Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Έκθεση Απρίλιος 16, 2018

Στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Απριλίου η έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία», που αποτελεί μέρος των δράσεων του «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».

 «...Τις συγκεντρώσεις μας στον Ίκαρο κάποτε διέκοπτε, προς το τέλος, ο αγαπητός Αλέκος Πατσιφάς, και τότε ο Κατσίμπαλης μας παρέσυρε σ' ένα τραπεζάκι του Ζόναρ, όπου πίναμε το νέκταρ που μας έδινε το βιβλιοπωλείο του Νίκου Καρύδη» γράφει σε κείμενό του για τα 50 χρόνια του Ίκαρου ο Ν. Χατζηκυριάκος Γκίκας.

Τα βιβλία που εικονογράφησε ο μεγάλος ζωγράφος, είναι πλέον κλασικά και αντικατοπτρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δημιουργών, αλλά και το κλίμα εκείνης της εποχής.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

 

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Πραγματοποίησε εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις κυρίως για ποιητικά έργα. 


Λογοτεχνικά περιοδικά όπως η "Νέα Εστία", οι "Μορφές", η "Αιξωνή" κυκλοφόρησαν με έργα του Γκίκα ως εξώφυλλο ή προμετωπίδα, ενώ εικονογράφησε πλήρως, τα "Ποιήματα του Καβάφη", την "Οδύσεια" του Καζαντζάκη, το "Δάφνης και Χλόη" του Λόγγου, την "Αμοργό" του Νίκου Γκάτσου. Σε αυτά προστίθενται και πολλά μεμονωμένα εξώφυλλα και προμετωπίδες για βιβλία και ποιητικές συλλογές, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, της Λητώς Κατακουζηνού, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και άλλα.

Η έκθεση προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη λογοτεχνία, ενώ παράλληλα του δίνει την ευκαιρία να μελετήσει παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Επιμέλεια: Ιωάννα Μωραΐτη
Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος
Διάρκεια έκθεσης: 19/04/2018 - 21/07/2018

Πινακοθήκη Γκίκα | Κριεζώτου 3, 106 71 Αθήνα
Περισσότερες πληροφορίες στο http://bit.ly/2pQnMRU

Έτικέττες:
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας