Βιβλία για τους λιγότερο τυχερούς

Uncategorized Δεκέμβριος 29, 2011

Κάθε χρόνο, ως εκδότες, λαμβάνουμε αμέτρητα αιτήματα για δωρεά βιβλίων σε ακριτικά σχολεία, ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα και άλλους φορείς. Θα περίμενε κανείς πως στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους, αν όχι σε όλους, θα υπήρχε η μέριμνα ή έστω η πρόβλεψη για την ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι εκεί να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους.

Δυστυχώς, η δανειστική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα δεν έτυχε ποτέ της προσοχής και της σημασίας που έχει στις περισσότερες κοινωνίες του κόσμου, είτε αυτή βρίσκεται μέσα σε ένα πανεπιστήμιο, είτε μία φυλακή. Το κράτος, ως συνήθως, φρόντισε ώστε όσες βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια με ευρωπαϊκά κονδύλια, να μείνουν χωρίς προσωπικό, με ελλειπή εξοπλισμό και εν τέλει, με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ή ξεχωριστές προσωπικότητες που βρέθηκαν στις κατάλληλες θέσεις, υπάρχουν σήμερα βιβλιοθήκες που ξεχωρίζουν και παρέχουν στους επισκέπτες τους εξαιρετικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα συσπειρώνουν τον κόσμο γύρω από το βιβλίο, τον πολιτισμό αλλά και άλλες δραστηριότητες. Τέτοια παραδείγματα είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά.

Ως εκδότες, αλλά και ως επιχείρηση, έχουμε πάντα την κοινωνική ευθύνη αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες μας. Προσπαθούμε όποτε μπορούμε να ανταποκριθούμε, αλλά όπως θα ξέρει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας έχει προσπαθήσει να προσφέρει αγαθά μέσω δωρεάς, η ελληνική γραφειοκρατία και η φορολογική νομοθεσία, λειτουργούν αποτρεπτικά.

Μέσα στην χρονιά που μας πέρασε, είχαμε την χαρά να συνεισφέρουμε στη δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών, προσφέροντας βιβλία σε ιδρύματα και φορείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών, τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της βραδιάς Book Night που διοργάνωσαν τα βιβλιοπωλεία Public και το Public Book Friends, συνεισφέραμε δωρίζοντας βιβλία για την βιβλιοθήκη των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα, ενώ συνολικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 18.000 βιβλία, με την βοήθεια εκδοτών αλλά και των επισκεπτών της εκδήλωσης. Μέσα στον Δεκέμβριο, μετά από αντίστοιχη πρωτοβουλία της εκπομπής Πρωινή Ενημέρωση της ΝΕΤ, συγκεντρώσαμε και πάλι βιβλία, αυτή τη φορά για την συγκρότηση βιβλιοθήκης στην μονάδα ΚΕΘΕΑ των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού. Τέλος, δωρίσαμε βιβλία στα Παιδικά Χωριά SOS, μέσω του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

Καλές γιορτές και καλή χρονιά!

Έτικέττες:
βιβλιοθήκες
,
κοινωνική ευθύνη