Ρεβεγιόν το μεσημέρι

Uncategorized Ιανουάριος 2, 2013

ΠΡΟ-ΒΟΛΕΣ Της Ολγας Σέλλα (Καθημερινή, 2/1/2013)

Ποιος είπε ότι n Αθήνα είναι μια πόλη χωρίς εκπλήξεις; Ποιος είπε ότι δεν καταφέρνει να προσπερνάει τις γκριζάδες και να δημιουργεί, από το τίποτα, χαρά και κέφι και την κοινότητα της παρέας; Παραμονή Πρωτοχρονιάς το κέντρο της Αθήνας είχε κόσμο, κίνηση, μικροπωλητές (αλλά και δεκάδες επαίτες), φανταχτερές βιτρίνες. Ολοι για τα τελευταία ψώνια, όλοι για τα δώρα που δεν προλάβαμε να κάνουμε.

Μέσα στη διαδρομή μου, ο δρόμος με έφερε στην ιστορική στέγη των εκδόσεων «Ικαρος». Από το τίποτα, εκ των ενόντων είχε στηθεί μια χαρούμενη και ζεστή συντροφιά. Ηταν εκεί όλοι οι συνγραφείς του ιστορικού εκδοτικού οίκου. Η Κική Δημουλά είχε μόλις φύνει, αλλά στο φιλόξενο ισόγειο -με όλα τα βιβλία της γενιάς του '30, αλλά και τις καλαίσθητες παιδικές εκδόσεις της νέας γενιάς του «Ικαρου» να μας περιβάλλουν- βρίσκονταν n Κατερίνα και n Χρυσή Καρύδη, φυσικά, ο Νίκος, n Μαριλένα και n Αλεξάνδρα (τα παιδιά τους), ο Χρήστος Ζουράρις και οι συγγραφείς Χρήστος Γιανναράς, Απόστολος Δοξιάδης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Δημήτρης Νόλλας, Βαγγέλης Ραπτόπουλος. Μαζί και αρκετοί φίλοι των εκδόσεων, αλλά και πελάτες, που γέμιζαν τσάντες με τις κλασικές ή τις νεότερες εκδόσεις του «Ικαρου».

Δεν υπήρχε πρόσκληση, δεν ήταν κανονισμένη συνάντηση. Ολοι πέρασαν για να πουν «χρόνια πολλά» στους εκδότες τους. Γρήγορα στήθηκαν πρόχειροι μεζέδες, επιστρατεύτηκαν πρόχειροι δίσκοι, άνοιξαν μπουκάλια με κρασί, οι αντικαπνιστικές οδηγίες παραβιάστηκαν -λόγω της ημέρας- προς μεγάλη θλίψη των μη καπνιστών! Κάποια στιγμή ένα μαχαίρι έπαιξε τον ρόλο «δοξαριού» πάνω σ' ένα γυάλινο ποτήρι και τα κάλαντα άρχισαν. Αυθόρμητα, αυθεντικά, πηγαία, τραγούδησαν όλοι. Σίγουρα δεν ήταν το μόνο σημείο της Αθήνας όπου συναντήθηκαν τυχαία γνωστοί και φίλοι. Σίγουρα υπήρχαν και άλλες, πολλές γωνιές σε όλη την πόλη,που στήθηκαν τα ρεβεγιόν πολύ νωρίτερα από την αλλαγή του χρόνου, που πολλοί, ίσως ασυνείδητα, άντλησαν δύναμη από το «οπλοστάσιο» της συναναστροφής, της παρέας και του κεφιού. Ετσι, στα καλά καθούμενα. Ετσι, για πείσμα! Ρεβεγιόν... το μεσημέρι!

Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Απόστολος Δοξιάδης, Χρήστος Γιανναράς, Δημήτρης Νόλλας. Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Απόστολος Δοξιάδης, Χρήστος Γιανναράς, Δημήτρης Νόλλας.
Έτικέττες:
βιβλιοπωλείο
,
πρωτοχρονιά
,
Συναντήσεις