5 βιβλία για τη γιορτή της μητέρας

Uncategorized Μάϊος 7, 2016

Όταν ακούμε τη λέξη «Μαμά» η φαντασία και οι μυρωδιές νοσταλγίας που έχει συνδυάσει ο καθένας μας μπορεί να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Η Μητέρα είναι για όλους μας κάτι πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό. Μας συντροφεύει σε καθε σημαντική στιγμή της ζωής μας, εύκολη ή δύσκολη και είναι εκεί για να μας στηρίξει χωρίς να ζητάει όρους.

Η καθιέρωση της γιορτής της μητέρας αν και έγινε τα τελευταία χρόνια δίνει στον καθένα μας την καλύτερη αφορμή για να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε όλο το χρόνο πόσο σημαντική είναι η παρουσία της στη ζωή μας.

Συγκεντρώσαμε πέντε προτάσεις βιβλίων για τη γιορτή της μητέρας:

Η καλή τύχη εδώ και τώρα – Matthew Quick

Η καλή τύχη εδώ και τώρα - Matthew Quick

Γιατί θα μπορέσει να γνωρίσει τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, Μπαρθόλομιου Νηλ, και να διαβάσει πώς θα καταφέρει να πάρει τη ζωή στα χέρια του ―για πρώτη φορά― μετά τον χαμό της μητέρας του, ο μοναδικός προστάτης του μέχρι τότε.

«Οταν συμβαίνει σ’ εμάς κάτι κακό, συμβαίνει κάτι καλό ―συχνά σε κάποιον άλλον. Και αυτή είναι Η Καλή Τύχη Εδώ και Τώρα. Πρέπει να την πιστέψουμε.»―Matthew Quick

Δημόσιος καιρός – Κική Δημουλά

Δημόσιος Καιρός - Κική Δημουλά

Γιατί θα διαβάσει ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά κείμενα των τελευταίων χρόνων.

Η Κική Δημουλά, σαρκαστική, ειρωνική, παιγνιώδης, αυτοϋπονομευτική, ελλειπτική, αιφνιδιαστική στις μεταφορές και προωθημένη στις παρομοιώσεις, τολμά λέξεις της επικαιρότητας ακόμη και φράσεις λαϊκότροπες, εξακοντίζοντας τις σε μεταφυσικές αναγωγές, μη φοβούμενη την γνωστή επίκριση για λεξικές ακροβασίες.

«ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ»:

Σήκω μέρα.
Νίψου έτοιμο το πρωινό σου
σερβιρισμένος ο κόσμος
φρέσκος μόλις τον έκοψαν
από το δέντρο του ύπνου.

Πάρε μαζί σου και τ' όνειρό του
για μεσημεριανό σου.

Κράτα λίγο και για το σούρουπο
θα πεινάσεις
θα 'ναι τα τρόφιμα
κλειστά.

Μόνο συγκράτησε όσο μπορείς
την επιδεικτική φιλάρεσκη εξάπλωσή σου.
Αφού ξέρεις
η πίσω μεριά ενός βουνού
ένα φού να σου κάνει
έσβησες πας.

Ποιήματα - Γιώργος Σεφέρης

Ποιήματα Γιώργου Σεφέρη

Γιατί η νέα έκδοση των σεφερικών ποιημάτων αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο. Οι αναγνώστες του Σεφέρη, παλαιότεροι αλλά και νεότεροι, έχουν τώρα την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με την κύρια ποιητική παραγωγή του και να συνεκτιμήσουν τις ποικίλες διακλαδώσεις του άλλοτε υπαινικτικού και άλλοτε απροσδόκητα παιγνιώδους χαρακτήρα της (Βραβείο Νόμπελ 1963).

Το Μονόγραμμα – Οδυσσέα Ελύτη

Το Μονόγραμμα - Οδυσσέας Ελύτης

Γιατί είναι αναρίθμητες οι φορές που το έχουμε διαβάσει και η απόλαυση της συγκίνησης είναι κάτι που δεν αλλάζει από ανάγνωση σε ανάγνωση. Θα καταλάβει αμέσως πόσο σημαντική είναι για τη ζωή σας.

Νόρα Γουέμπστερ - Colm Tóibín

Νόρα Γουέμπστερ - Colm Tóibín

Γιατί η τρυφερότητα και η ανθρωπιά, ο πόνος της απώλειας, η καθημερινότητα με τις χαρές και τις λύπες της, τα όσα λέμε και τα όσα κρύβουμε συνθέτουν μια ανεπανάληπτη αναγνωστική εμπειρία. Θα αγαπήσει την ηρωίδα του Νόρα Γουέμπστερ όσο καμία άλλη.

Η Νόρα Γουέμπστερ ζει σε μια μικρή πόλη και έχει αναλάβει τη φροντίδα των τεσσάρων παιδιών της μετά τον θάνατο του άντρα της, προσπαθώντας παράλληλλα να ξαναχτίσει τη ζωή της.

Έτικέττες:
Γιορτή της μητέρας