Η γαλλική εφημερίδα Le Monde προτείνει με ενθουσιασμό το «Κβάντι» του Μίνου Ευσταθιάδη!

Νέα Απρίλιος 4, 2023

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα γαλλικά από τις εκδόσεις Actes Sud και δεν μπορούμε να είμαστε περισσότερο υπερήφανοι για την πορεία του Μίνου στο εξωτερικό―ιδιαίτερα στις γαλλόφωνες χώρες.

Συγχαρητήρια Μίνω, είναι χωρίς αμφιβολία μια σημαντική αναγνώριση για την ελληνική λογοτεχνία.

Μίνως Ευσταθιάδης

 

Ένα απόσπασμα από την κριτική της εφημερίδας:
«...Το δεύτερο μυθιστόρημα του  Έλληνα Μίνου Ευσταθιάδη που μεταφράστηκε στα γαλλικά είναι γεμάτο εκπλήξεις. Ξεκινά σαν ένα κανονικό θρίλερ μυστηρίου, με έναν τρομερό φόνο, συγκεχυμένα αποδεικτικά στοιχεία και έναν Γάλλο επιθεωρητή χαμένο στην ομίχλη. […] ο συγγραφέας, γεννημένος το 1967, παίζει με τους κώδικες του είδους. Εκσφενδονίζει το κείμενό του με υπαινιγμούς στον Σοπέν, τον Σελίν, τον Κενό ή τον Φρανσουά Φιγιόν, χωρίς να παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά: […] Από τον Τσάντλερ ή τον Σιμενόν, γλιστράμε προς μια ιδιόμορφη αφήγηση à la Donald Westlake, συνοδευόμενη από ποιητικές ρουφηξιές.»

Μίνως Ευσταθιάδης

Είχε προηγηθεί επίσης μια σημαντική κριτική για το βιβλίο στο γαλλικό περιοδικό Télérama: «Υπάρχει μια ιδιαίτερη μουσική στα θρίλερ του Μίνου Ευσταθιάδη. Ένας μελαγχολικός και ποιητικός τόνος που αναμφίβολα οφείλεται στην προσωπικότητα του ήρωά του, Κρις Πάπας. Ένας τρόπος να κρατηθεί μακριά η βία, η αρχή που αναδύεται από το παρελθόν, σαν τη σκιά αυτού που ήταν, σαν μια τρομακτική ηχώ της ιστορίας».

Επιπλέον, τον Απρίλιο ο Μίνως θα βρίσκεται στο Παρίσι για να παρουσιάσει τη γαλλική έκδοση του Κβάντι στις 19/4, ενώ στις 23/4 θα συμμετέχει σε δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού (Festival du Livre de Paris).

Διαβάστε την πιο πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο συγγραφέας στο ΒΗΜΑ στο ένθετο «Νέες εποχές» της εφημερίδας: https://ikarosbooks.gr/blog/minos-efstathiadis-oli-theloume-na-allaxoume-tous-allous-sinentefxi-sto-vima

Έτικέττες: