Προσεχείς Εκδόσεις | Ιανουάριος - Ιούνιος 2024

Εκδόσεις Ιανουάριος 16, 2024

Νέα χρονιά, νέα βιβλία!
Υποδεχόμαστε το 2024 με πολλά και σημαντικά βιβλία για κάθε ηλικία.

Ανακαλύψτε το εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων  Ίκαρος για τους επόμενους μήνες, που περιλαμβάνει βιβλία ποίησης, δοκίμια, βιβλία ξένης και ελληνικής πεζογραφίας, καθώς και βιβλία για παιδιά.

Προσεχείς εκδόσεις

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
 
Αχιλλέας ΙΙΙ: Τέλος πάντων
Διηγήματα
 
Mια ευφάνταστη συλλογή είκοσι τεσσάρων ιστοριών οι οποίες παρουσιάζουν ισάριθμες εκδοχές της συντέλειας του κόσμου. Καθώς η καταστροφή μοιάζει περισσότερο με ευκαιρία παρά με απειλή ο συγγραφέας βρίσκει αφορμή να συνθέσει και να παρουσιάσει ένα πλήθος από παράξενους μα και οικείους κόσμους που διέπονται μονάχα από τους νόμους μιας ασυγκράτητης επινοητικότητας. Οι αφηγηματικοί κανόνες ανατρέπονται και οι «Αποκαλύψεις» πληθαίνουν φωτίζοντας περισσότερο τις συνθήκες που οδηγούν στο τέλος παρά την ίδια την καταστροφή. Με αγάπη για το παράδοξο, κριτική διάθεση και ισχυρές δόσεις χιούμορ, ο Αχιλλέας ΙΙΙ παρασύρει τον αναγνώστη σε μια αφήγηση που ενδέχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο, τουλάχιστον μέχρι αυτός να καταστραφεί...
 
 
Ιφιγένεια Θεοδώρου: Είναι μια θάλασσα
Διηγήματα
 
Αλήθεια, τι γίνονται οι ήρωες ενός βιβλίου; Μένουν αιχμάλωτοι στις σελίδες του ή δραπετεύουν από τον εκδότη και τον συγγραφέα τους; Έχουν μέλλον οι χαρακτήρες μιας ιστορίας;
 
Σ’ αυτήν τη νέα συλλογή διηγημάτων η Ιφιγένεια Θεοδώρου συναντάει πάλι μετά από τριάντα χρόνια τους ήρωες του πρώτου της βιβλίου Χρυσός, Λιβάνι και Σμύρνη ξαναπιάνει το νήμα της ζωής τους καθώς αναζητούν εκείνη την πρωταρχική θάλασσα- πατρίδα, που τροφοδοτεί την οικογενειακή μνήμη. Ζωντανεύει τις ιστορίες τους, αφού μια ιστορία δεν τελειώνει ποτέ, κάθε τέλος φέρνει μια άλλη αρχή.
 
Μια συλλογή διηγημάτων που μελετάει την ιστορική αλλά και την εσωτερική εξορία των ανθρώπων, την ασβέστη λαχτάρα του νόστου για έναν τόπο προγονικό και τα παράδοξα παιχνίδια που παίζει ο χρόνος στη ζωή και στην έμπνευση.
 
 
Ντορίνα Παπαλιού: Η φωνή στα χέρια της
Μυθιστόρημα
 
Μετά το εντυπωσιακό σε κλίμακα και βάθος μυθιστόρημά της Το απαραίτητο φως, η Ντορίνα Παπαλιού επιστρέφει με μια καθηλωτική ιστορία που διερευνά το σαγηνευτικό και ενίοτε σκοτεινό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
 
Στον ανταγωνιστικό χώρο της διεθνούς σκηνής της κλασικής μουσικής, μια ανερχόμενη ελληνίδα σολίστ του βιολιού έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες της αγοράς. Παλεύει με τα όριά της, ανοιχτές πληγές και αναπάντητα ερωτήματα. Όταν στο απόγειο της καριέρας της λαμβάνει ένα αινιγματικό γράμμα που θα ανατρέψει τις βεβαιότητές της, η εμμονική της σύνδεση με ένα βιολί ιδιαίτερης αξίας, θα την φέρει αντιμέτωπη με τον πραγματικό της εαυτό, με απρόβλεπτες και αναπάντεχες επιπτώσεις για την ίδια.
 
Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για την αξεδιάλυτη σχέση μουσικής και ζωής, το τίμημα της καλλιτεχνικής ανέλιξης και τους αθέατους κινδύνους που ενέχει η άνευ όρων αφοσίωση στη δημιουργία.
 
 
Γιάννης Παλαβός: Αστείο
Διηγήματα
 
Η συλλογή του Γιάννη Παλαβού επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
 
Ένας νεαρός συζητά με τη νεκρή γιαγιά του.
Ένας υπάλληλος γραφείου μεταμορφώνεται σε συρραπτικό.
Ο Φρανσουά Βιγιόν κάνει μια καινούργια αρχή.
Ο Γιώργος βγαίνει στη σύνταξη.
 
Δεκαεπτά διηγήματα για τη θολή μεθόριο ανάμεσα στην πραγματικότητα και ό,τι την αναιρεί. Διηγήματα αντλημένα από την ημιορεινή μακεδονική ενδοχώρα, αλλά και διηγήματα για τους ανήλικους ενήλικες του άστεως. Διηγήματα που βρέχονται απ' τα νερά μιας τεχνητής λίμνης.
 
ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ 2013
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 2013
 
 
Κωνσταντίνος Δομηνίκ: Κακό Ανήλιο
Διηγήματα
 
Δώδεκα μικρές ιστορίες -σχεδόν παγανιστικής σαγήνης- «στοιχειωμένες» από μορφές και όντα του θρύλου, της παράδοσης και κυρίως της φαντασίας που σαν να επιστρέφουν να μας μιλήσουν μια τελευταία φορά πριν σβήσουν στο φως του πρωινού ήλιου. Σαν σύγχρονες παραλογές που συνθέτουν έναν αλλόκοτο, μεθυστικό κόσμο χτισμένο από παραισθήσεις και παραμιλητά στα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, λάμψης και σκοτεινιάς, ζόφου και σωτηρίας.
 
Αντηχώντας υποβλητικές προγονικές φωνές και θρεφόμενος από τις γόνιμες σκιές που ρίχνουν οι τόποι καταγωγής και οι ρίζες, ο συγγραφέας πλάθει ένα οργιαστικό θίασο από παράδοξες και αδηφάγες μορφές που φροντίζει να θρέψει με εξαίσιες γλωσσικές πρωτεΐνες: πολύτιμη ντοπιολαλιά και καθαρόαιμη ποίηση. Πλάσματα της νύχτας, όντα της «άλλης» μεριάς, δημιουργήματα μιας φύσης σκοτεινής και παράλογης συναντιούνται και αλληλοεπιδρούν με καθημερινούς ανθρώπους προκαλώντας κοσμογονικές αλλαγές, συνταρακτικά γεγονότα, καταστροφές μα και θαύματα.
 
Μια συλλογή από δώδεκα ιστορίες που σαν ονειρικές πνοές ταξιδεύουν στον αέρα σκορπώντας αληθινή μαγεία, σαγήνη και ανατριχίλα.
                                                                                                                                                                        
 
NON-FICTION
 
Μάνος Χατζιδάκις: Τα σχόλια του Τρίτου
 
Η διαχρονική και τόσο καίρια συλλογή των ιστορικών «σχολίων» του Μάνου Χατζιδάκι, που μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την περίοδο που διετέλεσε διευθυντής του (Μάιος 1978 - Απρίλιος 1980) επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
 
 
Emily Wells (ΗΠΑ): A Matter of Appearance
Μετάφραση: Βαγγέλης Προβιάς
Αυτοβιογραφία
 
Η Έμιλι Γουέλς πέρασε όλη τη χορευτική της καριέρα βιώνοντας αφόρητους πόνους που εκλάμβανε ως φυσιολογικούς για μια μπαλαρίνα που ωθούσε το σώμα της στα όριά του. Για χρόνια, κανένας γιατρός δεν μπορούσε να της δώσει μια εξήγηση πέρα απ’ το ότι ήταν όλα «στο κεφάλι» της.
 
Στο έργο αυτό, η Wells ιχνηλατεί το προσωπικό της ταξίδι σε μια προσπάθεια να καταλάβει και να ορίσει τον χρόνιο πόνο που βίωσε σε όλη της τη ζωή. Αντλώντας από τα κριτικά έργα του Φρόυντ, της Σόνταγκ και άλλων εξερευνά την πολύπλοκη σχέση φύλου, πόνου και γλώσσας ανιχνεύοντας τον μίτο που συνδέει τους «υστερικούς» ασθενείς στο Παρίσι του 19ου αιώνα με τους σύγχρονους Νέο-Θεραπευτές στο Λος Άντζελες, όπου και ζει. Στο επίκεντρο του λογοτεχνικού της εγχειρήματος βρίσκεται το ερώτημα του πώς να διαγνώσουμε και να εκφράσουμε γλωσσικά μια εμπειρία που είναι ταυτόχρονα ιδιωτική και δημόσια, υποκειμενική και ποσοτικοποιήσιμη.
 
Αντλώντας από την Ιστορία των Ασθενειών και την προσωπική της εμπειρία, η Γουέλς απαιτεί μια πιο ουσιαστική κατανόηση των διαγνωστικών κατηγοριών της ψυχικής και βιολογικής νόσου.
—The New Yorker
 
 
GRAPHIC NOVEL
 
9789605726430Θανάσης Πέτρου: 1936 - Ετοιμόρροπη δημοκρατία
 
Το νέο graphic novel σε κείμενο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου, στη συνέχεια των βιβλίων του Οι όμηροι του Γκαίρλιτς (2019), 1922: Το τέλος ενός ονείρου (2021) και 1923: Εχθρική πατρίδα (2022) [Βραβείο Καλύτερου Κόμικ & Πρωτότυπου Σεναρίου από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2023].
 
Έξι χρόνια στρατιώτης. Από το Γκαίρλιτς της Γερμανίας, να πολεμάει στον Σαγγάριο, στη Μικρά Ασία κι ύστερα πρόσφυγας στον Πειραιά. Ο Αμπατζής θα βρεθεί στη φυλακή για ένα έγκλημα τιμής, δίπλα σε κλέφτες, λωποδύτες, ληστές, πρεζάκια, μαζί με τον περιβόητο Σακαφλιά. Η ποινή είναι βαριά κι η φυλακή έχει κανόνες σκληρούς και απαράβατους. Όταν αποφυλακίζεται, τίποτε δεν τον δένει με κάποιον τόπο και η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι. Ο δρόμος του θα τον βγάλει, τον Μάιο του 1936, στη Θεσσαλονίκη που είναι ανάστατη από τις απεργίες των εργατών.
 
 
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Kaveh Akbar (Ιράν): Martyr!
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Μυθιστόρημα
 
Η πρώτη αυτή πεζογραφική εμφάνιση του Kaveh Akbar, γνωστού για τα ποιήματά του στους Νew Yorker, NY Times και The Paris Review είναι ένας παιάνας για το πώς διανύουμε τη ζωή μας αναζητώντας νόημα στην πίστη, την τέχνη, τον εαυτό μας και τους άλλους.
 
Ο Cyrus Shams, ένας πρόσφατα απεξαρτημένος γιος Ιρανών μεταναστών, καθοδηγούμενος από φωνές καλλιτεχνών, ποιητών και βασιλιάδων, ξεκινά μια απίθανη προσπάθεια επίλυσης ενός οικογενειακού μυστηρίου που τον εμπλέκει σε μια πάλη με μια κληρονομιά βίας και απώλειας. Το ταξίδι αυτό τον οδηγεί στα ίχνη της σκοτωμένης του μητέρας, ενός θείου που διέσχιζε ως άγγελος τα πεδία μάχης του Ιράν αλλά και σε μια άρρωστη ζωγράφο που ζει τις τελευταίες μέρες της στο Μουσείο Τέχνης του Μπρούκλιν. Όταν ένα πορτραίτο της μητέρας του ανακαλύπτεται τυχαία σε μια γκαλερί τέχνης της Νέας Υόρκης γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως το οικογενειακό του παρελθόν είναι πιο περίπλοκο απ’ ό,τι νόμιζε.
 
Πνευματώδες, αστείο και εντελώς πρωτότυπο, το βιβλίο προαναγγέλλει την άφιξη μιας σημαντικής νέας φωνής στη σύγχρονη μυθοπλασία.
 
Το πρώτο μυθιστόρημα του Kaveh Akbar είναι τόσο εκπληκτικό, τόσο συνταρακτικό και τόσο όμορφα γραμμένο που διαβάζοντάς το για πρώτη φορά, ξέχασα να αναπνεύσω. Θα κουβαλάω αυτή την ιστορία, και τους ανθρώπους της, μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου.
—John Green, συγγραφέας του Λάθος αστέρι
 

Vicente Alfonso
(Μεξικό): Το άγνωστο αίμα (La sangre desconocida)
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
Μυθιστόρημα
 
Ένα καθηλωτικό πολιτικό νουάρ γεμάτο σασπένς και μυστικά όπου λίγα πράγματα είναι όπως φαίνονται, το οποίο μας ενθαρρύνει να επανεξετάσουμε τις απόψεις μας για την ταυτότητα και τη κοινωνική δικαιοσύνη.
 
1971. Η μικρή αμερικανική πόλη Camel City συγκλονίζεται όταν η κληρονόμος μιας καπνοβιομηχανίας εξαφανίζεται από το δωμάτιό της σε ένα οικοτροφείο για νεαρά κορίτσια.
1973. Στο Μεξικό, ένας καθηγητής Νομικής προσπαθεί να αποτρέψει τους μαθητές του να καταταγούν στις τάξεις της Liga 23 de Septiembre, μιας αντάρτικης οργάνωσης που βλέπει τα όπλα ως το μόνο μέσο αντίστασης σ’ ένα καταπιεστικό κράτος.
Σαράντα χρόνια αργότερα, ένα νεαρό αλλά άκληρο μέχρι στιγμής ζευγάρι διασταυρώνεται με μια αινιγματική σαμάνα που τους παρακαλεί να τη βοηθήσουν να βρει την εξαφανισμένη της κόρη.
 
Μια σειρά φαινομενικά άσχετων γεγονότων συνδέονται δεξιοτεχνικά μεταξύ τους συνθέτοντας ένα σπουδαίο μυθιστόρημα που εξετάζει τα φλέγοντα ζητήματα των κοινωνικών αγώνων, του φυλετικού ρατσισμού, της διακίνησης ναρκωτικών και της κατάχρησης εξουσίας στη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του 1970.
 
Ο Vicente Alfonso δεν ανταποκρίνεται απλά στις προσδοκίες, τις ξεπερνάει και μετά τις αφήνει πίσω έντεχνα για να καταθέσει μια εντελώς διαφορετική αλήθεια. Η υπόθεση έχει λυθεί, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά για να δούμε. Συγκλονιστικός.
―Süddeutsche Zeitung
 
 
Sebastian Barry (Ιρλανδία): Τον καιρό του Θεού (Old God’s Time)
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου
Μυθιστόρημα
 
Υποψήφιο για το βραβείο BOOKER
 
Ένα εξαιρετικά δεξιοτεχνικό μυθιστόρημα για τη μνήμη, την αγάπη, το πένθος και τα κρυμμένα μυστικά από τον πέντε φορές υποψήφιο για το Βραβείο Booker, Sebastian Barry.
 
Ο Τομ Κετλ, ένας χήρος αστυνομικός, μετά τη συνταξιοδότησή του μετακομίζει σ’ ένα ήσυχο χωριό με θέα τη θάλασσα της Ιρλανδίας. Η γαλήνη της νέας του ζωής ωστόσο διακόπτεται απότομα όταν δύο πρώην συνάδελφοί του εμφανίζονται με ερωτήσεις για μια παλιά υπόθεση. Μια υπόθεση που δεν έπαψε ποτέ να τον απασχολεί. Ταυτόχρονα, η νέα του γειτόνισσα, μια μυστηριώδης νεαρή μητέρα, ζητά ξαφνικά τη βοήθειά του και τότε ο Κετλ βρίσκει τον εαυτό του μπλεγμένο στον σκοτεινό λαβύρινθο ενός παρελθόντος που πίστευε πως είχε ξεπεράσει.
 
Στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς των: New Yorker, Washington Post, NPR και Kirkus Reviews
 
Ένα βαθυστόχαστο, πένθιμο αριστούργημα.
—Sunday Times
 
Gianfranco Calligarich (Ιταλία): Ιδιωτικές άβυσσοι (Privati abissi)
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
Μυθιστόρημα
 
Μετά το Τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη, ο Gianfranco Calligarich επιστρέφει με μια συγκλονιστική καταβύθιση στα ιδιωτικά σκοτάδια των ανθρώπων.
 
Ένας ηλικιωμένος επαγγελματίας τζογαδόρος περνάει τους χειμώνες στο καζίνο μιας ανεμοδαρμένης ακτής κατακλυσμένος από τις αναμνήσεις ενός μακρινού καλοκαιριού στη Ρώμη και της σπαρακτικής ερωτικής ιστορίας που το σημάδεψε. Εκείνος γόνος βιομηχάνων εκείνη μια πανέμορφη κληρονόμος βασανισμένη από ένα βαρύ οικογενειακό μυστικό. Οι δυο τους θα μπλέξουν σε έναν βιαστικό γάμο, αναζητώντας σωτηρία μόνο για να χάσουν τελικά τον εαυτό τους σ’ ένα εξαντλητικό, απέλπιδο αλληλοκυνηγητό.
 
Με φόντο την πιάτσα Ναβόνα της δεκαετίας του 60, το Κάπρι, εμβληματικές ευρωπαϊκές πόλεις και τις όχθες μιας μοναχικής ελβετικής λίμνης ο Calligarich συνθέτει μια απομαγεμένη ιστορία πόθου και απώλειας για την άβυσσο που κρύβει κάθε ανθρώπινη καρδιά.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ BAGUTTA 2011
 
Yaa Gyasi (Γκάνα): Transcendent Kingdom
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Μυθιστόρημα
 
Μετά το αναγνωρισμένο παγκόσμιο best seller Επιστροφή στην πατρίδα, η Yaa Gyasi επανέρχεται με ένα δυνατό, ακατέργαστο, οικείο και βαθιά πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για την επιστήμη, την πίστη, τον ανθρώπινο πόνο και την αγάπη.
 
Η Gifty σπουδάζει Νευροεπιστήμες στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ μελετώντας τα νευρωνικά κυκλώματα της κατάθλιψης και του εθισμού. Ο αδερφός της, ένας προικισμένος αθλητής γυμνασίου, πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης μετά από έναν τραυματισμό που τον άφησε εθισμένο στα οπιοειδή. Η αυτοκτονική μητέρα της είναι πλέον κλινήρης. Η Gifty είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την επιστημονική απάντηση για τον πόνο που βλέπει παντού γύρω της. Το πάθος της για γιατρειά την οδηγεί στα άδυτα της επιστήμης χωρίς όμως να παύει στιγμή να αποζητά την παιδική της πίστη στον Θεό.
Ένα βαθύτατα συγκινητικό πορτρέτο μιας οικογένειας μεταναστών από τη Γκάνα που πλήττονται από κατάθλιψη, εθισμό και θλίψη.
 
Μια φωτεινή, σπαρακτική και λυτρωτική αμερικανική ιστορία, το Transcendent Kingdom είναι το σημάδι μιας λαμπρής συγγραφέα που μόλις ξεκινάει.
—Seattle Times


Ilja Leonard Pfeijffer (Ολλανδία): Grand Hotel Europa (Grand Hotel Europa)
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου
Μυθιστόρημα
 
Ένα συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, με επίκεντρο ένα ξενοδοχείο που περικλείει τις πολλαπλές αντιφάσεις της γηραιάς ηπείρου από ένα πολυσχιδή και αστείρευτο δημιουργό.
 
Ένας συγγραφέας κλείνει δωμάτιο στο επιβλητικό αλλά ξεπεσμένο πια Grand Hotel Europa για να στοχαστεί πάνω στην πρώην σχέση του με την Clio—ιστορικό τέχνης και έρωτα της ζωής του. Οι αναμνήσεις του τον ταξιδεύουν στη Γένοβα, τη Βενετία, τη Μάλτα, την Παλμαρία, το Πορτοβενέρε και το Cinque Terre καθώς οι δυο τους αναζητούσαν τον τελευταίο πίνακα του Καραβάτζιο. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του γοητεύεται από τα μυστήρια του Grand Hotel Europa και τους εκκεντρικούς του χαρακτήρες καθώς η παγκοσμιοποίηση απειλεί να αφανίσει ακόμα κι αυτό το ξεχασμένο κομμάτι του κόσμου που μουσκεύει στις ομίχλες μιας περασμένης δόξας.
 
Κινηματογραφικό, λυρικό και γεμάτο χιούμορ, ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για μια Ευρώπη που όπως το προσωπικό και οι ένοικοι του Grand Hotel Europa μάλλον έχει ήδη βιώσει τις καλύτερές της μέρες.
 
[…] θυμίζει Nabokov, Tom Wolfe, Baudrillard, Umberto Eco, Wes Anderson... Ένα ασυγκράτητα ζωντανό μυθιστόρημα.
—The New York Times Book Review

 
9789605726157George Saunders (ΗΠΑ): Μέρα απελευθέρωσης (Liberation Day)
Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Διηγήματα
 
Έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, ένα Booker και μια θέση στις λίστες των best sellers των NY Times, o δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας George Saunders, μας παραδίδει μια ανατρεπτική συλλογή απαράμιλλης μαεστρίας που διερευνά θέματα εξουσίας, ηθικής και δικαιοσύνης και εξετάζει σε συγκινητικό βάθος την ουσία της ανθρώπινης συνύπαρξης.
 
Κόρες, μανάδες, εγγόνια, έφηβοι, υπερήλικες· ήρωες άλλοτε δυστοπικοί και μακρινοί και άλλοτε υπερβολικά γνώριμοι και οικείοι μας παρασέρνουν στις ζωές και τα μικρά τους σύμπαντα που άλλοτε συνθλίβονται από απόγνωση, καταπίεση και βάναυσο ρεαλισμό και άλλοτε πλημμυρίζουν με χαρά, γενναιοδωρία και ελπίδα.
 
Η Μέρα απελευθέρωσης που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από τα πιο έγκριτα διεθνή μέσα αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στην άβυσσο του αμερικανικού ψυχισμού και παράλληλα μια γενναία σπουδή στην πολυπρισματικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας.
 
Είναι αυτή η ισορροπία πρωτοποριακής δεξιοτεχνίας και βαθιάς συμπόνιας που εξυψώνει τον Saunders πάνω από άλλους δεξιοτέχνες αυτής της φόρμας.
–The Boston Globe
 
 
Irene Solà (Ισπανία): Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι
(Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres)
Μετάφραση: Ευριβιάδης Σοφός
Μυθιστόρημα
 
Ένα μυθιστόρημα ξέχειλο από μαγικές ιστορίες και χαρακτήρες καταραμένους πέρα από τον χρόνο από την βραβευμένη Καταλανή συγγραφέα Irene Solà.
 
Κρυμμένη στην απόκρημνη κι απόμακρη οροσειρά των Guilleries όπου ελλοχεύουν κυνηγοί λύκων, ληστές, μάγισσες, χαμένοι οδηγοί ράλι, φαντάσματα, θηρία και δαίμονες, η φάρμα Clavell στέκεται έξω απ’ τον χρόνο. Πάνω απ' όλα βέβαια, είναι ένα σπίτι που κατοικείται από γυναίκες, τα φαντάσματά τους και τις αναμνήσεις τους. Τζοάνα, Μπεραντέτα, Μαργαρίτα, Μπλάνκα: γυναίκες με μισή καρδιά, γυναίκες μάντισσες, γυναίκες χωρίς γλώσσα και χωρίς μιλιά, γυναίκες που κάνουν συμφωνίες με το διάβολο για έναν απόγονο. Αυτές οι γυναίκες, και όχι μόνο, σήμερα ετοιμάζουν ένα πάρτι…
 
Η Irene Solà καταθέτει ένα γλωσσικά χειμαρρώδες μυθιστόρημα γεμάτο χιούμορ και τόλμη που διερευνά τη δυαδικότητα και την εγγενή σύνδεση μεταξύ φωτός και σκοταδιού, ζωής και θανάτου, λήθης και μνήμης, πραγματικότητας και μυθοπλασίας.
 
 
ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
 
ΣΕΙΡΑ: ΠΙΤΣΙΜΠΟΥΙΝΟΙ – ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Ευτυχία Γιαννάκη: Το πειρατικό Πιτς Radio (Πιτσιμπουίνοι #6)
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Ηλικίες: από 3 ετών
 
Η νέα περιπέτεια των Πιτσιμπουίνων από τον γεμάτο μυστήρια κόσμο της Ευτυχίας Γιαννάκη και της Σοφίας Τουλιάτου.
 
Όλο το νησί των Πιτσιμπουίνων είναι αναστατωμένο: παράξενοι ήχοι διακόπτουν το πρωτάθλημα μπουρμπουλήθρας στο Πίτσι Πίτσου, κάποιοι από αυτούς είναι τόσο δυνατοί που σπάνε τζάμια των σπιτιών. Ο Μικρός Μπλε αναλαμβάνει να λύσει αυτό το μυστήριο…


ΣΕΙΡΑ: ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ…
Νίκος Μαθιουδάκης & Μάνος Μπονάνος
Εικονογράφηση: Αγγελική Μπόζου
Το όνομά μου είναι Κική Δημουλά
Το όνομά μου είναι Νίκος Καρούζος
Ηλικίες: από 9 ετών και για αναγνώστες κάθε ηλικίας
 
Στη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων «Το όνομά μου είναι…», που φωτίζει στιγμές από τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών θα προστεθούν δύο νέοι τίτλοι αφιερωμένοι στην Κική Δημουλά και τον Νίκο Καρούζο.
 
Μια σειρά βιβλίων που αποτελεί σημείο αναφοράς για την προσέγγιση, την αισθητική και το περιεχόμενό της.
 
Μικρά τυπογραφικά και εικαστικά διαμάντια…
―Κατερίνα Ανέστη, iefimerida
 
Εξαίρετα βιβλία που επιτρέπουν στους μικρούς ή και μεγάλους αναγνώστες να μυηθούν στο έργο των σπουδαίων Ελλήνων…
―Πέπη Νικολοπούλου, ΕλCulture
 
Ευλαμπία Τσιρέλη: Οικογένεια Άντερσον
Εικονογράφηση: Αλέκος Παπαδάτος
Ηλικίες: από 9 ετών
 
Ένα παιδικό βιβλίο με πολύ μυστήριο ετοιμάζουν η αγαπημένη συγγραφέας και ο δημοφιλής σκιτσογράφος Αλέκος Παπαδάτος. Μας συστήνουν την οικογένεια Άντερσον, που έχει κληρονομήσει μια πανέμορφη έπαυλη στη Σκωτία, όπου και μετακομίζουν.
 
Διάφορα παράξενα γεγονότα θα τους οδηγήσουν σε μία και μοναδική εξήγηση: Η έπαυλη είναι στοιχειωμένη! Σύντομα όμως θα αντιληφθούν ότι η έπαυλη κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.
 
Μια τρυφερή οικογενειακή περιπέτεια μυστηρίου, όπου προβάλλονται αξίες όπως η φιλία, η αποδοχή, η αυτοθυσία, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός.
 
 
Θοδωρής Παπαϊωάννου: Τα γενέθλια του Μέλιου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Ηλικίες: από 3 ετών
 
Το 2014 γνωρίσαμε... Ανάποδα τον Μέλιο, ένα σκαθάρι με ευαισθησίες και διάθεση για περιπέτεια!
 
Το Ανάποδα έφερε το Απέναντι αλλά και το Αντάμα, την πολυβραβευμένη τριλογία του Θοδωρή Παπαϊωάννου με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, κι από τότε ο Μέλιος έγινε το αγαπημένο σκαθάρι μικρών και μεγάλων.  Τα παιδιά συνάντησαν τον Μέλιο και την παρέα του στα σχολεία τους, σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες και φεστιβάλ και το ταξίδι που έκαναν μαζί του ήταν συναρπαστικό.
 
Το 2024 ο Μέλιος γίνεται 10 χρονών! Με μεγάλη χαρά γιορτάζουμε τα γενέθλιά του με ένα επετειακό βιβλίο γεμάτο παιχνίδια και δραστηριότητες από τον τρυφερό του κόσμο. Θα χρειαστούμε φαντασία, περιέργεια και πολλή διάθεση για παιχνίδι!
 
 
9789605725785ΣΕΙΡΑ: ΜΑΞ ΚΑΙ ΛΟΗ, ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ
Κάλλια Σπανουδάκη
Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
Βιβλίο 3ο: Αστέρες του ουρανού
Βιβλίο 4ο: Η ζωή στον πλανήτη μας
Ηλικίες: από 5 ετών
 
Ο Μαξ και η Λόη είναι χρονοταξιδιώτες! Ταξιδεύουν με τη χρονομηχανή του επιστήμονα Χομπ, εξερευνούν το σύμπαν και λύνουν τα μυστήρια του κόσμου που μας περιβάλλει.
 
Στη νέα περιπέτεια της σειράς, με τίτλο Αστέρες του ουρανού ο Μαξ και η Λόη παρατηρούν τις μορφές που σχηματίζουν τα αστέρια στον ουρανό και ανακαλύπτουν πως άνθρωποι και αστέρια αποτελούνται από τα ίδια υλικά!
Η ζωή στον πλανήτη μας είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν της Γης, από την εμφάνιση της πρώτης ζωής ως την κυριαρχία των δεινοσαύρων.
 
 
9789605726034Ingela P. Arrhenius: Το μεγάλο παιχνιδοβιβλίο
(My Big Playbook)
Μετάφραση: Ελένη Κατσαμά, Μαριλένα Πανουργιά
Ηλικίες: από 1 έτους
 
Ένα μεγάλο βιβλίο με εικόνες, της γνωστής κι αγαπημένης για τα παιδικά της βιβλία Ingela P. Arrhenius. Το μεγάλο παιχνιδοβιβλίο είναι σχεδιασμένο να ενισχύσει τη μνήμη και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο των μικρών παιδιών, καθώς μαθαίνουν τις πρώτες λέξεις, χρώματα, αριθμούς, σχήματα και τόσα άλλα συναρπαστικά!
 
97896057258469789605725853







ΣΕΙΡΑ: ΠΑΙΖΩ ΚΡΥΦΤΟ!

Ingela P. Arrhenius:
Πού είναι η κυρία Πάντα; (Where’s Mrs Panda?)
Πού είναι η κυρία Αλεπού; (Where’s Mrs Fox?)
Μετάφραση: Ελένη Κατσαμά
Ηλικίες: από 1 έτους
 
Δύο νέα βιβλία θα προστεθούν στην αγαπημένη σειρά μικρών και μεγάλων της εικονογράφου Ingela P. Arrhenius, που απευθύνεται στις πολύ μικρές ηλικίες.
 
Στους δύο νέους τίτλους της σειράς, οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν -παίζοντας- πού είναι κρυμμένα τα αγαπημένα τους ζώα, η κυρία Πάντα και η κυρία Αλεπού! Η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση και ο καθρέφτης- έκπληξη στην τελευταία σελίδα θα δώσουν μεγάλη χαρά σε κάθε μικρό αναγνώστη!

 
9789605726256Rocio Bonilla: Τι είναι η αγάπη, Μινιμόνι; (Què és això de l’amor, Minimoni?)
Μετάφραση: Ελένη Κατσαμά
Ηλικίες: από 5 ετών
 
Ένα βιβλίο από το τρυφερό σύμπαν της Μινιμόνι, τη μικρή ηρωίδα της βραβευμένης Rocio Bonilla, που γνωρίσαμε στο βιβλίο Τι χρώμα είναι το φιλί;.
 
Κι αφού δεν μπορούμε να δούμε την αγάπη,
ούτε να τη μυρίσουμε, ούτε να την αγγίξουμε, τότε πώς ξέρουμε τι είναι;
 
Η Μινιμόνι λατρεύει τις βόλτες με τον σκύλο της τον Μαξ. Τα πηγαίνουν πολύ καλά οι δυο τους. Μερικές φορές όμως, η Μινιμόνι δεν καταλαβαίνει τους μεγάλους. Ειδικά όταν μιλάνε για την αγάπη. Λένε ότι η αγάπη μετακινεί βουνά και την ίδια στιγμή ότι μπορεί να βρεθεί στα πιο μικρά πράγματα. Πώς γίνεται αυτό;

 
97896057263559789605726362

 

 

 

 

 

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΝΙΜΟΝΙ - BOARD BOOKS

Rocio Bonilla:
Μινιμόνι: Γεια! (Babymoni: Holla!)
Μινιμόνι: Πού είναι το αρκουδάκι; (Babymoni: On està l’osset?)
Μετάφραση: Ελένη Κατσαμά
Ηλικίες: από 1 έτους
 
Η Μινιμόνι, η αγαπημένη ηρωίδα της Rocio Bonilla, σε μια σειρά σχεδιασμένη για τα μικρά παιδικά χεράκια!
 
Στην ολοκαίνουργια σειρά βιβλίων board books, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι λιλιπούτειοι φίλοι μας θα ανακαλύψουν τι λένε τα ζωάκια όταν τους λέμε «Γεια!» και θα βοηθήσουν τη Μινιμόνι να βρει το αρκουδάκι της ώστε να πάει για ύπνο.
 
 
Julia Donaldson: Τζόντι Τζεντού, οι περιπέτειες ενός πιγκουίνου
(Jonty Gentoo - The Adventures of a Penguin)
Εικονογράφηση: Axel Scheffler
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικίες: από 3 ετών
 
Το ολοκαίνουργιο βιβλίο των πολυβραβευμένων δημιουργών Julia Donaldson και Axel Scheffler είναι μια αξέχαστη ιστορία ενός γενναίου μικρού πιγκουίνου που θα κάνει το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής του.
 
Ενθουσιασμένος από τις ιστορίες των θείων του για τον Νότιο Πόλο, ο θαρραλέος Τζόντι Τζεντού βγαίνει κρυφά από τον ζωολογικό κήπο με σκοπό να αναζητήσει τη χώρα των πιγκουίνων Τζεντού. Ο κόσμος είναι, όμως, πολύ μεγάλος για έναν μικρό πιγκουίνο και ο Τζόντι κολυμπά… προς την λάθος κατεύθυνση!
 
Γραμμένο με την απαράμιλλη ομοιοκαταληξία της Julia Donaldson και εικονογραφημένο με τις πνευματώδεις εικόνες του Axel Scheffler, ο Τζόντι Τζεντού έχει χιούμορ και μεγάλη καρδιά… ένας χαρισματικός ήρωας που θα ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες.
 
 
9789605726218ΣΕΙΡΑ: ΚΟΥΝΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΚΟΥΔΑ
Julian Gough: Ο τέλειος κόσμος του Κούνελου
(This Lake is Fake)
Εικονογράφηση: Jim Field
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ηλικίες: από 7 ετών
 
Μια νέα περιπέτεια στην αγαπημένη σειρά βιβλίων με ήρωες τον Κούνελο και την Αρκούδα! Το πηγαίο χιούμορ και οι ευρηματικοί διάλογοι -χαρακτηριστά στοιχεία της σειράς- βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως η φιλία, η ενσυναίσθηση αλλά και η αλληλεπίδραση με τους γύρω μας.
 
Ο Κούνελος δεν αντέχει άλλο. Μπορεί να έφτασε η Άνοιξη, αλλά δεν είναι όσο τέλεια την είχε φανταστεί. Η Αρκούδα πιστεύει ότι με αρκετή δουλειά τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Αλλά ο Κούνελος έχει ένα πολύ καλύτερο σχέδιο. Ξεκινά να διασχίσει τη λίμνη για να αναζητήσει έναν Τέλειο Κόσμο…
 
Ζήτω για τον Κούνελο και την Αρκούδα!
―Neil Gaiman
 
9789605720001Oliver Jeffers: Πάμε ξανά. Πώς φτάσαμε ως εδώ και πού μπορούμε να πάμε: Η ανθρώπινη ιστορία μας μέχρι τώρα (Begin again)
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικίες: από 5 ετών και για όλους
 
Στο πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του Oliver Jeffers, ο βραβευμένος δημιουργός στοχάζεται την ιστορία της ανθρωπότητας, ανασκοπεί την τρέχουσα θέση μας και μοιράζεται τα όνειρά του για το μέλλον.
 
Πού πάμε από εδώ και πέρα; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες που θα επιτρέψουν σε όλη την ανθρωπότητα να ανθίσει; Πώς θα οδηγηθούμε προς ένα συλλογικό και ισχυρό μέλλον;
 
Όταν σκάβεις βαθιά ψάχνοντας λόγους και αιτίες, λόγους και αιτίες ξανά και ξανά, φτάνεις σε μια αλήθεια, στην καρδιά της αλήθειας. Πως όλοι οι άνθρωποι, όποιοι κι αν είναι, απ’ όπου κι αν προέρχονται κι ό,τι κι αν πιστεύουν, αναζητούν τα ίδια πράγματα: μια φωλιά, μια αγέλη, μια θέση στον κόσμο και κατεύθυνση.
―Oliver Jeffers
 
Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες, που συμπληρώνει μοναδικά το #1 New York Times bestseller βιβλίο του δημιουργού Βρισκόμαστε εδώ: Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη.
 
 
9789605726416Alex Latimer: Ο Γκόντφρι είναι βάτραχος (Godfrey is a Frog)
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Ηλικίες: από 3 ετών
 
Ο πολυβραβευμένος Alex Latimer στο νέο του παραμύθι μάς συστήνει τον Γκόντφρι, έναν τρυφερό ήρωα που βιάζεται να μεγαλώσει και να αλλάξει, επειδή νιώθει ότι δεν είναι μοναδικός.
 
Στην αρχή, ο Γκόντφρι είναι απλώς ένα αυγό μέσα σε μια λιμνούλα. Στη συνέχεια βγάζει χέρια και πόδια και μια μακριά, κολλώδη γλώσσα. Μετά, όμως, οι αλλαγές σταματάνε και ο Γκόντφρι είναι απλώς ένας βάτραχος. Τι; Απλώς ένας βάτραχος;
 
Μια διασκεδαστική εικονογραφημένη ιστορία για την αυτοεκτίμηση, από τον δημιουργό του Ποιος θα κλείσει τα μάτια πρώτος;
 
 
9789605726065Tom Percival: Ησυχία (Quiet)
Εικονογράφηση: Richard Jones
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικίες: από 3 ετών
 
Οι βραβευμένοι δημιουργοί Tom Percival και Richard Jones, συνεργάζονται για πρώτη φορά χαρίζοντάς μας ένα εξαιρετικό βιβλίο θάρρους με τα πιο δυνατά μηνύματα…
 
Ζούσε κάποτε ένα πουλάκι, που είχε μια γαλάζια πιτσιλιά στο ένα της φτερό. Της άρεσε να πετάει στον ουρανό, όπου όλα ήταν ήσυχα και γαλήνια –μακριά από το δάσος, όπου ένα πανδαιμόνιο από φωνές υψώνονταν στον αέρα… αφήνοντας ελάχιστο χώρο στη φωνούλα της να ακουστεί.
 
Μια μέρα όμως αρκεί για να αλλάξει τη ζωή όλων των ζώων στο δάσος, δείχνοντάς μας ότι ακόμα και οι πιο σιγανές φωνές μπορούν να ακουστούν.
 
 
Tom Percival: Οι γέφυρες (The Bridges)
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικίες: από 3 ετών
 
Ένας ύμνος στη δύναμη των βιβλίων και της ανάγνωσης από τον βραβευμένο συγγραφέα και εικονογράφο Tom Percival.
 
Η Μία νιώθει μόνη, τόσο μόνο που είναι σαν να ζει σε ένα μικρό νησί, μακριά από τη θάλασσα. Αλλά μια μέρα, προσφέρουν στη Μία ένα βιβλίο ―το πρώτο που μπόρεσε ποτέ να αποκαλέσει δικό της―. Καθώς η Μία διαβάζει το βιβλίο, δημιουργούνται γέφυρες και το νησί της γεμίζει χρώμα και ζωή. Και όσο περισσότερο διαβάζει η Μία, τόσο πιο δυνατές γίνονται οι γέφυρες, ανοίγοντας έναν κόσμο σύνδεσης και ελπίδας…
 
Γιατί ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει παντού…
 
9789605726058Kate Petty: Ο Μπεν φτιάχνει έναν πεταλουδόκηπο
(Ben Plants a Butterfly Garden)
Εικονογράφηση: Axel Scheffler
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Ηλικίες: από 3 ετών
 
Μια νέα ιστορία στην αγαπημένη σειρά που εξηγεί με απλά λόγια στους πολύ μικρούς αναγνώστες πώς αναπτύσσονται τα φυτά, παρακινώντας τους να φυτέψουν τα δικά τους.
 
Αυτό το υπέροχο βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Μπεν, της μικρής αρκούδας που θέλει να φτιάξει ένα πεταλουδόκηπο. Μαζί με τον Μπεν και τους φίλους του, το Σκουλήκι και την Πασχαλίτσα, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες θα ανακαλύψουν πώς μεγαλώνουν τα φυτά αλλά μαζί τους και οι πεταλούδες.
 
Τα παραθυράκια που υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου, αποκαλύπτουν τι συμβαίνει κάτω από τα φύλλα των φυτών αλλά και στο έδαφος, όσο περιμένουμε να αναπτυχθούν οι πεταλούδες και τα φυτά!
 
 
9789605725631ΣΕΙΡΑ: ΤΙΚ ΚΑΙ ΤΕΛΑ
Axel Scheffler: Τικ και Τέλα: Oι πρώτες μου λέξεις
(Pip and Posy: Big book of words)
Μετάφραση: Ελένη Κατσαμά
Ηλικίες: από 1 έτους
 
Στην επιτυχημένη και αγαπημένη σειρά Τικ και Τέλα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο μεγάλου σχήματος με περισσότερες από 300 λέξεις, ιδανικές για τις πρώτες εξερευνήσεις των μικρών φίλων μας.
 
Ένα βιβλίο για ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού, με εκατοντάδες πολύχρωμες εικόνες και λέξεις που ενθαρρύνουν την ομιλία και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο κάθε μικρού παιδιού!
 
 
ΣΕΙΡΑ: ΣΚΑΝΤΑΡ
A.F. Steadman: Skandar and the Chaos Trials
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Ηλικίες: από 9 ετών
 
Η συναρπαστική τρίτη περιπέτεια του παγκόσμιου best seller, ο Σκάνταρ και ο Κλέφτης του Μονόκερου, από τη σειρά εφηβικής λογοτεχνίας της A.F. Steadman που ενθουσίασε το νεανικό κοινό ολόκληρου του πλανήτη, συνεχίζεται.
 
O Σκάνταρ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι σήμερα. Για να ολοκληρώσουν το τρίτο έτος της εκπαίδευσής τους, ο Σκάνταρ και οι φίλοι του θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε μια σειρά από τρομακτικές επιδείξεις στις ζώνες των στοιχείων του νησιού. Οι φιλίες και οι δεσμοί αναβάτη-μονόκερου θα οδηγηθούν στα άκρα ―μόνο οι ισχυρότεροι θα τα καταφέρουν.

Έτικέττες: