White Ravens: Η «Δημοκρατία» στα καλύτερα βιβλία για το 2016.

Βραβεία- Διακρίσεις Οκτώβριος 19, 2016

To graphic novel Δημοκρατία, των Αλέκου Παπαδάτου, Αβραάμ Κάουα και Annie Di Donna, επελέγη να συμπεριληφθεί στην διεθνή λίστα των White Ravens για το 2016, στην κατηγορία διεθνούς παιδικού-νεανικού βιβλίου!

The White Ravens 2016

Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρονται τα εξής: «Tο γεμάτο αγωνία, πρωτοποριακό graphic novel προσφέρει μία ιστορική- λογοτεχνική ανασκόπηση στην δύσκολη πορεία της Δημοκρατίας από την γέννησή της στην Αρχαία Ελλάδα, μέσα από τα μάτια του Λέανδρου, ενός άγνωστου εκείνη την εποχή Αθηναίου. Οι βαθιά ανθρώπινοι χαρακτήρες λειτουργούν μέσα στην πυκνή πλοκή που είναι γεμάτη με αναφορές στο παρόν. Η αλληλεπίδραση του κειμένου με τις εικόνες σαγηνεύει τον αναγνώστη. Η ενδελεχής έρευνα που έχει γίνει για την συγγραφή του βιβλίου καθώς το πλούσιο λεξιλόγιο λειτουργούν υποστηρικτικά καθώς ο αναγνώστης διερευνά τα ιστορικά γεγονότα.»

Η σημαντική αυτή διάκριση απονέμεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο, σε βιβλία που αξίζουν διεθνούς προσοχής λόγω των παγκόσμιων θεμάτων που πραγματεύονται ή λόγω της εξαιρετικής και πρωτοπόρου εικαστικής και λογοτεχνικής προσέγγισής τους.

Η επιλογή των βιβλίων γίνεται κάθε χρονιά από ειδήμονες του χώρου της παιδικής λογοτεχνίας ―προσωπικό της βιβλιοθήκης, αλλά και εξωτερικούς συμβούλους―, οι οποίοι διαβάζουν τα βιβλία της έκθεσης στην πρωτότυπη γλώσσα έκδοσης.

Αυτήν τη χρονιά ο κατάλογος White Ravens περιλαμβάνει 200 τίτλους βιβλίων, σε 42 γλώσσες, από 60 χώρες. Από τις 18 Οκτωβρίου 2016 οι 200 κριτικές των βιβλίων που συμπεριλήφθηκαν στον φετινό κατάλογο είναι διαθέσιμες στο website της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης [www.ijb.de], ενώ ο έντυπος κατάλογος θα κυκλοφορήσει στις 20 Οκτωβρίου, στην φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

The White Ravens 2016

 

Η Δημοκρατία τιμήθηκε επίσης με τα:

Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου - ΙΒΒΥ 2016 στην κατηγορία «Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους», &

Βραβεία «Καλύτερου Σεναρίου» και «Καλύτερου Κόμικ by Wacom» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2016.

 

Με την διάκριση White Ravens έχουν τιμηθεί επίσης τα βιβλία Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία (Μαρία Αγγελίδου και Αντώνης Παπαθεοδούλου) το 2015, και Λίγο ακόμα... ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη (Αλέξης Κυριτσόπουλος) το 2013.

Έτικέττες:
White Ravens 2016
,
Δημοκρατία