Η νύχτα που η ύλη έγινε πνεύμα

Αρχείο εκδηλώσεων Δεκέμβριος 12, 2012

Του Επίκουρου

Τα Χριστούγεννα συνήθως γίνονται διάφορα μαγικά που κάνουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους υλιστές σαν κι εμένα να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη. Το ένα μαγικό ήταν ότι έγινε κοσμοσυρροή σε μία παρουσίαση βιβλίου στο Public στο Σύνταγμα, κι αυτό το βιβλίο δεν ήταν το πενήντα αποχρώσεις του γκρι. Ήταν βέβαια ένα βιβλίο γύρω από τη μαγειρική, αλλά ποτέ το φαγητό δεν είχε την ίδια δημοφιλία όπως το σεξ. Και εν πάση περιπτώσει δεν ήταν βιβλίο ιλουστρασιόν με συνταγές και πολύ food porn, αλλά ένα βιβλίο που προσπαθούσε με τον λόγο και το πνεύμα να βρει την ουσία της ελληνικής γαστρονομικής ύλης. Κι έτσι, για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα σε ένα βιβλίο μου παραπάνω ανθρώπους από την ευρύτερη οικογένειά μου. Θαύμα νούμερο ένα λοιπόν.

Θαύμα νούμερο δύο. Ποτέ ξανά δεν μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί έλληνες μάγειρες σε έναν χώρο. Για ανθρώπους σαν κι εμένα που ζουν και αναπνέουν με εστιατόρια και μαγειρική ήταν σαν μια βραδιά στα Όσκαρ γαστρονομίας. Με τα μάτια μου γεμάτα άστρα (Μισλέν προφανώς) πηγαινοερχόμουν στον χώρο του καφέ του Public -οι άνθρωποι του οποίου μας φιλοξένησαν τόσο γενναιόδωρα- χαιρετώντας και μιλώντας με τους ήρωες της ελληνικής γαστρονομικής επανάστασης. Μπορεί όλοι αυτοί να ήθελαν να τους υπογράψω το βιβλίο, αλλά κρυφά εγώ ήθελα να μου δώσουν εκείνοι αυτόγραφο. Την επόμενη φορά δεν θα διστάσω να τους το ζητήσω.

Το τρίτο θαύμα ήταν ότι εκτός από μένα στο πάνελ, όπου θα μιλούσαμε για τη Νέα Ελληνική Κουζίνα, όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν κριτικοί εστιατορίων, γευσιγνώστες και πλείστοι άλλοι ειδικοί, ούτε καν πνευματικοί άνθρωποι της γαστρονομίας όπως ο Χρίστος Δειπνοσοφιστής Ζουράρις, ο οποίος ίσως συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην κατανόηση της γαστρονομικής μας ταυτότητας (απ' αυτόν κι αν ήθελα να πάρω αυτόγραφο, καθότι είναι ο μέγας αστέρας του γαστρονομικού πνεύματος στη χώρα μας και ναι, ήταν εκεί, μας τίμησε με την παρουσία του!). Οι άνθρωποι του πάνελ ήταν μάγειρες. Μεγίστου διαμετρήματος μεν, όπως ο Χατζηγιαννάκης, ο Πέσκιας ο Λαζάρου, ο Ξενάκης, η Χειλιαδάκη και ο Ρούσσος. Αλλά μάγειρες. Όχι διανοούμενοι και στοχαστές. Άνθρωποι της εφήμερης ύλης και όχι του αιώνιου πνεύματος. Κι όμως κατόρθωσαν να μετατρέψουν την ύλη σε πνεύμα μιλώντας, σχολιάζοντας και καβγαδίζοντας γύρω από το παρελθόν, παρόν και μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας.

Και τέλος, το πιο αξιοσημείωτο θαύμα ήταν ότι όλος αυτός ο κόσμος πέρασε καλά. Σε μια παρουσίαση συνήθως δεν πας να περάσεις καλά. Εν μέσω χασμουρητών, βαρεμάρας, αγιογραφικής κοινοτοπίας και πολλών αλληλοχτυπημάτων στην πλάτη από ομότεχνους, πας να υποστηρίξεις τον συγγραφέα. Δεν πας να περάσεις καλά. Κι όμως σ' αυτήν την παρουσίαση ο κόσμος παραδόξως πέρασε καλά, διασκεδάζοντας με τους καβγάδες και τα σχόλια, τρώγοντας και πίνοντας. Κυριολεκτικά άρτος και θεάματα. (Κάποιος παρεμπιπτόντως, με έψεξε που δεν μίλησα για το ελληνικό ψωμί, κάποιος άλλος για το κρασί - ίσως σε κάποιο άλλο βιβλίο να μιλήσω για όλα αυτά, όπως και για τα ελληνικά προβατάκια, την ελληνική χλωρίδα και πανίδα εν γένει και πολλά άλλα, αν και δεν αισθάνομαι πολύ αρμόδιος).

Για όλα αυτά τα θαύματα θέλω να ευχαριστήσω τον Άγιο Βασίλη, τον Θεό, την ατζέντισσά μου, τους σεφ όλου του κόσμου, τον Χρίστο και τον Χριστό, τον Ίκαρο, τη σύζυγό μου, την κόρη μου, τον αδελφό μου, τη μάνα μου και τον πατέρα μου και φυσικά το πνεύμα των Χριστουγέννων, διότι δίχως αυτό η ύλη θα έμενε απλώς ύλη και η παρουσίαση του βιβλίου μου θα ήταν απλώς μια παρουσίαση.

Η Νέα Ελληνική Κουζίνα

Το βιβλίο του Επίκουρου, Η Νέα Ελληνική Κουζίνα - περί της ελληνικότητας του μουσακά, της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της ανανέωσής της, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε έντυπο και ebook.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 19:00, ο Επίκουρος θα βρίσκεται στο Public at the Mall, για να υπογράψει βιβλία του και να συναντήσει τους αναγνώστες του.

Έτικέττες:
Επίκουρος