Ψηφιακά βιβλία στην Ελλάδα - μερικές σκέψεις (1)

Uncategorized Ιανουάριος 14, 2012

Όταν ξεκινήσαμε στον Ίκαρο το 2009 να διερευνούμε τον κόσμο των ebooks, ομολογώ πως ήξερα κάποια πολύ βασικά πράγματα και αγνοούσα παντελώς τις τεχνολογίες αλλά και τις προδιαγραφές ενός τέτοιου βιβλίου - αρχείου.

Ήταν τότε που ακόμα στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε η αγορά, αλλά ούτε και η τεχνογνωσία, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τις περισσότερες φορές, οι εκδότες ήταν από πολύ έως πάρα πολύ διστακτικοί να προχωρήσουν στην δημιουργία και διάθεση ebooks ενώ όσοι το τόλμησαν, ήταν συνήθως μετά από την πίεση των διαφόρων μεταπωλητών, που ήλπιζαν έτσι να μπουν στο παιχνίδι από νωρίς, εξασφαλίζοντας έναν μεγάλο κατάλογο ψηφιακών βιβλίων, αλλά και την αναγνώριση του αναγνωστικού κοινού.

Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην κάμψη των αντιστάσεων των περισσότερων εκδοτών, ή όσων τέλος πάντως αποφάσισαν να μπουν στο χώρο του ψηφιακού βιβλίου, ήταν δύο: ευκολία και μηδενικό κόστος παραγωγής. Αφού έχεις ένα αρχείο έτοιμο στο πρόγραμμα σελιδοποίησης, γιατί να μην το κάνεις ένα PDF και να το δίνεις από αύριο κιόλας ως ebook; Η αλήθεια είναι, ότι ακουγόταν τόσο εύκολο και απλό, που βγάλαμε κι εμείς μερικά βιβλία δοκιμαστικά, σε PDF. Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχουν πουλήσει ούτε ένα αντίτυπο.

Παρατηρώ πως τα περισσότερα ψηφιακά βιβλία που κυκλοφορούν σε μορφή PDF, φέρουν ακριβώς το ίδιο ISBN με την αντίστοιχη έντυπη έκδοση. Μα πόσο λάθος ! Κάθε ISBN είναι ένας μοναδικός σειριακός αριθμός που αναγνωρίζει μια έκδοση. Δεν μπορεί να έχουμε τον ίδιο κωδικό είτε μιλάμε για έντυπο, είτε για ψηφιακό, είτε ακόμα και για διαφορετικές μορφές του ίδιου ψηφιακού βιβλίου (PDF, EPUB, KINDLE). Όσο τα όρια μεταξύ έντυπου και ψηφιακού χάνονται, τόσο πιο σημαντικό θα είναι να είμαστε όσο πιο ακριβείς γίνεται στα λεγόμενα metadata, τα στοιχεία της κάθε έκδοσης. Φανταστείτε ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο που πουλάει έντυπα και ψηφιακά βιβλία μαζί. Μια αναζήτηση με βάση το ISBN θα βγάζει ένα μόνο αποτέλεσμα, αλλά ποιό;

Από τότε πέρασε πολύς καιρός, πολύ διάβασμα, ενημέρωση και πειραματισμός. Τα ebooks μας είναι πλέον σε φορμάτ EPUB, και είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα μας, ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά και το iBookstore της Apple. Οι πωλήσεις είναι ικανοποιητικές, αν και σαφώς αποτελούν ακόμα ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνόλου.

Παρακολουθώ με μεγάλη εντύπωση, πόσοι συνάδελφοι συνεχίζουν να προτιμούν την εύκολη λύση του PDF. Και είναι κρίμα. Γιατί είμαστε σε ένα επάγγελμα το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια αλλάζει ριζικά, και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο. Ο τρόπος με τον οποίο οι εκδότες δουλεύουμε δεν θα είναι ο ίδιος και αν δεν αλλάξουμε κι εμείς, θα χαθούμε. Πρέπει να εξελιχθούμε, να μάθουμε καινούργια πράγματα, να μάθουμε να δουλεύουμε διαφορετικά. Στο εξωτερικό αυτή η αλλαγή στον τρόπο που δουλεύουν οι παραδοσιακοί εκδότες είναι πιο εμφανής από ποτέ και οι εκδοτικές επιχειρήσεις παίρνουν τα μέτρα τους.

Το αναγνωστικό κοινό έχει απαιτήσεις. Ας τις ακούσουμε και ας τις προλάβουμε, πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις.

Έτικέττες:
ebooks
,
epub
,
pdf