Έμη Σίνη, Άγγελος Αγγέλου: «Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη τάση να βοηθούν τον αδύνατο…»

Συνεντεύξεις Μάϊος 8, 2020

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε η Έμη Σίνη και ο Άγγελος Αγγέλου στον Απόστολο Πάππο για το Elniplex, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους παραμυθιού Ένας πραγματικός ιππότης (εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης).

Ένας πραγματικός ιππότης

Άγγελε, Έμη, «Ένας πραγματικός ιππότης» από τα χέρια τα δικά σας, του Πέτρου Μπουλούμπαση και των ανθρώπων του  Ίκαρου. Μιλήστε μας γι’ αυτόν…

Πρώτη φορά συνεργαζόμαστε με τον Πέτρο, αν και τον γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Πρώτη συνεργασία και με τις ιστορικές εκδόσεις Ίκαρος και, όπως φαντάζεστε, είμαστε πολύ χαρούμενοι. Όσο για την ιδέα του ιππότη, τρύπωσε στο μυαλό μας αρκετά χρόνια πριν, αμέσως τον αγαπήσαμε, και ψάχναμε τον ιδανικό τρόπο για να γίνει βιβλίο.

178 λέξεις αν μέτρησα καλά. Τόσο βραχείας φόρμας κείμενα μου φέρνουν στο νου τον περίφημο αγώνα λέξη λέξη των ποιητών. Πείτε μου γι’ αυτήν την «μάχη» με τις λέξεις για να προκύψει κάτι σπουδαίο μέσα από κάτι τόσο μεστό… Στα παιδιά, πιστεύετε, αρέσουν τα λίγα λόγια και καλά;

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα λεγόμενα «εικονοβιβλία» (picture books). Ο συγγραφέας μειώνει τις λέξεις, αφήνοντας έτσι «χώρο» στις εικόνες να συμπληρώσουν το νόημα που λείπει. Μιλάμε λοιπόν για ένα υβριδικό κατασκεύασμα στο οποίο κείμενο και εικόνες δένονται άρρηκτα μεταξύ τους καθώς αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι η πρώτη φορά που χειριζόμαστε αυτή την φόρμα και είναι όντως το μικρότερο κείμενο που έχουμε γράψει. Θεωρούμε πως βιβλία αυτού του είδους είναι ιδανικά για την προσχολική ηλικία (νήπιο, προνήπιο) και την πρώτη τάξη του Δημοτικού καθώς διαβάζονται εύκολα από τα ίδια τα παιδιά αλλά κυρίως γιατί δίνουν το έναυσμα για συζήτηση μετά την ανάγνωση. Εξάλλου προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε αφορμές να εμπλέξουμε και τους μεγάλους στο διάβασμα βιβλίων και χαιρόμαστε όταν καταφέρουμε να γίνεται το βιβλίο μας αφετηρία για μια όμορφη συζήτηση ή δράση στο σπίτι ή μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Στον Κώδικα για Ιππότες, ο  Ίθαν Χοκ αναφέρει στην δεύτερη επιταγή περί Ταπεινότητας: «Ποτέ μην ανακοινώνεις πως είσαι ιππότης, μόνο να φέρεσαι σαν ιππότης. Δεν είσαι καλύτερος από κανέναν, και κανείς δεν είναι καλύτερος από εσένα». Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία ενός αληθινού ιππότη κατ’ εσάς;

Ανέκαθεν οι ιππότες χρειάζονταν δύναμη, υπομονή, θάρρος και τόλμη. Οι σύγχρονοι ιππότες όμως χρειάζονται –πάνω απ’ όλα– μια βαθιά, αληθινή και ακατανίκητη θέληση να βρίσκονται πλάι στον συνάνθρωπό τους, βοηθώντας τον όποτε το έχει ανάγκη. Αυτό είναι το βασικότερο στοιχείο που καθιστά έναν άνθρωπο πραγματικό ιππότη σήμερα. Γι’ αυτό και η εν λόγω διαπίστωση τοποθετείται, δομικά, στο κέντρο του βιβλίου μας.

Ένας πραγματικός ιππότης

Όλα αυτά πώς γεννιούνται; Τι χρειάζονται τα παιδιά για να φερθούν έτσι όπως λέτε, σαν… αληθινοί ιππότες;

Τα παιδιά έχουν μια μοναδική –σχεδόν αλάθητη– αίσθηση του δικαίου και μια έμφυτη τάση να βοηθούν τον αδύνατο. Όμως αυτή τους η στάση δεν είναι συνειδητοποιημένη. Θα λέγαμε ότι αποτελεί περισσότερο ένα ένστικτο παρά μια λογική και σίγουρη τοποθέτηση. Γι’ αυτό και συχνά βλέπουμε να ατροφεί –και ίσως να χάνεται– καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Το «εγώ» και το προσωπικό συμφέρον αποτελούν γνωρίσματα των μεγάλων κι ελπίζουμε πως το βιβλίο μας θα «μιλήσει» ακόμα και σ’ αυτούς. Πιστεύουμε ότι σήμερα αυτό που χρειάζεται κανείς για να γίνει πραγματικός ιππότης είναι να πάψει για λίγο να κοιτάει τον εαυτό του και να αισθανθεί τον διπλανό του, να τον καταλάβει, να μπει στη θέση του και να τον αφουγκραστεί με επιείκεια.

Είναι εντυπωσιακό –συγγνώμη για το spoiler– ότι ο ήρωας του βιβλίου γίνεται ιππότης τελικά όταν έχει ξεχάσει περικεφαλαία, ασπίδα και σπαθί… Είναι η πιο δυνατή δήλωση της ιστορίας σας…. (θέλω το σχόλιό σας για αυτήν σας την επιλογή, την «βιτρίνα», τα «εξαρτήματα» που δεν κάνουν τον… ιππότη)

Ο ήρωάς μας πιστεύει πως θα γίνει ιππότης μόλις βρει τα εξαρτήματα που απαιτούνται: σπαθί, ασπίδα και περικεφαλαία.. Θεωρεί, όπως πολλοί από εμάς, πως τα ράσα κάνουν τον παπά. Στην πραγματικότητα όμως –και χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει– έχει καταφέρει να γίνει πραγματικός ιππότης τη στιγμή που είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Η μεταμόρφωσή του δεν είναι εξωτερική και επιφανειακή αλλά εσωτερική και ουσιώδης και η συνειδητοποίηση αυτού του δώρου θα γίνει πολύ αργότερα και με τη βοήθεια του κοριτσιού που θα μπορέσει να «δει» μέσα από τη σκονισμένη του εμφάνιση και να αναγνωρίσει τη λαμπερή και αληθινή του αξία.

Θα ήθελα να θυμηθείτε ο καθένας μια πραγματική στιγμή στη ζωή σας που φερθήκατε ιπποτικά ή που δεχθήκατε μια τέτοια συμπεριφορά…

Πιστεύουμε πως η ευγένεια και η θέληση να σταθούμε στον διπλανό μας δεν πρέπει να γίνεται κατ’ εξαίρεση ούτε ότι πρέπει να είναι τόσο σπάνια ώστε να μένει αξιομνημόνευτη. Η ιπποσύνη, με τη σύγχρονη χροιά της, πρέπει να είναι τρόπος ζωής.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον Πέτρο Μπουλούμπαση; Νομίζω έχει κάνει ακόμα μία έξοχη δουλειά…

Ο Πέτρος είναι ένας δεινός εικονογράφος διεθνούς εμβέλειας και ήταν τιμή μας που δουλέψαμε μαζί του. Η συνεργασία μας ήταν άψογη κι ελπίζουμε να επαναληφθεί πολύ σύντομα.

Ένας πραγματικός ιππότης

Στο θέατρο τι «τρέχετε» αυτόν τον καιρό; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για τη νέα χρονιά;

Αυτόν τον καιρό ολοκληρώνουμε το γράψιμο ενός νέου βιβλίου ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε την έκδοση ενός CD με τις μουσικές από δύο θεατρικές παραστάσεις της ομάδας Κοπέρνικος. Όσο για τη νέα θεατρική σεζόν, είναι λίγο νωρίς ακόμα για να ανακοινώσουμε κάτι με ασφάλεια. Θα βάλουμε όμως τα δυνατά μας ώστε να μην σας αφήσουμε σε ησυχία!

Έτικέττες:
Άγγελος Αγγέλου
,
Έμη Σίνη
,
Ένας πραγματικός ιππότης
,
Συνέντευξη