Επίσημη παρουσίαση της έκθεσης κόμικς του Soloúp «1821- Η μάχη της πλατείας»

Αρχείο εκδηλώσεων Σεπτέμβριος 7, 2021

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:30 πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης κόμικς του Soloúp: «1821- Η μάχη της πλατείας», με θέμα το ομότιτλο graphic novel, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

1821: Η μάχη της πλατείας

Στην εκδήλωση απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό:

Εκ μέρους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Φανή Μαλλούχου – Tufano και εκ μέρους του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας η καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ασκούσα καθήκοντα διευθύντριας του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Για το graphic novel μίλησαν η καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρύτανις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστίνα Κουλούρη και η συγγραφέας Ισμήνη Καπάνταη.

Για τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης (περιφερειακές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια κ.λπ.) ενημέρωσαν, εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας, η Νατάσα Καστρίτη, ιστορικός τέχνης, Γενική Επιμελήτρια Συλλογών Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και ο Soloúp/Αντώνης Νικολόπουλος, σκιτσογράφος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

1821: Η μάχη της πλατείας


Η έκθεση «1821- Η μάχη της πλατείας» βασίζεται στην έρευνα και το εικαστικό υλικό του ομότιτλου graphic novel του Soloúp. Περιλαμβάνει αφηγηματικές ενότητες από το έργο, πρωτότυπες σελίδες και προσχέδια σε μολύβι, αλλά και υλικό τεκμηρίωσης από κειμήλια, αρχεία και εικαστικά έργα, που χρησίμευσαν ως πρότυπες αναφορές για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων σκίτσων του έργου. Στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται το ντοκιμαντέρ αποτύπωσης και δημιουργίας του έργου: «Making of… behind the sketches», σε σκηνοθεσία Μελέτη Μοίρα. To έργο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΙΜ, υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), με τη συμβολή του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Τ.Ε) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Λόγω της επιβολής των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όλοι οι συμμετέχοντες (ομιλητές και κοινό), συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων από 12 ετών, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR που έχει διεξαχθεί έως 72 ώρες πριν την εκδήλωση, ή βεβαίωση αρνητικού rapid test που έχει διεξαχθεί έως 48 ώρες πριν την επίσκεψη, ή πιστοποιητικό νόσησης, τα οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους στο Μουσείο.

Καθώς ο  αριθμός των ατόμων που θα εισέλθουν στην αίθουσα θα είναι περιορισμένος ενδείκνυται η προσυνεννόηση στα τηλέφωνα: 697 279 6740 (Ρεγγίνα Κατσιμάρδου), Τρίτη – Παρασκευή 10:00-12:00 ή η αποστολή σχετικού email στο rkatsimardou@nhmuseum.gr, όπου θα αναφέρεται ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να παραβρεθούν και τα ονόματά τους.

Σε όλη τη διάρκεια παραμονής εντός του Μουσείου, είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους.

Περισσότερες πληροφορίες: 210 3237617 (εσωτ. 107, Τρίτη – Παρασκευή 10:00-14:00) Νατάσα Καστρίτη.

Έτικέττες:
Soloúp
,
Έκθεση
,
Επίσημη Παρουσίαση
,
Η μάχη της πλατείας