Σάββατο στον Ίκαρο - μέρος πρώτο

Αρχείο εκδηλώσεων Δεκέμβριος 18, 2011

Με την χθεσινή Σαββατιάτικη συνάντηση του Απόστολου Δοξιάδη με τους αναγνώστες του, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων αυτών που ξεκινήσαμε στις αρχές Δεκεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο του Ίκαρου. Η Κική Δημουλά, ο Χρήστος Γιανναράς και ο Απόστολος Δοξιάδης, βρέθηκαν με αναγνώστες τους, φίλους και συνεργάτες, σε μια ανεπίσημη, φιλική ατμόσφαιρα, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς διαλέξεις.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν παραπάνω από ενθουσιώδης, σαν να ήταν κάτι που το ζητούσε από καιρό, να βρεθεί με τους ανθρώπους αυτούς και να συζητήσει, να ανταλλάξει απόψεις, ή να πάρει μια πολυπόθητη υπογραφή στο ήδη διαβασμένο και ταλαιπωρημένο βιβλίο που έφερε από το σπίτι του. Η ιδέα δεν ήταν καινούργια ακριβώς - πριν μερικά χρόνια, οι συναντήσεις αυτές γινόντουσαν αυθόρμητα, και τα Σάββατα ο Ίκαρος μετατρεπόταν σε σημείο συνάντησης για πολλούς φίλους. Η Λαμπρινή Κουζέλη, σε ένα άρθρο της στο Βήμα, περιγράφει πολύ ωραία το έθιμο αυτό, και πώς αποφασίσαμε να το αναβιώσουμε.

Γεννημένος μέσα στην Κατοχή, ο Ίκαρος ήταν το στέκι της Μαρώς και του Γιώργου Σεφέρη, του Γιώργου και της Ασπασίας Κατσίμπαλη, του Αλέκου και της Αμαλίας Πατσιφά, του Οδυσσέα Ελύτη, του Ντίνου Δοξιάδη. Είναι ο χώρος που έχει ταυτιστεί με τους δύο νομπελίστες μας, με τη γενιά του 1930, με την ποίηση. Η παρουσία τους στον χώρο έχει αφήσει τα ίχνη της, ίχνη στην ατμόσφαιρα αλλά και ίχνη φυσικά: η καρέκλα που είχε διαλυθεί κάποτε από το βάρος του Γιώργου Σεφέρη παραμένει στο θρυλικό πατάρι.«Συνέχεια την επισκευάζουμε, την έχουμε στην άκρη μη τυχόν καθίσει και πέσει κανείς, είναι όμως ακόμη εκεί», λέει η Χρυσή Καρύδη.

Λίγο το κάλεσμα για στήριξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (όπως η ομάδα που έχουν συστήσει ο Νίκος Βατόπουλος και ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στο Facebook), λίγο η ανάγκη του κόσμου για κουβέντα με τους ανθρώπους που διαβάζουμε καθημερινά, η ανταπόκριση του κοινού, αλλά και του τύπου, ήταν παραπάνω από ενθαρρυντική. Μετά τις γιορτές, θα ανακοινώσουμε ένα νέο κύκλο, με νέους συγγραφείς και ποιητές που έχει εκδώσει ο Ίκαρος τα τελευταία χρόνια. Γιώργος Ψάλτης, Χρήστος Αγγελάκος, Γιάννης Αντιόχου είναι μερικές μόνο από τις νέες φωνές στην ποίηση που έχει να προτείνει ο Ίκαρος.

Έτικέττες:
βιβλιοπωλείο
,
Δοξιάδης
,
Κική Δημουλά
,
Συναντήσεις
,
Χρήστος Γιανναράς