Το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισπανίας 2021 απονέμεται στο βιβλίο «Ένας έρωτας» της Sara Mesa

Βραβεία- Διακρίσεις Μάρτιος 11, 2021

Η Ισπανίδα Sara Mesa τιμήθηκε με το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισπανίας 2021 (Premio Las Librerías Recomiendan 2021) για το μυθιστόρημά της Ένας έρωτας, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο στα ελληνικά, σε μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου.

Sara Mesa


Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρονται τα εξής: «Πρόκειται για ένα σημαντικό μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο ορόσημο στη συγγραφική πορεία της Sara Mesa, που συγκεντρώνει και θέτει πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν τη συγγραφέα, όπως είναι οι κοινότητες που ευνοούν νοσηρές συμπεριφορές, οι θορυβώδεις χαρακτήρες, οι καταστάσεις που ξεφεύγουν από τα όρια, ή είναι τουλάχιστον αμφίσημες».

Ο κεντρικός χαρακτήρας βιβλίου, η νεαρή και άπειρη μεταφράστρια Νατ μετακομίζει και εγκαθίσταται σε μια μικρή αγροτική περιοχή της Ισπανίας. Σύντομα, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί μια άνιση σχέση θα έρθει αντιμέτωπη με τις προκαταλήψεις της μικρής κοινωνίας αλλά και με το γυναικείο της ένστικτο.

Sara Mesa

 

Ο Τύπος έγραψε για την ελληνική έκδοση:

"...Ιδιόμορφο, ιδιαίτερο, σίγουρα ασυνήθιστο μυθιστόρημα. Με ανατροπές σε δεδομένες παραδοχές, βαθιές τομές που αιμορραγούν πάνω σε συναισθήματα που άλλοτε παρηγορούν κι άλλοτε απελπίζουν. […]η Mesa ισχυρίζεται πως ο έρωτας δεν είναι μονοδιάστατος, πως συχνότατα ρέπει προς κάτι το μοναχικό. Και μας πείθει."
―Μάνος Κοντολέων, Τα Νέα

"...Με τις σιωπές και τις αποσιωπήσεις για τη ζωή των ηρώων της η Μέσα κατασκευάζει δυνητικούς κόσμους και μας οδηγεί στο να τους αποκωδικοποιήσουμε. Τα δίπολα γίνονται κύκλος και μέσα από τη λιτή αφήγηση συγκροτείται ένας κόσμος παράξενα οικείος με τα πιο ευτελή μέσα."
―Μιχάλης Μοδινός, Book Press

"...Η Sara Mesa λοιπόν έχει συνθέσει μία ιστορία για τις προκαταλήψεις και τον στενόμυαλο τρόπο σκέψης που έχουν οι άνθρωποι -ιδίως αυτοί που ζουν σε μικρές και κλειστές κοινωνίες. Θέματα που λίγο πολύ την απασχόλησαν και στο προηγούμενο βιβλίο της «Πίσω από τους θάμνους», με τη διαφορά ότι τώρα εισχώρησε ακόμα πιο βαθιά στις ψυχές των πρωταγωνιστών της."
―Χριστίνα Ραφτοπούλου, Fractal

Sara Mesa

«Πιστεύω ότι η λογοτεχνία είναι και θα είναι πάντα πολιτική.
Φυσικά, και το δικό μου γράψιμο είναι, γιατί στην πραγματικότητα μιλάει και αμφισβητεί τις δομές σκέψης, ακόμη και όταν δεν σκοπεύω να το κάνω».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε η Sara Mesa για την ελληνική έκδοση του περιοδικού ELLE.

 

Έτικέττες:
Sara Mesa
,
Ένας έρωτας
,
Πίσω από τους θάμνους