Το Βραβείο «Athens Prize for Literature 2021» στον Georgi Gospodinov για το «Φυσικό Μυθιστόρημα»

Βραβεία- Διακρίσεις Δεκέμβριος 16, 2021

O βούλγαρος συγγραφέας απέσπασε το Βραβείο Athens Prize for Literature 2021 του περιοδικού (δε)κατα για το βιβλίο του Φυσικό Μυθιστόρημα (Estestven roman) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16 Δεκεμβρίου 2021, στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Την εκδήλωση για την δέκατη πέμπτη απονομή των βραβείων παρουσίασε ο Μανώλης Πιμπλής.

Ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο ξένης πεζογραφίας ήταν διακεκριμένοι συγγραφείς όπως η -βραβευμένη με το Booker 2019- Bernardine Evaristo, η Yoko Ogawa, o βραβευμένος με το Νobel 2019 Peter Handke, o Julian Barnes, η Sara Mesa και ο Manuel Vilas.

Το μυθιστόρημα του Georgi Gospodinov επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους συγγραφείς Νίκο Δαββέτα, Φίλιππο Δρακονταειδή, Σοφία Νικολαΐδου, Φίλιππο Φιλίππου και Κοσμά Χαρπαντίδη.

Georgi Gospodinov

Στο Φυσικό Μυθιστόρημα, ο συγγραφέας δημιουργεί τη δική του εκδοχή ενός «φυσικού μυθιστορήματος» προερχόμενου από τις στιγμές της καθημερινής ζωής. Με ιδιαίτερο χιούμορ, ο συγγραφέας και αφηγητής του βιβλίου (το alter ego του Gospodinov) εκφράζει σ’ αυτό την ανάγκη να αποδεχτεί τον διαλυμένο γάμο του και την απιστία της συζύγου του. Ο μονόλογός του μετατρέπεται σύντομα σ’ ένα πρωτότυπο, συναρπαστικό βιβλίο που υπονοεί άψογα στον πυρήνα του το κενό και τη θλίψη.

Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε από τον New Yorker ως ένα «αναρχικό-πειραματικό ντεμπούτο», μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες και έγινε διεθνές best-seller.

Georgi Gospodinov

Κάποιες από τις σημαντικότερες κριτικές της ελληνικής έκδοσης:

"...Το «Φυσικό μυθιστόρημα» ξεκινά από ένα τέλος. Το τέλος της σχέσης του αφηγητή με τη γυναίκα του, καθώς εκείνη του ανακοινώνει πως είναι έγκυος από έναν άλλο άντρα. Παρ’ όλα αυτά είναι γεμάτο αρχές. Ακριβώς όπως το βιβλίο που ονειρεύεται να γράψει ο αφηγητής: «Η δική μου υπερφίαλη επιθυμία είναι να φτιάξω ένα μυθιστόρημα μόνο από αρχές. Ένα μυθιστόρημα που να ξεκινάει ασταμάτητα, να υπόσχεται κάτι...»".
―Ευγενία Μπογιάνου, Αυγή

"...«Για να γράψεις ένα Φυσικό Μυθιστόρημα, πρέπει αδιάκοπα να παρατηρείς τον κόσμο γύρω». Αυτό ισχύει για κάθε συγγραφέα που σέβεται τον εαυτό του, πόσο μάλλον για κάποιον σαν τον Γκοσποντίνοφ ο οποίος θέλει με όσα ορατά και αόρατα παρατηρεί στον «κόσμο γύρω» να συγκαλύψει (ή μήπως να αναδείξει;) το υπαρξιακό κενό που αφήνει στη ζωή του ήρωά του ένας κατεστραμμένος γάμος. Να κατασκευάσει μια ιστορία, μάλλον μια σύγχυση, μεταμοντέρνων δομών, σχεδιασμένων να κρύβουν."
―Δήμητρα Ρουμπούλα, Ο Αναγνώστης

"...Ο Γκοσποντίνοφ, άλλοτε ως συγγραφέας-αφηγητής, άλλοτε εγκιβωτισμένος σε ήρωα του βιβλίου του και άλλοτε ως αφηγητής του κεντρικού αφηγητή, γράφει για την εμπειρία της προσπάθειας να πλάσει μια ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι ένα υβριδικό πεζογράφημα που βρίσκεται στα όρια της αυτοβιογραφίας, του δοκιμιακού στοχασμού και της ποιητικής πρόζας."
―Χρήστος Βασματζίδης, Η εφημερίδα των Συντακτών

"...Πρόκειται για ένα βιβλίο που μελετά την ανθρώπινη φύση, ίσως με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ο αφηγητής καταπιάνεται με τον ίδιο του τον εαυτό. Το κείμενο με συνεπήρε, το τελείωσα με την μία, η αποσπασματικότητα -που συνήθως με αποτρέπει-, εδώ λειτούργησε περίπου σαν εργαλείο κάθαρσης, ένιωσα οικεία, πως η θλίψη ήταν και δική μου, βυθίστηκα σε αυτήν, κι έπειτα αναδύθηκα στην επιφάνεια. Κι αυτό ίσως να είναι ένας από τους ορισμούς της καλής λογοτεχνίας."
―Κατερίνα Μαλακατέ, Διαβάζοντας

Έτικέττες:
Athens Prize for Literature 2021
,
Georgi Gospodinov
,
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
,
Φυσικό μυθιστόρημα