Με τα φτερά του Ίκαρου

Ο Νίκος Γκάτσος βάφτισε τον εκδοτικό οίκο «Ίκαρο» και η ιστορία των ελληνικών γραμμάτων της Αθήνας άλλαξε ανεπιστρεπτί από τις 27 Δεκεμβρίου του 1943 στον αριθμό 4 της οδού Βουλής.

Ο εκδοτικός οίκος «Ίκαρος» ιδρύθηκε το 1943 από τον Νίκο Καρύδη, τον Αλέκο Πατσιφά και τον Μάριο Πλωρίτη. Από το 1944 στεγάζεται στην οδό Βουλής 4, στο Σύνταγμα. Από την πρώτη στιγμή, ο «Ίκαρος» ήταν πρωτοπόρος και για τη θεματολογία και για την αισθητική των εκδόσεών του. Με διορατικότητα, τόλμη και επιμονή υποστήριξε νέους ποιητές και πεζογράφους, εκπροσώπους του υπερρεαλιστικού κινήματος στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα και παρουσίασε εκδόσεις πρωτοπόρες για την εποχή που συμπλήρωσαν την Ελληνική Γραμματολογία και αποτελούν μέχρι τις μέρες μας σημεία διαρκούς αναφοράς.

Αριστερά: Κίμων Φράιερ, Αλέκος Σεγγόπουλος, Νίκος Καρύδης, Γιώργος Σαββίδης, Νίκος Γκάτσος, Αλέκος Πατσιφάς. Καθιστοί στο κέντρο οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και Οδυσσέας Ελύτης. Δεξιά: Νίκος Καρύδης
Αριστερά: Κίμων Φράιερ, Αλέκος Σεγγόπουλος, Νίκος Καρύδης, Γιώργος Σαββίδης, Νίκος Γκάτσος, Αλέκος Πατσιφάς. Καθιστοί στο κέντρο οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και Οδυσσέας Ελύτης. Δεξιά: Νίκος Καρύδης

Ο «Ίκαρος» είναι ο αποκλειστικός εκδότης του έργου των δύο τιμημένων με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας Ελλήνων ποιητών Γιώργου Σεφέρη (1963) και Οδυσσέα Ελύτη (1979).

Τα τελευταία χρόνια, με σεβασμό στο παρελθόν και με μικρά, προσεκτικά βήματα, τον «Ίκαρο» συνεχίζουν οι κόρες του Νίκου Καρύδη, Χρυσή Καρύδη και Κατερίνα Καρύδη και τα εγγόνια του, Μαριλένα Πανουργιά και Νίκος Αργύρης.

Σήμερα, με την στήριξη όλων των παλιών συνεργατών αλλά και νέων φίλων, επιμελητών και μεταφραστών με μεγάλη πείρα και γνώση ο μακρύς κατάλογος του «Ίκαρου» πλουτίζεται με νέους τίτλους. Η είσοδος του «Ίκαρου» στον χώρο του παιδικού βιβλίου έγινε με γνώμονα την καλλιέργεια ενός υψηλού κριτηρίου αισθητικής από την προσχολική ηλικία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε απαιτητικούς ενήλικους αναγνώστες. Η δημιουργία της σειράς σύγχρονης ξένης πεζογραφίας, σύστησε φρέσκα κείμενα μυθοπλασίας στους Έλληνες αναγνώστες και διεύρυνε το αναγνωστικό κοινό του Ίκαρου. Όλα τα βιβλία του Ίκαρου εκδίδονται πλέον και σε ηλεκτρονική μορφή.

Εξώφυλλα παιδικών βιβλιών των εκδόσεων «Ίκαρος».

Τα κριτήρια για την επιλογή των τίτλων παραμένουν αυστηρά, στόχος δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα των εκδόσεων. Φιλοδοξία του «Ίκαρου» είναι, μέσα από την εναρμόνιση της παράδοσης με τις καινούργιες, τις πιο σημερινές, αναζητήσεις, αποτελώντας πόλο έλξης για όλους τους νέους που ασκούν τη λογοτεχνία με αφοσίωση και επιμονή, να γεννήσει ένα γόνιμο εκδοτικό ρεύμα που ν' απαντά στη βαθιά σύγχρονη πνευματική κρίση και να χαρίσει στο κοινό βιβλία κλασικά αλλά και πρωτοπόρα, σοβαρά αλλά και θαρραλέα, διακριτικά αλλά και ρηξικέλευθα.

Κλασσικοί συγγραφείς των εκδόσεων «Ίκαρος».

Το 1997 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρισε τον ισόγειο χώρο στη οδό Βουλής 4 που στεγάζει τον εκδοτικό οίκο «Ίκαρος» ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, «…διότι από την ίδρυσή του το 1944 μέχρι σήμερα αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την πνευματική ζωή της Αθήνας. Ο χώρος του Βιβλιοπωλείου «Ίκαρος» αποτέλεσε και αποτελεί τόπο συνάντησης των πνευματικών δημιουργών και έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την Νεοελληνική Λογοτεχνία».