Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2021 στην «Τάτα;;» της Ίριδας Σαμαρτζή

Βραβεία- Διακρίσεις Μάρτιος 22, 2022

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε σήμερα τους μεγάλους νικητές των Κρατικών Λογοτεχνικών και Παιδικών Βραβείων 2021, όπως διαμορφώθηκαν από τις κριτικές επιτροπές των βραβείων.

Το βιβλίο «Τάτα;;» της  Ίριδας Σαμαρτζή απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2021!

Ζήτω η Τάτα! Ζήτω η Ίρις!

Ίρις Σαμαρτζή

Το σκεπτικό της επιτροπής αναφέρει:
«Το βιβλίο ανταποκρίνεται με επιτυχία στα κριτήρια που έχουν τεθεί και είναι εξαιρετικό από κάθε πλευρά (πρωτοτυπία, ιδέα, μήνυμα, χιούμορ, εικονογράφηση, χειρογραφή, εκτύπωση), απλό και λιτό, με το λευκό να λειτουργεί προβάλλοντας την ευφυή εικονογράφηση και με την εικόνα να έχει μεγάλη αφηγηματική ικανότητα».


Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα η «Τάτα;;» ξεχώρισε στα 20 καλύτερα παιδικά βιβλία του κόσμου σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Hans Christian Andersen 2022 και ότι έχουν πουληθεί τα δικαιώματα έκδοσης για τη γαλλική γλώσσα στον Éditions Les 400 coups (2020 Bologna Best Publisher of the Year North America).

«Η Ίρις Σαμαρτζή υπογράφει όλα τα βιβλία τα οποία εικονογραφεί, τα ζυμώνει και ζυμώνεται μαζί τους. Τώρα ήρθε η ώρα να παίξει και τους δύο ρόλους όπου η βασική της έκφραση ως εικονογράφου έδωσε το χέρι σε μπράντεφερ σε εκείνη της συγγραφέα. Το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό. Ένα βιβλίο που μπορεί να παρελάσει με παρρησία πλάι στα καλύτερα του είδους διεθνώς».
―Απόστολος Πάππος, Elniplex.com

 
Έτικέττες:
Ίρις Σαμαρτζή
,
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2021
,
Τάτα;;