Διεθνής Πορεία για τον «Αριστοτέλη», το graphic novel των Τάσου Αποστολίδη & Αλέκου Παπαδάτου για τη ζωή και το έργο του εμβληματικού φιλοσόφου.

Βραβεία- Διακρίσεις Απρίλιος 5, 2023

Το graphic novel Αριστοτέλης (Ίκαρος, 2022) των κορυφαίων δημιουργών Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου, στους έξι μήνες κυκλοφορίας του πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Εκδόθηκε ήδη στα γαλλικά από τους Dargaud (εκδότες του Αστερίξ), μεταφράζεται και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 στα αγγλικά (Europecomics), γερμανικά (Carlsen), κινεζικά (Guomai Culture), τουρκικά (Kara Karga), πορτογαλικά (Gradiva), ισπανικά και κορεάτικα.

Αριστοτέλης

Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό εικονογραφήγημα 224 έγχρωμων σελίδων που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Αριστοτέλη, ο οποίος ασκεί μια συνεχή επίδραση στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης εδώ και 24 αιώνες, παραμένοντας και σήμερα ένας απόλυτα επίκαιρος στοχαστής.

Έμπειροι χειριστές της μυθοπλασίας, οι δημιουργοί, τοποθετούν τον Αριστοτέλη στον τόπο και στον χρόνο, παρουσιάζοντας με ιστορική πιστότητα τα σημαντικότερα γεγονότα που ξετυλίχτηκαν παράλληλα με τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου, καθώς και τα μέρη όπου έδρασε και δημιούργησε το αξεπέραστο έργο του.

Το έργο χαρακτηρίστηκε ως «Εισαγωγή στον Αριστοτέλη» με εκλαϊκευμένη μορφή, καθημερινούς διαλόγους και χιούμορ, ώστε ο αναγνώστης να γίνεται κοινωνός, σε ένα πρώτο επίπεδο γνωριμίας των βασικών εννοιών στους τομείς της Λογικής, της Φύσης, της Ηθικής και Πολιτικής φιλοσοφίας.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στην ανθρώπινη πλευρά του Σταγειρίτη (αυτός ο αδύνατος, με κοντά μαλλιά, με μικρά μάτια και λεπτά άκρα) με τις αδυναμίες, τις απειλές, τις αυτοεξορίες και τις περιπέτειες που είχε ως Μακεδόνας μέτοικος στην Αθήνα, φιλοδοξούσε να κατανοήσει τον κόσμο και μετά να τον διδάξει, με στόχο να καθοδηγήσει την ανθρώπινη ευφυΐα προς τη γνώση και τις δίκαιες πράξεις.

Η παραστατικότητα των εικόνων, με τις χαρακτηριστικές εκφράσεις των 50 και πλέον χαρακτήρων, με την πιστή απεικόνιση κτιρίων, ενδυμασιών, χρηστικών αντικειμένων, έκαναν πιο γλαφυρή την περιγραφή της καθημερινότητας των πόλεων, αποδίδουν την ατμόσφαιρα της εποχής, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις προθέσεις του κειμένου και καθιστώντας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση.

Η φιλοσοφία είναι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών. Η φιλοσοφία είναι τρόπος ερμηνείας της φύσης, των ανθρώπων και της κοινωνίας. Είναι κατανόηση και γνώση… Ως θεωρία αναζητά την αλήθεια, ως πράξη είναι οδηγός ζωής και ίσως στο τέλος να είναι και ένα ωραίο ταξίδι για καινούριες ανακαλύψεις…

Και το Graphic novel έχει τη δυνατότητα να μας ταξιδέψει…

Ο Αριστοτέλης ξεχώρισε στα καλύτερα βιβλία του 2022 από τους συντάκτες της Καθημερινής, στα καλύτερα βιβλία για εφήβους του 2022 από την Κόκκινη Αλεπού, στη Χρυσή Λίστα βιβλίων του Elniplex για το 2023 και στη μακρά λίστα των βραβείων του Περιοδικού Χάρτης για το 2022.

Αριστοτέλης

 

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»:

«..ο Αριστοτέλης των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου είναι μία από τις πιο εκλεκτικές και σίγουρα καλύτερες ελληνικές κυκλοφορίες κόμικς των τελευταίων ετών».
―Γιάννης Παπαδόπουλος, Athens Voice

«Εύκολο εγχείρημα η μεταφοράς της ζωής του Αριστοτέλη σε graphic novel; Καθόλου. Πετυχημένο; Με κεφαλαία γράμματα, ΝΑΙ».
―Παντελής Τσομπάνης, Περιοδικό Κ

«Με τεράστιο σεβασμό απέναντι στην κληρονομιά του αρχαίου φιλοσόφου, το βιβλίο καταφέρνει να συγκινήσει με την ανάπτυξη της αριστοτέλειας οντολογίας… είναι ένα έργο φιλόδοξο, έξυπνο, διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό -και πολύ τρυφερό».
Don't Ever Read Me

«Αυτό το έργο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να γνωρίσουμε σε μεγαλύτερα παιδιά τη φιλοσοφία, τη συλλογιστική και μια ολόκληρη εποχή […].Αν κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για την ηθική, μπορεί και να αλλάξουν τα πράγματα».
―Βασιλεία Βαξεβάνη, Κόκκινη Αλεπού

«Το καλαίσθητο αυτό κόμικς παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του διάσημου Σταγιρίτη. Έτσι η αριστοτελική σκέψη βρίσκει τη θέση της ανάμεσα στα "κλασικά εικονογραφημένα" και ο αναγνώστης τη μαθαίνει με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό».
―Άρης Στηλιανού, Η εφημερίδα των Συντακτών

«Με φροντίδα, πρωτοτυπία και χιούμορ αυτός ο Αριστοτέλης καθίσταται πολύ πιο προσιτός από την προτομή με την οποία είναι ταυτισμένος για τους περισσότερους από εμάς, εκπληρώνοντας τον σκοπό του graphic novel».
Το Βήμα

«Το κόμικς που διάβασα είναι έργο σχεδιαστή με ευαισθησία σπάνια, που διαθέτει αυτή την τέχνη την καλή. Ο Αριστοτέλης του Τάσου Αποστολίδη και του Αλέκου Παπαδάτου είναι ένα σπουδαίο βιβλίο».
―Παντελής Μπασάκος, The Books' Journal

 
Έτικέττες:
Αλέκος Παπαδάτος
,
Αριστοτέλης
,
Τάσος Αποστολίδης