Μπέρδεμα στο Χάρλεμ
€16,92 €18,80
Bραβείο Pulitzer 2020 Kirkus Prize 2019 Στη μακρά λίστα του National Book Award 2019 Στα 10 σημαντικότερα μυθιστορήματα της δεκαετίας σύμφωνα με το TIME New York Times Bestseller
Ο Έλγουντ Κέρτις ζει στο Ταλαχάσι της Φλόριντα με τη γιαγιά του και πρόκειται να σπουδάσει στο τοπικό κολέγιο. Όμως για ένα μαύρο αγόρι στον Νότο των νόμων του Τζιμ Κρόου, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ένα αθώο λάθος είναι αρκετό για να καταστρέψει το μέλλον. Ο Έλγουντ καταδικάζεται σε εγκλεισμό στο αναμορφωτήριο νέων Νίκελ, που παρέχει «σωματική, πνευματική και ηθική εκπαίδευση», έτσι ώστε οι ανήλικοι εγκληματίες που βρίσκονται υπό την ευθύνη του να γίνουν «έντιμοι και ειλικρινείς πολίτες».
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κολαστήριο: το σαδιστικό προσωπικό κακοποιεί σωματικά και σεξουαλικά τους μαθητές, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και οι ντόπιοι κλέβουν τα τρόφιμα και τις προμήθειες και κάθε αγόρι που αντιστέκεται είναι πιθανόν να εξαφανιστεί. Ο Έλγουντ έχει βαθιά ριζωμένες μέσα του τις ιδέες του δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – «Ρίξτε μας στη φυλακή, και θα σας αγαπάμε και πάλι». Ο φίλος του ο Τέρνερ πιστεύει ότι ο Έλγουντ είναι κάτι παραπάνω από αφελής και ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να έχουν ένα σχέδιο και να αποφεύγουν τα προβλήματα.
Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία ενός αναμορφωτηρίου στη Φλόριντα, που λειτούργησε για εκατόν έντεκα χρόνια και κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων παιδιών, αφήνοντας τα σημάδια του πάνω τους ακόμη και μέχρι τις μέρες μας, το βιβλίο αποτελεί μια συγκλονιστική, ορμητική αφήγηση ενός εξαιρετικού Αμερικανού μυθιστοριογράφου.
"... Ο Κόλσον Γουάιχεντ είναι αυτή τη στιγμή ίσως ο πιο επίκαιρος συγγραφέας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύοντας μέσα από λογοτεχνία υψηλότατου επιπέδου την ουσία του φυλετικού ζητήματος που βασανίζει τη χώρα. Είναι επίσης ο νικητής του φετινού βραβείου Πούλιτζερ για τα Αγόρια του Νίκελ, όπου περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα σε ένα αναμορφωτήριο στη Φλόριντα τη δεκαετία του ’60 –διαβάζοντας το μυθιστόρημα μαζί με τις ειδήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα."
"...Ο συγγραφέας αναλαμβάνει να αναδημιουργήσει τον περίκλειστο κόσμο του αναμορφωτηρίου που λειτούργησε επί ένα και πλέον αιώνα, να διερευνήσει το θρύλο που το περιέβαλε ως τόπο μαρτυρίου των τροφίμων του και, με επίκεντρο αυτό το ιδιότυπο «στρατόπεδο συγκέντρωσης», να συνθέσει μια υποβλητική ιστορία ανθρώπινης αντοχής, αξιοπρέπειας και λύτρωσης."
"...ένα από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή εκεί έξω και στις σελίδες του μπορούμε να επενδύσουμε λίγο από τον χρόνο και την προσοχή μας."
"...Σκληρό, απαραίτητο, συναρπαστικό και επίκαιρο."
"...Επίκαιρο, συγκινητικό. Η ανάγνωσή του πονάει και σημαδεύει."
"...ένα σφιχτοδεμένο και σπαρακτικό μυθιστόρημα, ίσως από τα καλύτερα που διάβασα αυτό το καλοκαίρι. Χειρίζεται το θέμα του με ένταση και ορμή, χωρίς διδακτισμό, με μόνο σκοπό να πει μια ιστορία. Μια ιστορία πολύ πονεμένη. Και δυστυχώς πιο επίκαιρη από ποτέ."
"...Ο Κόλσον Γουάιτχεντ βλέπει και αγγίζει τις πληγές των αδερφών του και μας δίνει ένα αξέχαστο μυθιστόρημα. Αξέχαστο, γιατί ο ίδιος δεν ξεχνά και «βουτά» στα ανήλιαγα μονοπάτια του χρόνου."
"...Με μια εντυπωσιακή εναρκτήρια φράση ξεκινάει μια καταβύθιση στην κόλαση τού να γεννιέσαι με λάθος χρώμα δέρματος σε μια μαινόμενη από ρατσισμό χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο Ταλαχάσι της Φλόριντα, ο νεαρός Έλγουντ Κέρτις λατρεύει το διάβασμα και τις ομιλίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το όνειρό του είναι οι σπουδές και μία άλλη Αμερική, όπου οι άνθρωποι της φυλής του δεν θα ζουν ως σκλάβοι. Από μία τραγική παρεξήγηση, όμως, στέλνεται στο σχολείο- αναμορφωτήριο Νίκελ για «σωστή σωματική, πνευματική και ηθική εκπαίδευση». Μια Μηχανή Αέναης Αθλιότητας έχει τεθεί σε λειτουργία."
"Ό,τι πιο επίκαιρο μπορεί να διαβάσει κανείς, τόσο από λογοτεχνική, όσο και από ειδησεογραφική άποψη. [...]Ένα βιβλίο που χτυπάει φλέβα στην καρδιά του #BlackLivesMatter, θυμώνει, εξοργίζει, συγκινεί και σπαράζει."
"...Σκληρό στην ρεαλιστικότητά του, βαθιά ανθρώπινο αντανακλά μια πραγματικότητα που πενήντα χρόνια μετά με διάφορους τρόπους εξακολουθεί να δεσπόζει στην αμερικάνικη κοινωνία."
"...Είναι σχεδόν απίστευτα τα όσα διαβάζουμε, είναι ένας εφιάλτης δίχως τέλος αλλά δεν είναι μακριά από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί εκείνη την εποχή στην Αμερική των ανισοτήτων. Ας μην έχουμε αυταπάτες, ο Έλγουντ αναφέρεται συχνά στον λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον οποίο ακολουθεί και θαυμάζει για την γενναιότητα αλλά και την πραότητα που ενέχει ο λόγος του [...]. Αυτή είναι άλλωστε και η ειδοποιός διαφορά με τους λευκούς που τον περιτριγυρίζουν. Εκπέμπει καλοσύνη και ηρεμία μέσα σε ένα κλίμα εχθρικό, πολεμικό και άκρως απειλητικό."
"...Αφήγηση λιτή αλλά πυκνή σε συνδηλώσεις, επιφυλάσσει προς το τέλος της μια αναπάντεχη ανατροπή, προσδίδοντας στην αφηγηματική φωνή καθώς και σε όλο το βιβλίο βάθος, φέρνοντας στο κέντρο το στοιχείο του τραγικού και την υπαρξιακή αναζήτηση. Η μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά μεταφέρει το αυστηρό και κλειστοφοβικό κλίμα που επικρατούσε στο Νίκελ, καθώς και τις ψυχικές διακυμάνσεις των πρωταγωνιστών, με τρόπο ξεκάθαρο, μέσα στα σιγοψιθυρίσματά τους."
"...ένα βιβλίο απαραίτητο για την εποχή μας, σκληρό αλλά όχι τόσο δυσβάστακτο. Δυσβάστακτο είναι ό,τι εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμη και σήμερα στις ΗΠΑ, η ίδια η πραγματικότητα (και πριν και μετά την ανθρωποκτονία του Τζορτζ Φλόιντ). Το να χαρακτηρίσουμε, επομένως, το βιβλίο του Γουάιτχεντ επίκαιρο είναι περιττό. Αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι κάτι άλλο, τη δεδομένη οικουμενική διάσταση της μυθοπλασίας του".
"...Ο Γουάιτχεντ αποφεύγει τη συναισθηματική προσέγγιση και χειρίζεται ψύχραιμα το πολύ δύσκολο υλικό του, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στον αναγνώστη τη διαυγή θέαση των πιο σκοτεινών πλευρών της ανθρώπινης φύσης. Απαραίτητο ανάγνωσμα σε μια εποχή κατά την οποία, παρότι αυτοδιαφημίζεται ως πολιτικώς ορθή, εξακολουθεί να διαχωρίζεται η ζωή των λευκών και των μαύρων."
"...Η «ακαδημία Νίκελ» είναι για τον Γουάιτχεντ εκτός από ιδανικός καμβάς για να ξετυλίξει την ανατριχιαστική ιστορία του, και ένα πλούσιο συμβολικό πεδίο.[...]Αν και το βιβλίο γράφτηκε πριν από τις πρόσφατες ταραχές για τις νέες περιπτώσεις αστυνομικής βίας έναντι μαύρων πολιτών και τις ακόλουθες συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που λειτουργούσαν με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής και των διαδηλωτών, το μυθιστόρημα είναι λες και απευθύνεται ακριβώς σε αυτή την επικαιρότητα. Αυτό είναι επίτευγμα όπως κι αν το δει κανείς."
"...Το κείμενο με πήρε μαζί του, πονώντας με σε κάθε σελίδα όλο και περισσότερο. Η ένταση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όταν γνώριζα ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η ιστορία είναι βασισμένη σε αλήθεια. Ειλικρινά, δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μου, πώς μπορεί να κουβαλάει κάποιος μέσα του τόση κακία και τόσο μίσος!"
"...Ο συγγραφέας κινεί δεξιοτεχνικά τα νήματα της αφήγησης και ταλαντεύεται ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, αναδεικνύοντας τη διατήρηση του κοινωνικού κατεστημένου των κατηργημένων εδώ και δεκαετίες νόμων Jim Crow στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία, που παραμένει δέσμια στις ρατσιστικές προκαταλήψεις του παρελθόντος, την αδικία και καταπίεση."
"...Τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν στο Νίκελ σε επίπεδο ψυχικής και σωματικής εξόντωσης δεν είναι απλώς θέμα μυθοπλασίας αλλά και απτής πραγματικότητας ‒ μόνο που ο Γουάιτχεντ έχει τη μαεστρία να τα αποδίδει με την ακρίβεια ενός διακεκριμένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα."
"...Στο ύφος ενός γκροτέσκου, γοτθικού τύπου ρεαλισμού, τα Αγόρια του Νίκελ μετατρέπουν σε μυθιστόρημα τα ευρήματα σχετικά με ένα αναμορφωτικό ίδρυμα «τύπου σχολείου» που λειτούργησε στη Φλόριντα από το 1900 έως και το 2011, όταν το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διεξαγάγει έρευνα για τις συνθήκες κράτησης των υποτιθέμενων «σπουδαστών» εκεί μέσα."
"...Διαβάστε σε ένα απόγευμα (άντε δύο) Τα Αγόρια του Νίκελ. Όχι απαραίτητα γιατί πήρε το Πούλιτζερ μυθοπλασίας του 2020, αλλά ως ένα ακόμα λογοτεχνικό εφόδιο για να κατανοήσει κανείς τις βαθιές ρίζες του συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ. Από τον Κόλσον Γουάιτχεντ που εξελίσσεται στην σημαντικότερη αφρομερικάνικη υπογραφή της εποχής μας…"
"...μία σκληρή ρεαλιστική ιστορία στην οποία επιβιώνει η σαδιστική βία της εποχής του φυλετικού διαχωρισμού, η οποία συνομιλεί με τα σύγχρονα κινήματα εναντίον του συστημικού ρατσισμού που επιβιώνει ως κυρίαρχο συστατικό της κρατικής μηχανής στις ΗΠΑ. [...]Ο Whitehead διηγείται ιστορίες για το παρελθόν της Αμερικής, τις οποίες έχουν ανάγκη να ακούσουν οι σύγχρονες μειονότητες και οι υπόλοιποι καταπιεσμένοι των καπιταλιστικών κοινωνιών, που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να «ανασάνουν». Ως εκ τούτου είναι απόλυτα εύστοχος ο χαρακτηρισμός «American’s storyteller» που του αποδίδεται."
"...Ο Colson Whitehead προσφέρει μια άλλη καλογραμμένη, βαθιά ιστορία που, ενώ είναι ολέθρια και συγκλονιστική, έπρεπε, πάση θυσία, να ειπωθεί και να αποτυπωθεί σε ένα βιβλίο."
"...Ένα βιβλίο που αφηγείται έναν φριχτό εγκλεισμό, ανοίγοντας μια πόρτα στην σκέψη μας, τόσο απαραίτητη και τόσο ακαταμάχητη."
"...Γραφή διεισδυτική που δίχως να πέφτει στην παγίδα της στείρας καταγγελίας ή του συναισθηματισμού, αναζητά αιτίες, θέτει ερωτήματα και ταρακουνάει τον αναγνώστη ενεργοποιώντας τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά του. Αυτά είναι μερικά από τα υλικά που χτίζουν το έξοχο αυτό μυθιστόρημα το οποίο, ξεκινώντας από πραγματικά γεγονότα, καταφέρνει να μιλήσει όχι τόσο για την Αμερική του χτες όσο για εκείνη του σήμερα."
"...Σ’ αυτό το εργοστάσιο παραγωγής πόνου τα αγόρια καταστρέφονται ενώ ο άθλιος ιδρυματισμός στρεβλώνει τον καθένα με τέτοιο τρόπο ώστε στον ελεύθερο κόσμο είναι πλέον αδύνατον να είσαι ένας κανονικός άνθρωπος. Ναρκωτικά, αλκοολισμός, ψυχολογικά προβλήματα και εγκληματικότητα είναι μία συνηθισμένη κατάληξη. Λίγοι ξεφεύγουν.[...]Ένα σκληρό ανάγνωσμα για την ιστορία της βίας στην Αμερική."
"...Η ιστορία του Whitehead είναι μοναδική, διαχρονική και με αδιαμφισβήτητη ιστορική σημασία. Είναι ένα μνημείο περισσότερων από 100 πεσόντων στη μάχη της απανθρωπιάς και του ρατσισμού."
"...Με μεγάλη μαεστρία, ο Colson Whitehead στήνει ένα μυθιστόρημα που κυκλώνει συγχρόνως δύο τεράστια θέματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, τα οποία εν πολλοίς είναι αλληλένδετα: το σαθρό σωφρονιστικό σύστημα και το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων. [..]Με αυτό του το μυθιστόρημα, ο Colson Whitehead καθιερώνεται πια ως μια από τις πιο δυναμικές φωνές της σύγχρονης αφροαμερικανικής συνείδησης."
"...Ο Whitehead αποδεικνύει σε κάθε σελίδα, την αφηγηματική του δεξιοτεχνία, με ένα έξοχο βιβλίο που ισορροπεί με ακρίβεια και δημιουργικό τρόπο, μεταξύ της ψυχολογικής φόρτισης που αποφέρει μια τέτοιου είδους ιστορία και του ελεγχόμενου συναισθήματος που φροντίζει να μη βαρύνει την ιστορία του. Με συμπόνια και ανθρωπιά περιγράφει τους άτυχους ήρωές του, σε αυτόν τον αγώνα τους για επιβίωση και αξιοπρέπεια, ενώ τονίζει διαρκώς την αντίθεση μεταξύ ανομίας και πίστης για δικαιοσύνη."