Oliver Jeffers: Παραμυθάς, ζωγράφος, εικονογράφος

Παρουσιάσεις Νοέμβριος 29, 2012

Την Κυριακή που μας πέρασε, με μεγάλη μας έκπληξη, είδαμε στις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία του Βήματος, ένα δικό μας βιβλίο. Η έκπληξη δεν ήταν ότι ένα βιβλίο βρίσκεται στα ευπώλητα, αλλά ότι πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο.

Το Ουπς, του Oliver Jeffers που κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις εκδόσεις μας, έχει γίνει ανάρπαστο και έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Αν και δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά έντυπα στο χώρο μας που να ασχολούνται σοβαρά και σε βάθος με το παιδικό βιβλίο,  πολλοί bloggers και γονείς που γράφουν online το συμπεριέλαβαν στα αγαπημένα τους βιβλία για φέτος. Οι Μικροί Μεγάλοι έγραψαν μια καταπληκτική κριτική μέσα από τη ματιά του γονέα αλλά και των παιδιών τους, ενώ η κριτική του Παραμυθητή παραμένει από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις του.

UPDATE: Το blog Μια φορά κι έναν καιρό η μικρή ελένη είχε κι αυτό γράψει για τον Jeffers τον Αύγουστο, αλλά μας είχε διαφύγει. Ευχαριστούμε!

Στο παρακάτω βίντεο, ο Oliver Jeffers διαβάζει την αγγλική έκδοση του Ουπς.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=A2nOvBPJTwo&feature=player_embedded]

Γεννημένος στην Αυστραλία και μεγαλωμένος στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, ο Oliver έκανε τα πρώτα του βήματα ως ζωγράφος, έχοντας κερδίσει έναν εφηβικό ερασιτεχνικό διαγωνισμό ζωγραφικής. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, πειραματίστηκε αρκετά, δουλεύοντας κυρίως με νερομπογιές. Ήταν εκείνη την εποχή που του ήρθε η έμπνευση για το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο How to catch a star (προγραμματισμένο για έκδοση από τον Ίκαρο), ενώ στις επόμενες δουλειές του δούλεψε πολύ με κολάζ, ακρυλικά, λαδομπογιές αλλά και Photoshop.

Copyright Erika Hokanson

Το ιδιαίτερο στυλ εικονογράφησης και το ταλέντο του Oliver στο να διηγείται ιστορίες, έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, αλλά και των κριτικών. Τα βιβλία του έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία. συμπεριλαμβανομένων των Nestle Children's Book Prize Gold Award, Blue Peter Book of the Year και Irish Book Awards Children's Book, ενώ έχει μπει και στις μικρές λίστες για το Kate Greenaway Medal. Το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο Αυτό το ελάφι είναι δικό μου (Ίκαρος, υπό έκδοση) διακρίθηκε μόλις πριν μερικές μέρες με το Irish Book Awards Children's Book.

Εκτός από παιδικά βιβλία, η δουλειά του Oliver έχει φιλοξενηθεί σε περιοδικά όπως το Newsweek, το Wired αλλά και την Guardian ενώ έχει δουλέψει και για εταιρίες όπως η Starbucks, η Sony και η United Airlines.  Από την Νέα Υόρκη που μένει τώρα, προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί για λίγο από τις εμπορικές δουλειές, δουλεύοντας πάνω σε πιο προσωπικά projects αλλά και την πρώτη του ατομική έκθεση στο Βερολίνο. Σήμερα, 29 Νοεμβρίου, ανοίγει η έκθεση με τίτλο HERE OR THERE στην γκαλερί Gestalten ενώ παράλληλα κυκλοφορεί και ένα λεύκωμα τέχνης με επιλογές από τα έργα του. Περισσότερες πληροφορίες γύρω από το έργο και τα βιβλία του Oliver Jeffers μπορείτε να βρείτε στο www.oliverjeffers.com

Η αφίσα της έκθεσης.
Έτικέττες:
Oliver Jeffers
,
Εικονογράφηση