Ας γνωρίσουμε το «Ένα κίτρινο φύλλο» μέσα από τα μάτια του Μιχάλη Μουλάκη.

Εκδόσεις Ιούνιος 7, 2017

Πώς η μικρή διαδρομή ενός φθινοπωρινού-κίτρινου φύλλου προς το έδαφος μπορεί να μας οδηγήσει να ανακαλύψουμε μια διαφορετική προσέγγιση του κόσμου μας;

Ένα κίτρινο φύλλο

 

Κι όμως, ο συνδυασμός του τρυφερού κειμένου του Μιχάλη Μουλάκη και της ιδιαίτερης, φωτογραφικής, εικονογράφησης του Φίλιππου Φωτιάδη συνθέτει ένα συμβολικό παραμύθι που θα φέρει τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με ιδέες όπως η ζωή και η αναγέννηση, η αντίληψη της πραγματικότητας, και η ισορροπία ανάμεσα στις δυνάμεις που συνυπάρχουν στον κόσμο.

Ένα κίτρινο φύλλο

 

Ο συγγραφέας, μας περιγράφει πώς γεννήθηκε η πρωτότυπη ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου αλλά και η συνεργασία με τον εικονογράφο:

 

Η ιδέα για το Ένα Κίτρινο Φύλλο ήρθε κατά κάποιον τρόπο κυριολεκτικά απ’ τον αέρα. Ήμουν μισοκοιμισμένος στο κρεβάτι μου. Ο μεγάλος μου γιος, που το μακρινό εκείνο κυριακάτικο πρωινό ήταν τριών χρονών, έδειξε κάτι έξω από το παράθυρο και είπε, “το κίτρινο φύλλο πέφτει από το δέντρο.” Σα να άνοιξε κάποια κρύπτη μέσα στον νου μου, η φράση αυτή μού φανέρωσε αστραπιαία όλη την ιστορία. Την έγραψα όσο πιο γρήγορα μπορούσα γιατί φοβόμουν μην την ξεχάσω.

 

Ο Φίλιππος ήταν ένας από τους λιγοστούς ανθρώπους στους οποίους έδειξα το κείμενο. Μου είπε πως του άρεσε η ιστορία και του ζήτησα να την εικονογραφήσει.

Ένα κίτρινο φύλλο

Ένα κίτρινο φύλλο

 

Συμφωνήσαμε και οι δύο αμέσως ότι δεν θέλαμε ο χαρακτήρας του φύλλου να έχει ανθρωπόμορφη απεικόνιση. Ούτε μάτια, ούτε χεράκια, ούτε ποδαράκια. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό για μας να μοιάζει το φύλλο απολύτως φυσικό σε κάθε εικόνα. Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν για τον Φίλιππο ήταν το να αναδείξει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που βιώνει το φύλλο κατά τη διάρκεια της ιστορίας αποκλειστικά μέσα από τις φυσικές στάσεις στις οποίες απεικονίζεται.

 

Η πολύ ιδιαίτερη εικαστική πρόταση στην οποία καταλήξαμε προέκυψε αφότου η εικονογράφηση είχε πρώτα περάσει από πάρα πολλές διαφορετικές τεχνικές και δοκιμές. Ήταν μία δουλειά που ―χωρίς υπερβολή― διήρκησε κάποια χρόνια. Όμως οι σκιές και το βάθος της τελικής εικόνας εξυπηρετούν την ιστορία με έναν πραγματικά μοναδικό, απόλυτα ταιριαστό τρόπο.

Ένα κίτρινο φύλλο

Ένα κίτρινο φύλλο

 

Διαβάστε τώρα τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.

 

Ελάτε την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 19:00, να γιορτάσουμε την κυκλοφορία του βιβλίου και να παρακολουθήσουμε την έκθεση με τα πρωτότυπα σχέδιά του, στον εκθεσιακό χώρο ΜΑΡΤΙΝΟΣ:

Ένα κίτρινο φύλλο

 

Έτικέττες:
Ένα κίτρινο φύλλο