Το βιβλιοπωλείο σήμερα και αύριο

Uncategorized Φεβρουάριος 24, 2013

Η βρεττανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Foyles, με αφορμή την συμπλήρωση 110 ετών από την ίδρυσή της και την μετακόμιση του κεντρικού της βιβλιοπωλείου (το οποίο θα χτιστεί από το μηδἐν), έχει ξεκινήσει μια κουβέντα εδώ και λίγο καιρό για τον ρόλο του βιβλιοπωλείου στην εποχή μας. Κάτω από τον γενικό τίτλο “Future Foyles”, η αλυσίδα διοργανώνει μια σειρά από εργαστήρια και συναντήσεις με ανθρώπους του χώρου (εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, ατζέντηδες) με στόχο τον γόνιμο διάλογο για το μέλλον των βιβλιοπωλείων και τον ρόλο τους.

Το βιβλιοπωλείο McNally Jackson στη Νέα Υόρκη. Το βιβλιοπωλείο McNally Jackson στη Νέα Υόρκη.

Η χρονική στιγμή που προκύπτει αυτός ο διάλογος δεν είναι τυχαία. Τα βιβλιοπωλεία στην Αμερική και την Αγγλία βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται συνεχώς και τους πελάτες τους να στρέφονται όλο και περισσότερο στο παντοδύναμο Amazon για τις αγορές τους.  Τον Ιούλιο του 2011, η αμερικάνικη αλυσίδα βιβλιοπωλείων Borders έκλεισε τα υποκαταστήματά της μετά από οικονομικά προβλήματα και συζητήσεις με επενδυτές που δεν έβγαλαν πουθενά, ενώ και η Barnes & Noble αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, ειδικά μετά την ανακοίνωση των χαμηλών πωλήσεων της συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Nook. Μην ξεχνάμε, πως όλα τα μεγἀλα βιβλιοπωλεία στο εξωτερικό, έχουν αγκαλιάσει τα ebooks και προσφέρουν μεγάλη ποικιλία στους πελάτες τους μέσω των ιστοσελίδων τους.

Η συζήτηση πλέον έχει επεκταθεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών αυτών, στα περιοδικά, τα blog αλλά και τους ίδιους τους αναγνώστες. Οι προτάσεις είναι πολλές και δημιουργικές. Βιβλιοπωλεία με καφέ, βιβλιοπωλεία με εστιατόρια, βιβλιοπωλεία που γίνονται χώροι συνάντησης και συζήτησης. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πάντα το ίδιο: Πώς θα προσελκύσει ένα βιβλιοπωλείο πελάτες και πώς θα καταφέρει να προσφέρει μια εμπειρία μοναδική που κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν μπορεί. Σίγουρα πάντως, όχι με τον τρόπο που προτείνει η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου HarperCollins: να πληρώνει ο πελάτης είσοδο στο βιβλιοπωλείο (το αντίτιμο της οποίας θα αφαιρείται από τυχόν αγορές)

Το βιβλιοπωλείο Housing Works επέλεξε αυτό το ζευγάρι για το γάμο του. Το βιβλιοπωλείο Housing Works επέλεξε αυτό το ζευγάρι για το γάμο του. Πηγή

Το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός βιβλιοπωλείου σίγουρα δεν είναι οι τιμές, ειδικά όταν οι ανταγωνιστές πωλούν με μηδενικό κέρδος ή ζημιά. Το βιβλιοπωλείο βασίζεται στο εξειδικευμένο προσωπικό, την φυσική επαφή με τα βιβλία και την δυνατότητα να τα ξεφυλλίσεις. Βασίζεται επίσης στις προτάσεις και τις επιλογές των τίτλων που θα προωθήσει, που συχνά δίνουν και τον χαρακτήρα στο βιβλιοπωλείο.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια βλέπουμε αντίστοιχες εξελίξεις με αυτές του εξωτερικού. Κάποιες αλυσίδες βιβλιοπωλείων συρρικνώνονται ενώ - κάποιες άλλες επεκτείνονται. Κάποια βιβλιοπωλεία επενδύουν στην δημουργία ενός πολιτιστικού χώρου που αγκαλιάζει το βιβλίο με πλήθος εκδηλώσεων, ενώ άλλα ποντάρουν στις προσφορές και τις ελκυστικές τιμές.

Το 2012 είδαμε το πρώτο concept βιβλιοπωλείο να ανοίγει τις πόρτες του, το Free Thinking Zone επί της Σκουφά. Ένας χώρος ιδιαίτερος, με θεματικές βραδιές και προσεκτικά επιλεγμένα βιβλία, προσφέρει καφέ και ποτό και έχει γίνει ήδη σημείο συνάντησης της πόλης.

Εσείς πώς φαντάζεστε το βιβλιοπωλείο στο μέλλον και τί θα θέλατε να προσφέρει; Είναι τα βιβλιοπωλεία ένας χώρος για καφέ ή προτιμάτε έναν χώρο που δίνει όλο το βάρος στο βιβλίο και το ενημερωμένο στοκ; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σας.

Έτικέττες:
βιβλιοπωλείο