Το βραβείο Strega Europeo στον Georgi Gospodinov

Βραβεία- Διακρίσεις Οκτώβριος 19, 2021

Ο Βούλγαρος συγγραφέας τιμήθηκε με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας Premio Strega Europeo στην κατηγορία μεταφρασμένης λογοτεχνίας, για το μυθιστόρημά του Χρονοκαταφύγιο (Времеубежище), που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου.

Georgi Gospodinov

Ανάμεσα στους υποψήφιους ήταν διακεκριμένοι συγγραφείς όπως ο -βραβευμένος με Goncourt- Hervé Le Tellier, η Anne Weber -νικήτρια του German Book Prize 2020-, αλλά και η ρουμανή συγγραφέας Ana Blandiana. Το μυθιστόρημα του Georgi Gospodinov επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από είκοσι Ιταλούς συγγραφείς που είχαν αποσπάσει ή είχαν διεκδικήσει το βραβείο παλαιότερα.

Η ανακοίνωση του βραβείου πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Τορίνο.

Georgi Gospodinov

 

Ο Georgi Gospodinov δήλωσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που το βραβείο Strega Europeo πήγε στο Χρονοκαταφύγιο, Grazie, Ιταλία! Ακόμη περισσότερο, όταν είδα πόσοι άνθρωποι χάρηκαν με την ανακοίνωση. Σας ευχαριστώ πολύ, ένιωσα την υποστήριξη».

Georgi Gospodinov

Στο Χρονοκαταφύγιο ο Gospodinov με τρυφερότητα, χιούμορ και μοναδική ενσυναίσθηση παρατηρεί τη σύγχρονη Ευρώπη και δημιουργεί  δύο παράλληλες χώρες: το παρελθόν και το μέλλον. Συνδυάζοντας την ειρωνεία και τη νοσταλγία, μας μεταφέρει σε διαφορετικά μέρη και εποχές για να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα του μέλλοντος, σε ένα γοητευτικό ταξίδι στην απέραντη ήπειρο του χθες.

Το βιβλίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Βουλγαρία (2021) και αναμένεται να μεταφραστεί σε περισσότερες από 12 γλώσσες.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, Περί φυσικής της μελαγχολίας (Ίκαρος, 2018) και Φυσικό μυθιστόρημα (Ίκαρος, 2020).

Έτικέττες:
Georgi Gospodinov
,
Χρονοκαταφύγιο