Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης, Κείμενα, Σχέδια, Οικισμοί
Αλέξανδρος Κύρτσης
Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης, Κείμενα, Σχέδια, Οικισμοί

Αλέξανδρος Κύρτσης

Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης, Κείμενα, Σχέδια, Οικισμοί

ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τριάντα ένα χρόνια μετά από το θάνατο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη και με αφορμή την έκθεση για το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη, οι Εκδόσεις Ίκαρος παρουσιάζουν μία πολυτελή έκδοση για τη ζωή και το έργο του.

Το βιβλίο περιλαμβάνει είκοσι κείμενά του για την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό και την επιστήμη της Οικιστικής, τα περισσότερα από τα οποία συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση.

Ο επιμελητής Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγραψε την εισαγωγή και ένα εκτενές κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό και σχέδια με το οποίο παρουσιάζεται η ζωή και η πολύπλευρη δράση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Ακόμη περιλαμβάνεται ένας πλήρης κατάλογος των δημοσιεύσεων του Έλληνα πολεοδόμου και ευρετήριο ονομάτων και τοπονυμίων.

Η έκδοση αυτή φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα μια προσωπικότητα με κεντρικό ρόλο στις τρεις πρώτες δεκαετίες που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης διετέλεσε Υφυπουργός και γενικός συντονιστής των έργων ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τους πολέμους Ελλάδας από το 1945 έως το 1950. Από το 1954 και μέχρι το θάνατό του το 1975 ήταν σύμβουλος σαράντα περίπου κυβερνήσεων, καθώς και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Τραπέζης, σε θέματα οικιστικής ανασυγκρότησης. Δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων ανάπτυξης και πολεοδομικού σχεδιασμού η οποία εκτέλεσε πλήθος έργων σε 32 χώρες. Ελάχιστοι είναι οι πολεοδόμοι παγκοσμίως, το έργο των οποίων μπορεί να συγκριθεί ως προς τον αριθμό των ρυθμιστικών σχεδίων, ως προς τη διεθνή παρουσία, αλλά και ως προς τη θεματική ποικιλία των μελετών, με αυτό του Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Το βιβλίο αυτό, με την παρουσίαση κειμένων, σχεδίων και φωτογραφιών των κύριων έργων ενός από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του χώρου στον 20ο αιώνα, αλλά και με μια παράθεση των κύριων σταθμών της δυναμικής του σταδιοδρομίας, αποτελεί μια προσπάθεια αποτύπωσης του εύρους και του περιεχομένου της πολύπλευρης δράσης του, καθώς επίσης και της συμβολής του στη θεωρία της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της γεωγραφίας και των χωροταξικών διαστάσεων της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Λεύκωμα
Α' Έκδοση: 2006
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κύρτσης
Σελίδες: 504
ISBN: 978-960-8399-35-8
Εύδοξος: 3271

Αλέξανδρος Κύρτσης

Ο Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης μετά από ημιτελείς σπουδές μαθηματικών στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης σπούδασε κοινωνιολογία (με δευτερεύουσες κατευθύνσεις σπουδών κοινωνική ανθρωπολογία και οικονομική ιστορία) στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Πτυχίο (lic.... Περισσότερα

Άλλα βιβλία στον Ίκαρο