Ένα ποίημα με αφορμή την επέτειο θανάτου του Ζήσιμου Λορεντζάτου.

Εκδόσεις Φεβρουάριος 3, 2017

Σαν σήμερα, το 2004, ο συγγραφέας, λογοτέχνης και κριτικός λογοτεχνίας Ζήσιμος Λορεντζάτος, έφυγε από τη ζωή. Υπήρξε άνθρωπος με ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, ενώ η προσωπικότητά του άφησε έντονη πνευματική σφραγίδα στα ελληνικά γράμματα, ξεπερνώντας κατά πολύ την εποχή του.

Ζήσιμος Λορεντζάτος

 

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από τον θάνατό του, διαβάζουμε ένα από τα λίγα ομοιοκατάληκτα ποίηματά του, το "Του κυρ Βοριά", που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο Ποιήματα (Ίκαρος, 2006) που περιέχει τις συλλογές Μικρά Σύρτις, Αλφαβητάρι και Συλλογή.

 

Ζήσιμος Λορεντζάτος

 

 

ΤΟΥ ΚΥΡ ΒΟΡΙΑ

 

Τυλίγοντας τα κύματα

Σαν τις δαιμονισμένες

Γυρίζουν αφρισμένες

Του μελτεμιού οι ανέμες

 

Ολημερίς δεν έκοψε

Η πελαγίσια λύσσα

Που χάση κόσμου εφύσα

Γραμμή στην πλώρη σου ίσα

 

Μα το τιμόνι απόμεινε

Στα χέρια του λοστρόμου

Στα πιο γοργά του δρόμου

Καταμεσής του τρόμου

 

Στις ξέρες γύρω τίποτα

Παρά μονάχα ξύλα

Και του θανάτου σκύλα

Στου κάβου τη μαυρίλα

 

Τυλίγοντας τα κύματα

Σαν τις δαιμονισμένες

Γυρίζουν αφρισμένες

Του μελτεμιού οι ανέμες.

 

* * *

 

Μάνα νύχτα μέρα μένω

Τον πνιγμένο να προσμένω

Με καμπάνα και τρισάγιο

Στο θαλασσινό μουράγιο

Στην τραγάνα στην αμμούδα

Στη σουρένα στη φυκιάδα

Τον προσμένω μερονύχτια

Φασκιωμένο με τα δίχτυα

Μοσχοθαλασσοπλυμένο

Της γοργόνας χαϊδεμένο

 

Το μωρό που βρήκε οιμένα

Την παντοτινή του γέννα.

 

Λίγα λόγια για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο:

 Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, γιος του φιλολόγου και πανεπιστημιακού Παναγή Λορεντζάτου, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1915. Όταν ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική και Φιλοσοφική σχολή και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την κριτική μελέτη, τη μετάφραση και την ποίηση.

Η πρώτη του ενασχόληση με τα γράμματα έγινε το 1936 με τη μελέτη Έντγκαρ Πόε "Οι εξαιρέσεις· Η φιλοσοφία της συνθέσεως· Η ποιητική αρχή", το οποίο αργότερα αποκήρυξε, και καθιερώθηκε με το βιβλίο του "Δοκίμιο Ι", για το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού.

Δημοσίευσε επίσης μελέτες για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Γιώργου Σεφέρη, του Κ.Π. Καβάφη, του Άγγελου Σικελιανού, του Δημήτρη Χατζή και άλλων. Στο χώρο της μετάφρασης ασχολήθηκε με συγγραφείς όπως οι Έζρα Πάουντ, Αντρέ Ζιντ και Ουίλλιαμ Μπλαίηκ.

Τιμήθηκε το 1988 με το Α’ κρατικό βραβείο κριτικής-δοκιμίου, το οποίο δεν αποδέχτηκε, ενώ το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη για το σύνολο του έργου του.

Έφυγε από τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου 2004.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία του Ζήσιμου Λορεντζάτου μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://ikarosbooks.gr/authors/lorentzatos

Έτικέττες:
Ζήσιμος Λορεντζάτος