Η Ελιά - The Olive Tree

Uncategorized Μάϊος 5, 2012

Στο χωριό της Σύμης, 500 ανηφορικά σκαλιά μακριά από τον Γιαλό, υπάρχει κρυμμένο μέσα στα στενάκια ένα καφέ, η Ελιά. Η Janine και η Tina, ιδιοκτήτριες, ήρθαν στην Σύμη πριν από 13 χρόνια και αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο νησί. Η Ελιά (ή Olive Tree για τους επισκέπτες) είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό καφέ. Διοργανώνει ξεναγήσεις, εκδρομές, φωτογραφικούς περίπατους, ενώ προσφέρει και πολλές υπηρεσίες γύρω από την εστίαση όπως catering, γλυκά και τούρτες για ειδικές περιπτώσεις.

Αυτό που εμένα μου έκανε εντύπωση όμως, είναι τα βιβλία. Ο χώρος είναι πολύ φροντισμένος και ζεστός - σε αντίθεση με τα περισσότερα τουριστικά καφέ στα νησιά. Σε κάθε γωνιά, υπάρχουν βιβλία - πολλά βιβλία. "Εδώ κρατάω τα αγαπημένα μου βιβλία μαγειρικής" μου λέει η Janine καθώς τα περιεργάζομαι και βλέπω χαρτάκια και τσακισμένες σελίδες στις αγαπημένες της συνταγές. Δίπλα, μια τουρίστρια από την Αγγλία χρησιμοποιεί το laptop που υπάρχει για το κοινό για να γράψει στους δικούς της.

Δίπλα στον καναπέ που καθόμαστε, υπάρχει μια βιβλιοθήκη γεμάτη παιδικά βιβλία, τα περισσότερα αγγλικά. Από επαγγελματική διαστροφή αρχίζω και τα κατεβάζω ένα ένα, ενώ η Janine μας λέει με χιούμορ ότι αν θέλουμε μπορούμε να παίξουμε με τα Lego που υπάρχουν σε ένα τεράστιο κουβά. "Έχω παιδιά και ξέρω πως είναι να τα έχεις μαζί σου την ώρα που προσπαθείς να πιεις καφέ." Κάτω από τις στίβες βιβλία, υπάρχουν τετράδια και χρωματιστοί μαρκαδόροι για επίδοξους Πικάσο. Ανάμεσα στα βιβλία, βρίσκω με μεγάλη χαρά και τρία-τέσσερα του Axel Scheffler, του οποίου βιβλία έχουμε ήδη κυκλοφορήσει στον Ίκαρο.

Ένα κέηκ σοκολάτας αργότερα, αποχαιρετούμε την Janine και κατηφορίζουμε τα φαρδιά σκαλοπάτια της Καλής Στράτας και σκέφτομαι: Γιατί να μην βλέπεις πιο συχνά βιβλία σε τέτοια μαγαζιά; Είναι θέμα ιδιοκτήτη; Θέμα κουλτούρας; Φτάνοντας στο Γιαλό, περνώντας μπροστά από τις ταβέρνες, μετράω ενυδρεία...

ΝΑ

Έτικέττες:
Axel Scheffler
,
καφέ
,
Σύμη