Mahir Guven

Mahir Guven

Ο Mahir Guven (Μαΐρ Γκουβέν) γεννήθηκε το 1986 στη Νάντη. Απάτριδο παιδί προσφύγων, με μητέρα από την Τουρκία και Κούρδο πατέρα από το Ιράκ, μεγάλωσε με τη γιαγιά του στα νοτιοανατολικά προάστια της Νάντης.

Μετά την αποφοίτησή του από τις Οικονομικές Επιστήμες, συνέχισε τις σπουδές του δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως η Νομική και η Οικονομία στο πανεπιστήμιο Angers, και στη συνέχεια στο Παρίσι στα πανεπιστήμια Sorbonne και Paris-Sud.

Ο Μεγάλος αδερφός, το πρώτο του μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2017 αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές αλλά και σημαντικές διακρίσεις (Le Figaro, Lire, L’Express, Ouest-France, Evening, L’Avenir, La Libre), κυρίως για το θέμα του, τον ιδιαίτερο ρυθμό της ιστορίας και το ύφος της καθομιλουμένης γλώσσας που χρησιμοποιείται στις λαϊκές συνοικίες.

Το βιβλίο βρέθηκε στη μακρά λίστα του βραβείου Médicis 2017, απέσπασε το 2018 τα βραβεία Première και Régine Deforges, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2018 – το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας.

Βιβλία στον Ίκαρο