Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2020 στον Γιάννη Αντιόχου | «Αυτός, ο κάτω ουρανός»

Βραβεία- Διακρίσεις Ιούλιος 21, 2021

Με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2020 τιμήθηκε κατά πλειοψηφία ο Γιάννης Αντιόχου για το ποιητικό του έργο Αυτός, ο κάτω ουρανός που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Αντιόχου για την πολυετή εμπιστοσύνη του στον  Ίκαρο, αλλά και τα μέλη της επιτροπής για τη σημαντική διάκριση.

Γιάννης Αντιόχου

 

Ένα απόσπασμα από το σκεπτικό της επιτροπής:
"Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιάννη Αντιόχου για τη συλλογή του Αυτός, ο κάτω ουρανός, καθώς αποτελεί ένα έργο που, όπως σημειώθηκε κατά τη συζήτηση, αποτελεί «κατορθωμένη ποίηση». Ο Γιάννης Αντιόχου, στην έβδομη συλλογή του (συν μία εκτός εμπορίου), αφορμάται από τον Άλλο για να βυθιστεί στον εαυτό, σε μία ολοκληρωμένη και συνεπή μοντερνιστική γραφή, η οποία περιλαμβάνει την έννοια του σώματος ως θεού, του ονείρου ως ύπαρξης και του θανάτου ως εξήγησης που καταυγάζει τη ζωή, με μία αισθητική ποιητική που πηγαινοέρχεται από τον Μέλανα Δρυμό της σκοτεινής Γερμανίας στη δυστοπία των Radiohead. Ο καλά φιλτραρισμένος και ομογενοποιημένος ποιητικός ―άλλοτε απλώς ομφαλοσκοπικός― στοχασμός του συνομιλεί με τα γερμανικά παραθέματα και τα σχέδια που συνοδεύουν την έκδοση, εντάσσοντας, παράλληλα, τον απόηχο του Σολωμού, του Χέλντερλιν, του Τρακλ, του Έλιοτ και του Καρυωτάκη για να τραγουδηθεί το «κύκνειο άσμα του σώματος»".

Κάποιες από τις σημαντικότερες κριτικές για τον Γιάννη Αντιόχου και το βιβλίο:

"...Θέλω να τονίσω κι ένα άλλο σημαντικό προσόν του Αντιόχου: διαθέτει αφτί, τουτέστιν αφτί ποιητή, δηλαδή αίσθηση της προσωδίας, που για την ποίηση αποτελεί το εκ των ων ουκ άνευ. Γνωρίζει άριστα το μετρικό σύστημα, γι' αυτό και ξέρει πώς να χειριστεί τον ρυθμό της ποιητικής γλώσσας είτε γράφει σε ελεύθερο στίχο είτε σε πρόζα. Νομίζω πως, αν συνεχίσει έτσι, το μέλλον θα του ανήκει."
―Αναστάσης Βιστωνίτης, Το Βήμα

"...Πιο ώριμος από ποτέ, ο Γιάννης Αντιόχου κάνει μια τομή. Όχι μόνο στην ποιητική του εκφορά και γλώσσα, αλλά στη θέση από την οποία μιλά και γράφει. Ως ποιητικό υποκείμενο βαίνει μειούμενος, ώστε να δώσει χώρο στο ποιητικό φαινόμενο, ως μια μη υποκαταστάσιμη πράξη και στάση. Έργο μετάβασης, εμπεριέχει και παρασέρνει μυσταγωγικά τον αναγνώστη στην «αφηγηματική» εξέλιξή του."
―Πέτρος Γκολίτσης, Εφημερίδα των Συντακτών

"...Μέσα σε όλα αυτά, η ύπαρξη ή ανυπαρξία του Θεού ανάγεται σε κυρίαρχο θέμα. Η ύπαρξή Του αντιμετωπίζεται ως μια παραμυθητική θεωρία, η ανυπαρξία Του όμως είναι μάλλον το συμπέρασμα από την αμφισβήτηση της ζωής ως πολύτιμου κάτι, του εαυτού ως προσώπου που υπάρχει επειδή το παρατηρεί κάποιος άλλος, του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Όλες οι βεβαιότητες καταρρέουν στην πιο πρόσφατη συλλογή του Γιάννη Αντιόχου, που καταφέρνει να γίνει σταθμός στη σύγχρονη ποιητική παραγωγή."
― Χριστίνα Λιναρδάκη, Αυγή

Γιάννης Αντιόχου


Τα μέλη της επιτροπής:

- Άλκηστις Σοφού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικού Ινστιτούτου στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Μέλος ΔΕΠ, Πρόεδρος
- Σοφία - Λαμπρινή Ντενίση, Καθηγήτρια Ιστορίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μέλος ΔΕΠ, Αντιπρόεδρος
- Ελένη Παπαργυρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Μέλος ΔΕΠ
- Δημήτριος Νόλλας, Συγγραφέας
- Ηλίας Καφάογλου, Συγγραφέας
- Δημήτριος Αθηνάκης, Συγγραφέας
- Νικόλαος Βατόπουλος, Κριτικός
- Κωνσταντίνος Καραβίδας, Διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κριτικός
- Ευτυχία Παναγιώτου, Κριτικός


Ανακαλύψτε περισσότερα για τον Γιάννη Αντιόχου και τα βιβλία του στις εκδόσεις Ίκαρος.

Έτικέττες:
Γιάννης Αντιόχου
,
Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2020