιάζει το διάλογο των ημερολογιακών δοκιμών του Σεφέρη με ένα χώρο εκ πρώτης όψεος εξωλογοτεχνικό: την αθηναιογραφία.

ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το παρόν βιβλίο εγκαινιάζει το διάλογο των ημερολογιακών δοκιμών του Σεφέρη με ένα χώρο εκ πρώτης όψεος εξωλογοτεχνικό: την αθηναιογραφία. Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου- Βενετάς, καταξιωμένος πολεοδόμος, αθηναιοδίφης και οξυδερκής σχολιαστής ιστορικών τεκμηρίων, προσθέτει στην ανεξάντλητη, όπως αποδεικνύεται, σεφερική έρευνα μια καινούργια οπτική, εστιάζοντας στις αθηναικές εγγραφές ενός περιπλανώμενου ξενομερίτη, που βιώνει κάθε τόσο την υδροκέφαλη, εγωκεντρική πρωτεύοσα με ανάμεικτα συναισθήματα. Ο σχολιασμός των αθηναϊκών σελίδων του Σεφέρη δεν εγκλωβίζεται ωστόσο σε πολεοδομικές παρατηρήσεις παρά εξακτινώνεται, όπως υπαγορεύει το πρωτότυπό του, και προς άλλες θεματικές ενότητες, προσφέροντας μια αντισυμβατική, και γιαυτό ερεθιστική ενδοκείμενική ανάγνωση. Η διερευνητική αυτή προσέγγγιση του Σεφέρη επιβεβαιώνει τον εύστροφο αφορισμό του «η τέχνη είναι μία απέραντη αλληλεγγύη».»

Από την εισάγωγή του βιβλίου, της Μαριλίζας Μητσού

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Δοκίμιο
Α' Έκδοση: 2006
2η έκδοση
Σελίδες: 246
ISBN: 978-960-8399-30-3
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς

Αρχιτέκτων-πολεοδόμος και ιστορικός της πολεοδομίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Διπλωματούχος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1956. Μετεκπαίδευση στο Παρίσι στην Πολεοδομία. Διδάκτωρ μηχανικός του Πολυτεχνείου Charlottenburg του Βερολίνου... Περισσότερα

Άλλα βιβλία στον Ίκαρο