«Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94» στο Μουσείο Μπενάκη

Uncategorized Απρίλιος 18, 2016

Την Κυριακή 24 Απριλίου στις 20:30 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα παρουσιαστεί το ορατόριο του Φιλίππου Τσαλαχούρη Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94, με εμβόλιμα ποιητικά στάσιμα που έγραψε ο ποιητής Γιώργος Ψάλτης.

Το έργο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2016, βασίζεται στο Ευαγγέλιο του Μάρκου και διηγείται τις τελευταίες ώρες του Ιησού από τη σύλληψη στη Γεθσημανή μέχρι τη Σταύρωση.

Γιώργος Ψάλτης

Ο Γιώργος Ψάλτης δηλώνει για τη συνεργασία του με τον Φίλιππο Τσαλαχούρη αλλά και για τον τρόπο που εργάστηκε για το Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94:

«Τον Ιούλιο 2015, o Φίλιππος Τσαλαχούρης μού πρότεινε να γράψω τα στάσιμα που θα τραγουδηθούν ως εμβόλιμα στο ορατόριό του Κατά Μάρκον Πάθη. Μου φάνηκαν ως η συνέχεια του λιμπρέτο που είχα γράψει για το λειτουργικό του δράμα Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου (Μουσείο Μπενάκη, 2012) και ως ενδιαφέρουσα παρέκκλιση σε όσα είχα προγραμματίσει να γράψω το καλοκαίρι. Τα ήθελε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όμως η γενική συνθήκη της χώρας, τα ποιήματα και τα άλλα κείμενα που δούλευα, και η δική μου διάθεση δεν μου επέτρεπαν να βυθιστώ στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο ώστε να γράψω κάτι χρήσιμο στην άρθρωση της διήγησης από τη σύλληψη του Ιησού στη Γεθσημανή μέχρι τη σταύρωση.

Τον Σεπτέμβριο, μου έστειλε τη δομή του έργου — τα χωρία του Ευαγγελίου με τα σημεία που θα ακούγονταν τα στάσιμα. Διέκοψα όσα εκείνη την εποχή έγραφα, και διάβαζα ένα χωρίο του Μάρκου τη φορά και μετά παιδευόμουν να αποδώσω την ανάγκη που μου γεννούσε το αναφερόμενο βίωμα του Ιησού. Ήθελα το κάθε τραγούδι να συνιστά ένα ποιητικό σχόλιο στη διήγηση των Παθών, χωρίς να προδίδει πρόωρα τις πτυχώσεις της αφήγησης, παρότι ο πετεινός που λαλεί δυο φορές, ο Πιλάτος, ο Βαραββάς και τόσες άλλες υπάρχουν στις μνήμες όλων. Δούλεψα σε απόλυτη ησυχία ή σε μπαρ ή υπό τους ήχους κομπρεσέρ από μια γειτονική στο σπίτι μου οικοδομή. Ένα τραγούδι τη φορά, προς ένα ενιαίο στίγμα της ανθρώπινης εμπειρίας.»

Συμμετέχουν πέντε σολίστ, δύο χορωδίες και οργανικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Η διάρκεια του έργου είναι 80'.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε από το site του Μουσείου Μπενάκη.

 

Βιβλία του Γιώργου Ψάλτη από τις εκδόσεις Ίκαρος:

Παναγιές Ελένες (2014), ποίηση

Μη σκάψετε παρακαλώ εδώ είναι θαμμένος ένας σκύλος (2011), ποίηση

Επιστροφή στην ενιαία χώρα (2008), ποίηση

Έτικέττες: