Το «Κβάντι» του Μίνου Ευσταθιάδη στα Γαλλικά

Νέα Μάρτιος 14, 2023

Το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα στα γαλλικά
κυκλοφόρησε σε όλες τις γαλλόφωνες χώρες την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Μίνου Ευσταθιάδη πέρασε τα σύνορα της χώρας και κυκλοφόρησε στα γαλλικά στις 8 Μαρτίου από την Actes Sud με τον τίτλο Le couteau des sables (Το μαχαίρι της άμμου), σε μετάφραση της Lucile Arnoux-Farnoux.

Ο Μίνως Ευσταθιάδης χρησιμοποιεί συχνά την αστυνομική πλοκή στα βιβλία του ως ένα πρόσχημα προκειμένου να μιλήσει για βαθύτερα ζητήματα που απασχολούν κάθε κοινωνία. Στο Κβάντι ο πρωταγωνιστής του, ο Ελληνογερμανός ντετέκτιβ Κρις Πάπας, με έναυσμα τη δολοφονία ενός αγνώστου στοιχείων ανδρός στους δρόμους της Μονμάρτης, ακολουθεί τις σκοτεινές και απρόσμενες διαδρομές του αίματος από την Ελλάδα και το Παρίσι, μέχρι την Αφρική… σε μια ιστορία που μιλάει για το αναπόφευκτο των γεγονότων που σφραγίζονται με αίμα, τις παράνομες διακινήσεις πινάκων και το trafficking.

Μίνως Ευσταθιάδης

 

Ο ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΝΩ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΒΑΝΤΙ»:

«Τον Ευσταθιάδη, ωστόσο, δεν τον ενδιαφέρει να τηρήσει αυστηρά τους κανόνες, πόσο μάλλον όταν οι φιλοδοξίες του υπερβαίνουν ή αδιαφορούν για τη δημιουργία μιας κλασικής ατμόσφαιρας και ο προβληματισμός του αγγίζει, μέσω της μυθοπλασίας πάντα, ζητήματα ιστορίας και πολιτικής που έχουμε την τάση να τα αγνοούμε».
―Φρέαρ

«Ο συγγραφέας γράφει με τρόπο σκληρό, ρεαλιστικό και βαθιά ανθρώπινο. Η πυκνότητα της γραφής είναι από τα αναγνωρίσιμα προτερήματα του βιβλίου. Μέσα σε 250 σελίδες απλώνεται ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα».
―The books’ journal


ΓΙΑ ΤΟΝ «ΔΥΤΗ»:
Η ιδιαίτερη σύνδεση του Μίνου Ευσταθιάδη με τους γαλλόφωνους αναγνώστες ξεκίνησε με τον Δύτη (Ίκαρος, 2018), που κυκλοφόρησε από την Actes Sud το 2020 με τον τίτλο Le Plongeur, πάλι σε μετάφραση της Lucile Arnoux-Farnoux.

Το βιβλίο έλαβε εξαιρετικής υποδοχής από αναγνώστες και κριτικούς, βρέθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Violeta Negra Occitanie 2021 και Prix du Livre Européen 2021, και άνοιξε στον Μίνω Ευσταθιάδη τις πόρτες σημαντικών γαλλόφωνων φεστιβάλ, όπως τα Quais Du Polar, Le Livre sur la Place και Toulouse Polars du Sud.

Μάλιστα, από την 1η Μαρτίου 2023, ο Δύτης κυκλοφόρησε σε έκδοση τσέπης (livre de poche) στη σειρά Babel Noir της Actes Sud.

Επιπλέον, τα αραβικά δικαιώματα έκδοσής του έχουν πουληθεί στις εκδόσεις Al Arabi Publishing, και θα κυκλοφορήσει, πιθανότατα, εντός του 2023.

Όλα δείχνουν πως προμηνύεται μια υπέροχη χρονιά για τον Μίνω Ευσταθιάδη!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΝΩ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ:

Μίνως Ευσταθιάδης
Ο Μίνως Ευσταθιάδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Ανόβερο. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Έξοδος (Ανατολικός, 2001), Χωρίς γλώσσα (Καστανιώτης, 2004) και Το δεύτερο μέρος της νύχτας (Ωκεανίδα, 2014) που εκδόθηκε στα γερμανικά (Acabus, 2014). Το έργο του Το Γεύμα πήρε το βραβείο Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου της Ε.Θ.Ε., προτάθηκε για το βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού Eurodram της Γερμανίας και μεταφράστηκε στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα ουγγρικά. Το μυθιστόρημά του Ο Δύτης (Ίκαρος, 2018) εκδόθηκε στα γαλλικά (Actes Sud, 2020) και βρέθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Athens Prize for Literature, Violeta Negra Occitanie και Prix du Livre Européen, ενώ το Κβάντι (Ίκαρος, 2020) θα κυκλοφορήσει το 2023 στα γαλλικά. Ζει κοντά στη θάλασσα.

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ:

Ο Δύτης (2018)
Κβάντι (2020)
Σχέδια του χάους (2022)

9782330177409

9782330176419

9782330134303

Έτικέττες:
Μίνως Ευσταθιάδης