Ο «Ικαρος» ...πετάει στα παιδιά

Κριτικές Φεβρουάριος 6, 2012

Της Όλγας Σελλά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4/2/2012

Ο ιστορικός οίκος με νέες δράσεις. 

Στις εκδόσεις «Ικαρος» έχει πιάσει δουλειά εδώ και καιρό η τρίτη γενιά, η Μαριλένα Πανουργιά και ο Νίκος Αργύρης, παιδιά της Χρυσής και της Κατερίνας Καρύδη. Διαχειρίζονται με σεβασμό και έμπνευση την πολύχρονη ιστορία του εκδοτικού οίκου που ίδρυσε ο παππούς τους, ο Νίκος Καρύδης, αλλά αφουγκράζονται και τις αναγνωστικές ανάγκες της τέταρτης γενιάς, των παιδιών τους - της μικρής Ελλης και της μικρής Αφροδίτης. Ετσι, δίπλα στα βιβλία των τιμημένων με Νομπέλ ποιητών, από αυτό τον μήνα, τον Φεβρουάριο, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο, ολοκαίνουργο εκδοτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε μικρής ηλικίας αναγνώστες.

Ναι, οι εκδόσεις «Ικαρος» στρέφονται και στο παιδικό βιβλίο, αξιοποιώντας τόσο τους Ελληνες δημιουργούς αλλά και φέρνοντας στο ελληνικό κοινό σημαντικούς δημιουργούς του εξωτερικού. Κριτήριο για κάθε έκδοση θα είναι ο εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας, τα άρτια κείμενα και η προσεγμένη εικονογράφηση. Και ειδικά για τα παιδικά βιβλία, σχεδιάστηκε ένας νέος λογότυπος, ένας μικρός «Ικαρος», ένα... Ικαράκι!

Γέφυρα και προοπτική

Τη γέφυρα με τον γνωστό κατάλογο των εκδόσεων «Ικαρος» κάνει η σειρά που έχει τίτλο «“Αν διάβαζα” ποιητές της γενιάς του ’30» (σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη), με εμπνευστή και δημιουργό τον εικαστικό Αλέξη Κυριτσόπουλο, που εμπνέεται από τα ποιήματα των μεγάλων ποιητών της γενιάς του ’30 και γράφει ένα νέο παραμύθι, το οποίο φυσικά εικονογραφεί. Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς έχουν τίτλο «Λίγο ακόμη» (εμπνευσμένο από ποίημα του Γιώργου Σεφέρη) και «Βεγγαλικά» (εμπνευσμένο από ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου).

Παρών, και στις εκδόσεις «Ικαρος» και ο Ευγένιος Τριβιζάς με δύο ξεχωριστά βιβλία: «Τζο και Τσίου» (εικονογράφηση Λίζας Ηλιού) γράφτηκε έπειτα από μια συνάντηση του δημοφιλούς συγγραφέα με τον Αιθίοπα ακτιβιστή Johannes Gebregeorgis στη Στοκχόλμη, ο οποίος ζήτησε από τον Τριβιζά να γράψει μια ανάποδη και ανατρεπτική εκδοχή του αγγλικού παιδικού βιβλίου «Curius George». Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε ειδική δίγλωσση έκδοση (αγγλικά-αχμαρικά) για τα παιδιά της Αιθιοπίας.

Το δεύτερο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά θα έχει τίτλο «Το παράπονο της καμήλας» (εικονογράφηση Νίκος Κούτσης) με ήρωα έναν μοναχικό Bεδουίνο, τον οποίο συνοδεύει ακούραστα μια καμήλα, που κάποια στιγμή του ζητάει να την απαλλάξει από την καμπούρα της για να μπορέσει να γίνει ανάλαφρη και γρήγορη σαν ελαφίνα. Οι μικροί αναγνώστες θα δουν να ζωντανεύουν μπροστά τους πολύβουα αραβικά παζάρια, κακόφημα λιμάνια, αίθουσες αναμονής αισθητικών χειρουργών και θα παρακολουθήσουν μια σπαρταριστή αλληγορία.

Τα ξενόγλωσσα βιβλία

Με έναν έμπειρο παραμυθά, τον Φίλιππο Μανδηλαρά, να μεταφράζει τα ξενόγλωσσα βιβλία, θα παρακολουθήσουμε πολλά και διάφορα. Οπως τα λαγουδάκια Τικ και Τέλα σε διάφορες ιστορίες, του πολυβραβευμένου Axel Scheffler. Το βιβλίο «Χρυσομαλλούσα και μόνο ένας αρκούδος» του Leigh Hodgkinson, που συνεχίζει μ’ έναν ανατρεπτικό τρόπο το γνωστό παραμύθι. Τον κύριο και την κυρία Ελάφη, που δεν είχαν δικό τους μωρό, αλλά θα ήθελαν πάρα πολύ να είχαν και μια μέρα βρίσκουν ένα στην εξώπορτά τους. Μόνο που γρύλλιζε («Τι παράξενο μωρό! Γκρρρ!» του Simon Puttock. Μια τρυφερή ιστορία που μιλάει για την αξία του δώρου και τη χαρά που νιώθει κανείς όταν δίνει στο βιβλίο «Ενα δώρο για τον καθένα» (συγγραφέας Birdie Black, εικονογράφος Rosalind Beardshaw).

Για την εξοικείωση των πιο μικρών αναγνωστών με το βιβλίο, οι εκδόσεις «Ικαρος» ετοιμάζουν βιβλία τρισδιάστατα. Πρώτο βιβλίο της σειράς «Παίζω και Διαβάζω στη φάρμα». Τέλος, για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα συναντήσει τον πολυβραβευμένο εικονογράφο παιδικών βιβλίων Oliver Jeffers, αφού θα κυκλοφορήσει το βιβλίο «Ουπς... σκάλωσε», που αφηγείται την ιστορία ενός χαρταετού που σκαλώνει στα κλαδιά ενός δέντρου. Δεν είναι μόνο η ιστορία απολαυστική, είναι και η εικονογράφηση εντυπωσιακή.

Τα πρώτα παιδικά

Η αλήθεια είναι ότι οι εκδόσεις «Ικαρος» έχουν ξαναβγάλει παιδικά βιβλία. Δύο υπάρχουν ήδη στον κατάλογό τους, με χρονολογία έκδοσης το 1948! Πρόκειται για τα «Παιδικά τραγούδια» του Μίνου Δούνια και το πολύ γνωστό παιδικό παραμύθι «Ντίλι-Ντίλι», και τα δύο σε εικονογράφηση του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου. Το «Ντίλι-Ντίλι» μάλιστα ανατυπώθηκε το 2006 και συνάντησε νέους αναγνώστες, ενώ το 2010 κυκλοφόρησε ως δωρεάν εφαρμογή για συσκευές iPhone και iPad και μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2.500 e-αναγνώστες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή.

Σε μια περίοδο που οι περισσότερες ειδήσεις αφορούν αναβολές, ακυρώσεις ή συρρικνώσεις, ένας ιστορικός εκδοτικός οίκος δοκιμάζει να περπατήσει σ’ ένα νέο πεδίο, έχοντας την εμπειρία και το κριτήριο που χαρακτηρίζει τη μέχρι σήμερα πορεία του.

Έτικέττες: