Ο Αστερισμός και οι αναγνώστες

Εκδόσεις Νοέμβριος 26, 2013

Αστερισμός ζωτικών φαινομένων

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή - ξέραμε πως το θέλουμε για την νέα λίστα του Ίκαρου στην ξένη πεζογραφία. Οι κριτικές του κοινού αλλά και του τύπου παγκοσμίως, φαίνονται να συμφωνούν. Ο Αστερισμός Ζωτικών Φαινομένων του Anthony Marra, συμπεριλαμβάνεται σε επτά διαφορετικές λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

 

  • The Washington Post’s Top 10 Books (11/24/13)
  • Kirkus Reviews (11/15/13)
  • Amazon, Best of the Year List, Top 100 (11/7/13)
  • Publishers Weekly/ Best Books of 2013 (11/4/13)
  • Goodreads, nominated for Best Books of 2013 in the fiction category
  • Library Journal/ Top Ten Books of the Year (11/14/13)
  • Publishers Weekly/ Top Ten Books of the Year (10/23/13)

Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο της στο protagon.gr:

Είχα πολύ καιρό να ευχαριστηθώ μια μυθοπλασία. Να διαβάζω απνευστί και να μη θέλω να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου, να απολαμβάνω την αλληλουχία των λέξεων και των νοημάτων, τη μαεστρία του συγγραφέα, τη δεινότητα του μεταφραστή, την αρτιότητα ενός λογοτεχνικού έργου.  

Διαβάστε επίσης κριτικές της Κατερίνας Σχινά στην Καθημερινή και του Νίκου Ξένιου στο bookpress.gr  

Από το instagram της @angelina_angel Από το instagram της @angelina_angel

Τις τελευταίες μέρες του 2004, σ’ ένα χωριουδάκι της Τσετσενίας, η οκτάχρονη Χαβάα κρύβεται στο δάσος όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αρπάζουν τον πατέρα της. Ο γείτονάς τους, Άχμεντ, ένας αποτυχημένος γιατρός, την φυγαδεύει στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο της πιο κοντινής πόλης, όπου η μοναδική γιατρός, η Ρωσίδα Σόνια, περιθάλπει ένα αδιάκοπο κύμα τραυματισμένων ανταρτών και προσφύγων, ενώ πενθεί για την εξαφανισμένη αδελφή της. Μέσα σε πέντε δραματικές μέρες, ο Άχμεντ και η Σόνια ανατρέχουν ο καθένας στο δικό του παρελθόν, ψάχνοντας να λύσουν έναν μυστηριώδη γρίφο συμπτώσεων, προδοσίας και συγγνώμης που τους δένει απροσδόκητα και αποφασίζει για τη μοίρα τους.

Ο Marra συνθέτει γύρω από τους έξι βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου ένα πολυπρισματικό ανθρώπινο μωσαϊκό, αντάξιο των πιο επιβλητικών και συγκλονιστικών μυθιστορηματικών τοιχογραφιών του 19ου αιώνα.

«Το βιβλίο διαπνέεται και στηρίζεται από μια αίσθηση ανάτασης, αισιοδοξίας και λύτρωσης. Μιλάει γι’ αυτά τα πράγματα που επιβιώνουν μέσα μας, ακόμα κι όταν καθετί υλικό έξω από μας μοιάζει χαμένο: για την αγάπη του γονιού ή της αδελφής, γι’ αυτήν που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο αγνώστους, για τις θυσίες που κάθε αγάπη απαιτεί. Είναι ένα μυθιστόρημα για έξι αγαπημένους χαρακτήρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και που ελπίζω να τους αγαπήσετε κι εσείς.» Anthony Marra

Αστερισμός ζωτικών φαινομένων: Ζωή –έστω στο πιο στοιχειώδες, μικροβιακό της επίπεδο– υπάρχει όταν συντρέχουν έξι ζωτικά φαινόμενα: οργάνωση, ευερεθιστότητα, κίνηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή, προσαρμογή…

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Έτικέττες:
Anthony Marra
,
Ξένη πεζογραφία