Προσεχείς Κυκλοφορίες | Ιανουάριος - Ιούνιος 2017

Εκδόσεις Ιανουάριος 23, 2017

Πολλά και σημαντικά τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ίκαρος μέσα στους επόμενους μήνες. Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για τους τίτλους που προγραμματίζουμε να εκδώσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2017:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ευτυχία Γιαννάκη: Αλκυονίδες μέρες

Μετά τη θερμή υποδοχή και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη Στο πίσω κάθισμα, η συγγραφέας επανέρχεται με το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο.

 

Κυριάκος Μαργαρίτης: Κρόνακα

Η λέξη Κρόνακα παραπέμπει στο εμβληματικό έργο του 15ου αιώνα, από τον Κύπριο χρονικογράφο Λεόντιο Μαχαιρά και, βεβαίως, σημαίνει Χρονικό.
Με το ομώνυμο έργο, ο Κυριάκος Μαργαρίτης επιχειρεί μια μυθιστορηματική ανασυγκρότηση του χρονικού ως τρόπου αφήγησης στον 21ο αιώνα.

Με μεθόδους αστυνομικής έρευνας, ο ήρωας-αφηγητής διασχίζει τις εποχές της ανθρώπινης περιπέτειας και συλλέγει στοιχεία από τους αρχαίους μύθους, την παιδική ηλικία, την παγκόσμια λογοτεχνία, την εισβολή του 1974, το Άουσβιτς, και παντού αλλού, διεκδικώντας μιαν άλλη ανάγνωση της Ιστορίας και μιαν οντολογική δικαίωση για τα τραγικά συμβάντα που την έχουν σφραγίσει.

Η Κρόνακα, εν τέλει, αφηγείται αυτή την ανάγνωση ως περιπέτεια και ως χειρονομία που αναζητά την ενότητα μέσα στον κατακερματισμό και τη διαφορά.

Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Ερμής συνομιλεί με τον Τζόκερ, ο Παλαμήδης με τον Φίλιπ Μάρλοου, ο Τσαρλς Μπουκόβσκι με τον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, και ο Φρειδερίκος Νίτσε με την Παναγία και τους διά Χριστόν σαλούς.

 

Δημήτρης Νόλλας: Ο κήπος στις φλόγες

Το μυθιστόρημα αυτό του Δημήτρη Νόλλα, ολοκληρώνει την Τριλογία με τίτλο «Δύσκολοι Καιροί» που περιλαμβάνει τα βιβλία Το ταξίδι στην Ελλάδα (Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2014) και Μάρμαρα στη μέση.

Γιώργος Σεφέρης: Έξι νύχτες στην Ακρόπολη

Από τον Ίκαρο θα επανακυκλοφορήσει το κορυφαίο έργο του Γιώργου Σεφέρη Έξι νύχτες στην Ακρόπολη, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1974, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, σε επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη, με βάση ένα χειρόγραφο και δύο δακτυλόγραφα που βρέθηκαν στο αρχείο του ποιητή.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Γιάννης Αντιόχου: Διάλυσις

Μετά τα βιβλία Εισπνοές και Εκπνοές, ο Γιάννης Αντιόχου επανέρχεται με τη νέα ποιητική συλλογή του με τον τίτλο Διάλυσις.

 

Γιώργος Σεφέρης: Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά

Από τον Ίκαρο θα επανακυκλοφορήσει το κλασικό βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά.

Το βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε το 1992, περιλαμβάνει ποιήματα, που ακολουθούν το αγγλικό πρότυπο του «λίμερικ», γραμμένα από τον Γιώργο Σεφέρη για την προγονή του Άννα. Περιλαμβάνεται ακόμη, η όπερα Μερλίνος ο Μάγος και δύο μεταφράσεις από το «Βιβλίο των ανοησιών» του Εδουάρδου Ληρ, και από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λούις Κάρολ, αφιερωμένα στην κόρη της Άννας, Δάφνη.

 

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: Ηλίου και Σελήνης άλως

Ο βραβευμένος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης ξεκινά την συνεργασία του με τον Ίκαρο εκδίδοντας την νέα του ποιητική συλλογή. Το 2018 θα ακολουθήσει και συγκεντρωτική έκδοση όλων των προηγούμενων συλλογών του.

 

ΔΟΚΙΜΙΟ/ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: Σχολή γονέων: Παιδικοί έρωτες

Το βιβλίο Παιδικοί έρωτες αποτελεί το πρώτο της σειράς «Σχολή Γονέων» του ψυχιάτρου-ψυχαναλυτή Αθανάσιου Αλεξανδρίδη. Το υλικό του βιβλίου αλλά και των άλλων που θα ακολουθήσουν, προέκυψε από την επεξεργασία μαγνητοφωνημένων βραδινών συζητήσεων-διαλέξεων με τους γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Αργύρη-Λαιμού.

Η έντονη ανάγκη των γονέων να εκθέσουν και να συζητήσουν μια σειρά από θέματα που αναφέρονται στην ανάπτυξη των παιδιών τους, στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και στη σύνδεση των παιδιών με το σχολείο και το κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί το φόντο των συναντήσεων.

Η οικογένεια είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος χώρος δυνατών συγκρούσεων τόσο ανάμεσα στις δυνάμεις αγάπης και σε εκείνες της επιθετικότητας καθενός από τα άτομα που τη συγκροτούν, όσο και ανάμεσα στην ίδια ως σύνολο και στην εξωτερική πραγματικότητα. Με αυτό το πρίσμα γίνονται οι συζητήσεις, με αυτή την ψυχοδυναμική ψυχαναλυτική θεώρηση ορίζονται οι απαντήσεις.

 

Πανουργιάς Στ. Πανουργιάς: Ελεύθεροι Έλληνες

Ο Στρατηγός Πανουργιάς (1917-2008) υπηρετούσε στο 2ο επιτελικό γραφείο του ΓΕΣ από το 1966 και ήταν παρών στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967. Εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή, συνελήφθη τον Ιούνιο του 1969, παρέμεινε σε απομόνωση και μετά εξορίστηκε. Υπήρξε μέλος της διοικούσης επιτροπής της οργάνωσης που έγινε γνωστοί ως «Ελεύθεροι Έλληνες», με αρμοδιότητα τις πολιτικές επαφές.

Στο βιβλίο αυτό, περιγράφει αναλυτικά τα γεγονότα όπως εκείνος τα βίωσε από τη θέση στην οποία βρισκόταν πριν και μετά την Χούντα. Η αφήγηση ξεκινά από το 1964, δίνεται έμφαση στους πρώτους μήνες του 1967, και φυσικά στο πραξικόπημα ενώ γίνεται και εκτενής περιγραφή του βασιλικού αντιπραξικοπήματος. Το βιβλίο κλείνει με ένα εκτενές κεφάλαιο για τους Ελεύθερους Έλληνες.

Ο συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει εκτενή βιβλιογραφία, και φυσικά υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Η έκδοση περιλαμβάνει κατάλογο των μελών των Ελευθέρων Ελλήνων, παράρτημα με ενδιαφέρον εικονογραφικό υλικό και σπάνια ντοκουμέντα, και εισαγωγή του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου.

 

Τάκης Σ. Παππάς: Σε τεντωμένο σκοινί- Εθνικές κρίσεις και πολιτικοί ακροβατισμοί από τον Τρικούπη έως τον Τσίπρα

 

Μετά την επιτυχία του Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα (Ίκαρος 2015), ο Τάκης Παππάς συνεχίζει με το νέο βιβλίο του την καταβύθιση στο ιστορικό παρελθόν για να ερευνήσει τις αιτίες και τις συνέπειες παλαιότερων κρίσεων που ταλάνισαν τη χώρα. Ξεκινώντας από την εποχή του Τρικούπη και φτάνοντας μέχρι τη σημερινή κυβέρνηση, εντοπίζει τέσσερεις μακροχόνιες σπείρες κρίσεων, με τελευταία αυτήν που ζούμε σήμερα. Δεδομένου ότι κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες κρίσεις διήρκεσε 15 χρόνια κατά μέσον όρο, ο Παππάς ενδιαφέρεται να εξηγήσει πρώτα τις αιτίες που οδήγησαν στις μεγάλες ιστορικές κρίσεις του παρελθόντος, κατόπιν τις αντιδράσεις της κοινωνίας στη δίνη τέτοιων κρίσεων και, τέλος, τους τρόπους με τους οποίους η χώρα εξέρχεται από τις κρίσεις και επιστρέφει στην ομαλότητα. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, ο συγγραφέας αξιοποιεί τα διδάγματα της συσσωρευμένης ιστορικής εμπειρίας για να φανταστεί το μέλλον. Υποστηρίζει ότι, σε όλες τις προηγούμενες ιστορικές κρίσεις της χώρας, ο καθοριστικότερος παράγοντας επίλυσης ήταν η πολιτική ηγεσία, με συγκεκριμένα όμως χαρακτηριστικά που αναλύονται στο βιβλίο. Ανακύπτει το ερώτημα: Υπάρχει τέτοιου είδους ηγεσία που να μας κάνει να αισιοδοξούμε πως η έξοδος από τη σημερινή κρίση είναι εφικτή, και μάλιστα σύντομα;

 

Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη: Όταν μίλησε ο χρόνος

 Το βιβλίο της Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, αποτελεί μια ιδιαίτερη αναδρομή στη ζωή της με τον σύζυγό της, Γιάννη Σακελλαράκη. Οι δυο τους, κορυφαίοι αρχαιολόγοι, έζησαν μαζί επιστημονικές αναμετρήσεις, έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις, και συναντήθηκαν με εκλεκτούς φίλους που τους άλλαξαν τη ζωή. Την πορεία αυτή αφηγείται η συγγραφέας, σαν να αποκαλύπτει τα μυστικά της πιο ιδιαίτερης ανασκαφής.

 

Απόστολος Δοξιάδης: Λέγοντας και ξαναλέγοντας, η λογοτεχνία, ο μυστηριώδης Πάτροκλος Γιατράς, και οι μεταμορφώσεις της Έρημης χώρας

Η διάλεξη του Απόστολου Δοξιάδη στο Φεστιβάλ Ιδεών (Festival of Ideas) του Cambridge το 2016 είχε ως θέμα το διήγημα του Νάσου Βαγενά Ο Πάτροκλος Γιατράς και οι ελληνικές μεταφράσεις της Έρημης Χώρας.

Η έκδοση εκτός από τη διάλεξη και το διήγημα περιλαμβάνει την Έρημη Χώρα του Τ. S. Eliot στη μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη, την Έρημη Γη του Ηλία Λάγιου, την Έτοιμη Γη του Α.Τ. Ελή και το επίμετρο του Γιώργη Γιατρομανωλάκη με τίτλο Συγγραφείς: Εντολοδόχοι του Νου ή αρμαθός ενθουσιαζόντων. Όλα μαζί αποτελούν μια ενότητα, που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του θέματος των μεταμορφώσεων και των μιμήσεων στη λογοτεχνία.

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Vicente Alfonso: Huesos de San Lorenzo (Ο ελληνικός τίτλος θα ανακοινωθεί σύντομα)

Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου

Έκπληκτος από τη σοβαρότητα των κατηγοριών εναντίον του ασθενή του Remo Ayala, ο ψυχολόγος Alberto Albores δέχεται να αποτελέσει μέρος μιας ομάδας που θα υπερασπιστεί την αθωότητα του νεαρού. Όσο περνά ο καιρός, η πραγματικότητα παρουσιάζει όλο και περισσότερα ανησυχητικά γεγονότα σχετικά με το παρελθόν του Remo, και ο ψυχολόγος καλείται να αποφασίσει αν οι μονόλογοί του είναι απλές φαντασιώσεις ή ομολογίες αποτρόπαιων εγκλημάτων...

Πόσα ψέματα και αλήθειες υπάρχουν στις ιστορίες που ο Remo αφηγείται στον ψυχολόγο του; Κάτω από ποιες συνθήκες πέθανε η μητέρα του Remo και γιατί κάποιοι προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη της; Είναι δυνατό να δολοφονηθεί ένας άνθρωπος σ΄ ένα μπαρ χωρίς κανείς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του δράστη; Ήταν ο Remo ή μήπως ο δίδυμος αδερφός του;

Οι έρευνες για την επίλυση αυτών των μυστηρίων θα ανασυνθέσουν την ιστορία της οικογένειας Ayala και θα δείξουν ότι η κάθε πραγματικότητα μπορεί να έχει απεριόριστες ερμηνείες.

 

Neil Gaiman: Ποτέ και πουθενά (Neverwhere)

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου, όπως και κάτω από κάθε μεγάλη πόλη, υπάρχει ένας κόσμος άγνωστος και αόρατος, γεμάτος από παράξενα πλάσματα.

Ο Ρίτσαρντ ζει μια συνηθισμένη ζωή που θα αλλάξει για πάντα όταν βοηθήσει μια κοπέλα που αιμορραγεί στο πεζοδρόμιο. Η πράξη καλοσύνης του, τον βυθίζει σ’ έναν κόσμο που ποτέ δεν φαντάστηκε ότι υπήρχε μέχρι σήμερα: γλιστρά μέσα από τις ρωγμές της πραγματικότητας και προσγειώνεται σ’ ένα υπόγειο Λονδίνο όπου υπάρχουν κατάσκοποι πίσω από τις σκάλες, και σκοτεινές μορφές που περιμένουν στην άλλη άκρη της πύλης...

Μετά την ανάγνωση του Ποτέ και πουθενά, του Neil Gaiman, δεν θα περάσει κανένας από τα σκοτεινά μέρη του σύγχρονου κόσμου με την ίδια ―παιδιάστικη― σιγουριά.

 

Enrique Vila-Matas: Στο Κάσσελ δεν υπάρχει λογική

Μετάφραση: Νάννα Παπανικολάου

Ένα περίεργο τηλεφώνημα διακόπτει την καθημερινότητα ενός συγγραφέα. Η μυστηριώδης γυναικεία φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής τού λέει ότι οι ΜακΓκάφφιν θέλουν να τον προσκαλέσουν σε δείπνο για να του αποκαλύψουν τη λύση στο μυστήριο του σύμπαντος. Σύντομα θ’ ανακαλύψει ότι πρόκειται για μια πρόσκληση συμμετοχής στην Ντοκουμέντα του Κάσσελ, τη θρυλική έκθεση σύγχρονης τέχνης. Η αποστολή του συγγραφέα θα είναι να καθίσει να γράφει κάθε πρωί σε ένα κινέζικο εστιατόριο στα προάστια της πόλης, μετατρέποντας τον εαυτό του σε μια ζωντανή καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Στο Κάσσελ, ο συγγραφέας διαπιστώνει έκπληκτος ότι η ψυχολογία του δεν πέφτει όταν σουρουπώνει και ότι, αντιθέτως, τον πλημμυρίζει η αισιοδοξία όταν κάνει περίπατο, διότι τον παρασύρει η αστείρευτη ενέργεια που κάνει την καρδιά της έκθεσης να χτυπά. Είναι η αυθόρμητη και ευφάνταστη απάντηση της τέχνης που ορθώνει ανάστημα μπροστά την απαισιοδοξία.

«Πρόκειται πιθανώς για την σημαντικότερη σύγχρονη λογοτεχνική προσωπικότητα της Ισπανίας.»

Τζοάννα Κάβεννα, The New Yorker

 

Emma Reyes: Memoria por correspondencia (Ο ελληνικός τίτλος θα ανακοινωθεί σύντομα)

Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου

 Το 1969 η ζωγράφος Έμμα Ρέγιες έστειλε στο φίλο της, ιστορικό Χερμάν Αρσινιέγας, την πρώτη από τις είκοσι τρεις επιστολές που περιγράφουν τις σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες κύλησε η παιδική της ηλικία. Ο φίλος της συγκλονίστηκε από τις επώδυνες αυτές αναμνήσεις κι αποφάσισε να δείξει τα κείμενα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος ενθάρρυνε τη Ρέγιες να συνεχίσει το γράψιμο. Η αλληλογραφία κράτησε ως το 1997· σ’ αυτό το διάστημα, ο Αρσινιέγας κατάφερε να πάρει την έγκριση της Έμμα Ρέγιες για να εκδώσει τις επιστολές μετά το θάνατό της.

Με μια γραφή που ξεχωρίζει για την εντιμότητα και την απουσία κάθε επιτήδευσης, η Ρέγιες περιγράφει τις αντιξοότητες που έζησε κατά την παιδική της ηλικία στην Κολομβία στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν την εγκατέλειψαν μαζί με την αδερφή της σ’ ένα μοναστήρι. Αφηγείται χωρίς αυτολύπηση, με την ευφυΐα ενηλίκου και τη ματιά κοριτσιού, και καταφέρνει να μεταδώσει με ακρίβεια στον αναγνώστη τα συναισθήματά της.

Το Memoria por correspondencia πρωτοεκδόθηκε στην Κολομβία, έγινε εκεί ένα από τα βιβλία της χρονιάς κι από τότε εξακολουθεί να συγκινεί όποιον το διαβάζει.

 

George Saunders: Λήθη και Λίνκολν (Lincoln in the bardo)

Μετάφραση: Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης

 Το συναρπαστικό πρώτο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Folio Prize, και υποψήφιου για National Book Award, George Saunders, για τον Αβραάμ Λίνκολν και τον θάνατο του εντεκάχρονου γιου του, Γουίλι.

Φεβρουάριος 1862. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μαίνεται, ενώ ο αγαπημένος εντεκάχρονος γιος του προέδρου Λίνκολν βρίσκεται βαριά άρρωστος και πεθαίνει. Στις 22 Φεβρουαρίου του 1862, δύο μέρες μετά τον θάνατό του, ο Γουίλι Λίνκολν, κηδεύτηκε σε μαρμάρινη κρύπτη στο κοιμητήριο της Georgetown. Εκείνη τη νύχτα ο Αβραάμ Λίνκολν φθάνει στο νεκροταφείο και επισκέπτεται την κρύπτη, μόνος του, περνώντας χρόνο με το άψυχο σώμα του γιου του.

Με έναυσμα αυτό το ιστορικό γεγονός, o George Saunders, αφηγείται μια αξέχαστη ιστορία για την οικογενειακή αγάπη και την απώλεια, αλλά και για τις δυνάμεις του καλού και του κακού. Ο Γουίλι Λίνκολν βρίσκεται σε μια παράξενη κατάσταση που στην Θιβετιανή παράδοση ονομάζεται Μπαρντό. Μέσα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο όπου τα φαντάσματα αυτών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή και αυτών που έχουν πεθάνει από καιρό, συνυπάρχουν, μια μνημειώδης μάχη πραγματοποιείται για την ψυχή του μικρού Γουίλι.

Το μυθιστόρημα Λήθη και Λίνκολν, είναι μια εξερεύνηση του βαθύτερου νοήματος και των δυνατοτήτων της ζωής, γραμμένο όπως μόνο ο George Saunders μπορεί: με χιούμορ, πάθος και ιδιαίτερη δύναμη.

 

Tobias Wolff: Η χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα

Μετάφραση: Γιάννης Παλαβός, Τάσος Αναστασίου

Το βιβλίο αποτελεί μια ανθολογία από το σύνολο των διηγημάτων του συγγραφέα. Περιλαμβάνονται τα εξής διηγήματα:

“Κυνηγοί στο χιόνι”, “Ένα επεισόδιο από τη ζωή του καθηγητή Μπρουκ”, “Ο ψεύτης”, “Η χαρά του πολεμιστή”, “Λεβιάθαν”, “Θνητοί”, “Φρέσκο χιόνι”, “Σφαίρα στο κεφάλι”, “Δικό της σκυλί” και “Άγρυπνος”.

Ο Τομπάιας Γουλφ (Αλαμπάμα, 1945) είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Αμερικανούς διηγηματογράφους. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια δίδαξε στο περίφημο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης. Από το 1997 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

 

Alejandro Zambra: Η ιδιωτική ζωή των δέντρων (La vida privada de los árboles)

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Η ιδιωτική ζωή των δέντρωνΚάθε Κυριακή, ο Χουλιάν αφιερώνει χρόνο στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Και κάθε βράδυ, αυτοσχεδιάζει και αφηγείται στη θετή του κόρη, Ντανιέλα, λίγο πριν αυτή κοιμηθεί, πρωτότυπες ιστορίες με δέντρα. Όμως, το αποψινό βράδυ δεν είναι σαν τ’ άλλα: η Βερόνικα, γυναίκα του Χουλιάν και μητέρα της Ντανιέλας, καθυστερεί ανεξήγητα να γυρίσει σπίτι. Κι όσο η νύχτα προχωρά και η Βερόνικα δεν επιστρέφει, ο Χουλιάν αναπολεί τη ζωή τους και φαντάζεται τι σκέψεις μπορεί να κάνει για το μυθιστόρημά του η Ντανιέλα καθώς θα μεγαλώνει... χωρίς μητέρα.

Ένα μυθιστόρημα με πρωτότυπη νοσταλγία και μελαγχολία, που επιβεβαιώνει τον Alejandro Zambra ως έναν εκ των σημαντικών εκπροσώπων της νέας γενιάς συγγραφέων της Λατινικής Αμερικής.

 

Alejandro Zambra: Τεστ Δεξιοτήτων (Facsímil)

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Αν πούμε ότι το Τεστ δεξιοτήτων αποτελεί ένα μυθιστόρημα, θα ήταν το ίδιο παρακινδυνευμένο με το να πούμε ότι δεν είναι. Ίσως είναι καλύτερα να αναφέρουμε απλώς, ότι είναι ένα βιβλίο του Alejandro Zambra, γιατί το ύφος και τα θέματα που τον μετέτρεψαν σε μια ουσιαστική φωνή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, ξεδιπλώνονται εδώ με τρόπο ουσιαστικό και έντονο.

Με αφορμή τη δομή της λεκτικής δοκιμασίας που εφαρμόστηκε στη Χιλή από το 1967 μέχρι το 2002 στους αιτούντες των πανεπιστημίων, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα έργο στο οποίο οι ιστορίες συνυπάρχουν με λογοτεχνικά αποσπάσματα και γλωσσικές ασκήσεις, που αποτελούν περισσότερο ηθικά προβλήματα: η ανάγκη να πούμε ψέματα για να επιβεβαιωθούμε στους άλλους· η επιθυμία να δημιουργήσουμε δεσμούς, παρά τη δυσπιστία στην αγάπη και στην οικογένεια· η δυσκολία μετακίνησης σ΄ ένα ναρκοπέδιο γεμάτο από μυστικά· η απέλπιδα πεποίθηση ότι αντί να μάθουμε να σκεφτόμαστε, εκπαιδευτήκαμε να υπακούμε και να επαναλαμβάνουμε.

 

NON FICTION

Erik Larson: Dead wake (Ο ελληνικός τίτλος θα ανακοινωθεί σύντομα)

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου του Lusitania.

Την 1η Μαΐου 1915, με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο να διανύει ήδη τον δέκατο μήνα του, το Lusitania, ένα πολυτελές υπερωκεάνιο απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λίβερπουλ, μεταφέροντας ένα μεγάλο αριθμό επιβατών μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και βρέφη. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είχε ανακηρύξει τις θάλασσες γύρω από τη Βρετανία ως εμπόλεμη ζώνη, οι επιβάτες του υπερωκεανίου δεν πίστευαν ότι διέτρεχαν κάποιο κίνδυνο, καθώς εδώ και έναν αιώνα τα πολιτικά πλοία είχαν κρατηθεί ασφαλή από οποιαδήποτε επίθεση. Για μήνες, τα γερμανικά υποβρύχια έσπερναν τον τρόμο στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά το Lusitania ήταν ένα από τα σπουδαιότερα και ταχύτερα υπερατλαντικά πλοία της εποχής, γνωστό και ως «Λαγωνικό των Θαλασσών».

Η Γερμανία, ήταν αποφασισμένη να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και ο Walther Schwieger, καπετάνιος του υποβρυχίου U-20, ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτό.

Ο Erik Larson στο Dead Wake με τρόπο συναρπαστικό για τον αναγνώστη, εξετάζει τη βύθιση του Lusitania από το U-20 και τα γεγονότα γύρω από το ναυάγιο, και φέρνοντας στο προσκήνιο τις ζωές μιας πλειάδας επιβλητικών χαρακτήρων, ζωγραφίζει ένα μεγάλο πορτρέτο της Αμερικής κατά την προοδευτική περίοδο.

 

Alec Ross: Βιομηχανίες του μέλλοντος (The industries of the future)

Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος

Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα καινοτομίας, ο Alec Ross, εξηγεί τι πρόκειται να συμβεί στον κόσμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Μιλά για την πρόοδο που θα σημειωθεί και τα εμπόδια που θα αναδυθούν και πώς θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Ως ανώτερος σύμβουλος καινοτομίας του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνεργάστηκε με την Χίλαρι Κλίντον, ταξίδεψε σε σαράντα μία χώρες, εξερευνώντας τις τελευταίες εξελίξεις σε κάθε ήπειρο, και γνωρίζει καλά τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Στο βιβλίο του Βιομηχανίες του μέλλοντος, ο Ross επισημαίνει τις αλλαγές που έρχονται τα επόμενα δέκα χρόνια, αναδεικνύοντας τις καλύτερες ευκαιρίες για εξέλιξη, και εξηγώντας τον λόγο που οι χώρες ευημερούν ή φθίνουν οικονομικά. Εξετάζει τους τομείς που θα διαμορφώσουν το οικονομικό μας μέλλον, συμπεριλαμβανομένων της ρομποτικής, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της εμπορευματοποίησης της γονιδιωματικής (genomics), το επόμενο βήμα για τα μεγάλα δεδομένα (big data), και τις επικείμενες επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στο χρήμα και στις αγορές.

Για κάθε ένα από αυτά τα θέματα, ο Ross, θέτει τις πιο δύσκολες ερωτήσεις: Πώς θα προσαρμοστούμε στην μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας; Η προοπτική του κυβερνοπολέμου πυροδοτεί την επόμενη κούρσα εξοπλισμών; Πώς μπορούν τα αναδυόμενα έθνη του κόσμου να ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν τη δική τους Silicon Valley; Και τι μπορούν να κάνουν οι σημερινοί γονείς ώστε να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για το αύριο;

Ο συγγραφέας συνδυάζει την αφήγηση και την οικονομική ανάλυση για να δώσει μια ζωντανή και τεκμηριωμένη άποψη για το πώς οι σαρωτικές παγκόσμιες τάσεις επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε. Ενσωματώνοντας τη γνώση των ηγετών (από τους μεγιστάνες της τεχνολογίας μέχρι τους ειδικούς άμυνας), το βιβλίο Βιομηχανίες του μέλλοντος, διαπραγματεύεται τα πολύπλοκα, καίρια ζητήματα που μας απασχολούν και τα συνοψίζει με μια γλώσσα σαφή και κατανοητή. Είναι ένα βιβλίο απαραίτητο για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος ―τώρα και αύριο―, που πρέπει να διαβαστεί από επαγγελματίες σε κάθε τομέα και χώρα.

 

ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Μιχάλης Μουλάκης- Φίλιππος Φωτιάδης: Ένα κίτρινο φύλλο

Το Ένα Κίτρινο Φύλλο είναι η μικρή ιστορία της πτώσης ενός φθινοπωρινού φύλλου από το κλαδί του στο έδαφος. Στη διάρκεια αυτού του σύντομου ταξιδιού το φύλλο συναντά ένα σπουργίτι, ένα μερμήγκι, βλέπει τον κορμό του δέντρου που το στήριζε όλη του τη ζωή και αντικρίζει για πρώτη φορά την κουφάλα του δέντρου. Στο τέλος πέφτοντας στο χώμα συναντάει τα άλλα πεσμένα φύλλα και μαζί αναρωτιούνται για το τι θα ακολουθήσει.

Οι συναντήσεις του φύλλου, στο σύντομο ταξίδι του, αναδεικνύουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις της ζωής. Το Ένα Κίτρινο Φύλλο θα γοητεύσει και θα καταπλήξει τους μικρούς του αναγνώστες, φέρνοντάς τους σε μία πρώτη επαφή με ιδέες όπως ή ζωή και η αναγέννηση, η αντίληψη της πραγματικότητας, και η ισορροπία ανάμεσα στις δυνάμεις που συνυπάρχουν στον κόσμο.

Ένα υπέροχο παραμύθι, με ιδιαίτερη εικονογράφηση, που θα αφήσει στα παιδιά ένα όμορφο και αισιόδοξο συναίσθημα.

 

Θοδωρής Παπαϊωάννου: Σιλουανή (προσωρινός τίτλος)

Δύο δίδυμα αδέρφια καλούνται να περάσουν, μαζί με τους γονείς τους, τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο βουνό, στο σπίτι συγγενών τους. Η προοπτική των διακοπών μακριά από τη θάλασσα και την συνηθισμένη παρέα τους δεν τους ευχαριστεί καθόλου.

Όταν όμως γνωρίζουν την ξαδέρφη τους με το παράξενο όνομα Σιλουανή, ανοίγεται μπροστά τους ένας ολόκληρος νέος κόσμος: ο μπλε καταρράκτης, τα ινδιάνικα βαφτίσια, η σπηλιά που αναπνέει, ο ρωμαλέος σκύλος Λέων, ο μυστήριος γέροντας Σώκος, ο νερόμυλος, το δεντρόσπιτο, οι φίλοι, τα λουλούδια της αυλής, μετατρέπουν αυτό που έμοιαζε βαρετό, σε μια μοναδική εμπειρία για τα δύο παιδιά.

Η περιγραφή της φύσης, στα μέρη γύρω από την Έδεσσα, τόπο διαμονής του συγγραφέα, σε συνδυασμό με τους ζωντανούς διαλόγους και την ένταση της αφήγησης, συνθέτουν μια υπέροχη ιστορία που θα κατακτήσει τους νεαρούς αναγνώστες και θα τους ωθήσει να εξερευνήσουν την μαγεία ενός άλλου τρόπου ζωής.

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, δημιουργός των βραβευμένων παραμυθιών Ανάποδα (Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» - Κύκλος του Ελληνικού παιδικού βιβλίου, 2015) και Απέναντι (Ειδικό βραβείο βιβλιοπωλείων Public, 2016), κάνει δυναμικά την είσοδό του στο χώρο του παιδικού βιβλίου που απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά.

 

Σειρά: Καράβια

Αντώνης Παπαθεοδούλου- Μαρία Αγγελίδου/ Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου

Οι δημιουργοί της σειράς βιβλίων «Καράβια», επανέρχονται με δύο νέους τίτλους:

Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά

Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια

Καράβια πραγματικά και φανταστικά, της μυθολογίας και της λογοτεχνίας, της αρχαίας αλλά και πρόσφατης ιστορίας, μάς καλούν να σαλπάρουμε μαζί τους σε ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, σε ένα ταξίδι όπου όλα μπορούν να ειπωθούν ως ιστορία ναυτική.

Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς έχουν διακριθεί από τον Κύκλο του Ελληνικού παιδικού βιβλίου, κι έχουν ενταχθεί στη διεθνή λίστα White Ravens.

 

Άλκηστις Χαλικιά- Ντανιέλα Σταματιάδη: Το κουτί του Σιλάν

Ο Σιλάν έχει φτάσει στην καινούργια πατρίδα. Κάθε πρωί, φεύγει από την δομή φιλοξενίας και πηγαίνει στο σχολείο έχοντας μαζί του το κουτί του. Περνάει πολύ ωραία εκεί: παίζει με τα άλλα παιδιά, ζωγραφίζει, μαθαίνει μουσική, αλλά δεν αποκαλύπτει στους συμμαθητές του- όσο κι αν εκείνοι επιμένουν- τι έχει μέσα στο κουτί του.

Όταν στο τέλος της ιστορίας, το περιεχόμενό του αποκαλύπτεται, οι φίλοι του Σιλάν, αλλά και οι αναγνώστες του βιβλίου θα νοιώσουν μεγάλη συγκίνηση και θα πάρουν μεγάλη χαρά.

Ένα βιβλίο, από δύο βραβευμένες δημιουργούς- που προσεγγίζει ένα από τα πιο καίρια ζητήματα τον ημερών μας, με μεγάλη ευαισθησία και τρυφερότητα, αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση αισιοδοξίας.

 

Benji Davies: Ο Νόι και η φάλαινα (The Storm Whale)

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ο Νόι και η φάλαιναΑπό τον δημιουργό των βιβλίων Το νησί του παππού και Φίλοι στο λόφο, καθώς και της πετυχημένης σειράς Ο Αρκουδάκος, έρχεται ένα νέο βιβλίο.

Ο μικρός Νόι ζει με τον μπαμπά του και έξι γάτες. Μια μέρα, μετά την καταιγίδα, μια φάλαινα βγαίνει στην ακτή και ο Νόι αποφασίζει να την βοηθήσει, παίρνοντάς την σπίτι, και φροντίζοντας την όσο καλύτερα μπορεί. Όταν ο μπαμπάς του Νόι γυρίζει σπίτι, καταλαβαίνει την ανάγκη του Νόι για συντροφιά, και αντιλαμβάνεται την μοναξιά του.

Η περιπέτεια ενός μοναχικού μικρού αγοριού, μιας μικρής φάλαινας, και μιας φιλίας που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές και των δυο τους, είναι μια ζεστή, τρυφερή ιστορία ειπωμένη με το μοναδικό ταλέντο του Benji Davies.

Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Oscar’s First Book Prize, το Generalitat Valenciana Best Picture Book στην Ισπανία, και το CPNB Dutch Picture Book 2017 στην Ολλανδία. Ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για τα Booktrust BestBooks, και Peter’s Book of the Year, καθώς και για το Bookseller’s Guild of Madrid Picture Book στην Ισπανία.

 

Σειρά: Ο Αρκουδάκος

Benji Davies: O Αρκουδάκος ταξιδεύει στο Διάστημα (Bizzy Bear Space Rocket)

Ο Αρκουδάκος ταξιδεύει στο ΔιάστημαΑπόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Έλα να μετρήσουμε αντίστροφα και να βοηθήσουμε τον Αρκουδάκο να ξεκινήσει το ταξίδι του στο Διάστημα! Ένα ακόμη απίθανο βιβλίο από τη σειρά προσχολικών βιβλίων με ήρωα τον Αρκουδάκο.

Το βιβλίο, φτιαγμένο από ανθεκτικό χαρτόνι, με κινούμενα μέρη για ατελείωτες ώρες εξερεύνησης είναι ιδανικό για παιδιά από 1 έως 3 ετών.

 

Oliver Jeffers & Sam Winston: Ένα παιδί από βιβλία (A child of books)

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Ένα παιδί από βιβλίαΈνα κορίτσι φτιαγμένο από βιβλία πλέει με τη σχεδία του σε μια θάλασσα λέξεων, ώσπου φτάνει στο σπίτι ενός αγοριού. Το προσκαλεί να πάει μαζί του σε μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν με τη δύναμη της φαντασίας.

Οι χαρακτήρες του Oliver Jeffers κινούνται και ανιχνεύουν τον δρόμο τους στο ιδιόμορφο τυπογραφικό τοπίο του Sam Winston, σε ένα βιβλίο-ύμνο στη δύναμη της αφήγησης. Στις εικόνες περιλαμβάνονται σαράντα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργώντας αμέτρητες ευκαιρίες για να τα θυμηθούμε, να τα ανακαλύψουμε και να τα μοιραστούμε.

Η μοναδική στο είδος της εικονογράφηση, η οποία συμπλέει αρμονικά με την εμπειρία του κειμένου, προσφέρει μια αξέχαστη αναγνωστική εμπειρία που θα εμπνεύσει και θα οδηγήσει τους αναγνώστες όλων των ηλικιών στο να εξερευνήσουν, να μάθουν και να εμπνευστούν δικές τους ιστορίες με αφορμή τις πρωτότυπες.

 

Axel Scheffler & Julia Donaldson: Ζογκ (Zog)

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

ΖογκΟ Ζογκ είναι το πιο καλόκαρδο δρακάκι του δρακοσχολείου. Είναι, όμως, και λίγο απρόσεκτος και κάθε φορά που μαθαίνει να βρυχάται, να πετάει ή να βγάζει φωτιές, κάτι του συμβαίνει. Όμως, ποιο είναι αυτό το κορίτσι που βρίσκεται πάντοτε εκεί για να του συμπαρασταθεί; Θα μπορέσει να τον βοηθήσει στη δυσκολότερη δοκιμασία: να πιάσει δηλαδή μια πριγκίπισσα;

Παρά τα παθήματά του, ο Ζογκ με την επιμονή του θα γίνει ο πιο αγαπητός ήρωας μιας απίθανης ιστορίας!

Από τους δύο δημιουργούς κυκλοφορεί ακόμη το βιβλίο Ο γάμος των δύο σκιάχτρων, και Ο Ξυλαράκης, ενώ από τον Axel Scheffler κυκλοφορεί η επιτυχημένη σειρά βιβλίων Τικ και Τέλα.

 

Νέα σειρά: Κική και Μπόμπος

Στη νέα σειρά προσχολικών βιβλίων πρωταγωνιστούν μία γάτα και ένας σκύλος: η Κική και ο Μπόμπος! Οι δύο φίλοι περνούν πολύ χρόνο μαζί εξερευνώντας τον κόσμο που τους περιβάλει, με χιούμορ και ευαισθησία.

Το φοβερό δίδυμο είναι δημιουργία της εικονογράφου και σχεδιάστριας κινούμενων σχεδίων Yasmeen Ismail, που έχει βραβευτεί με τα βραβεία The New York Times' και V&A για το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο και έχει υπάρξει στη μακρά λίστα για το Kate Greenaway Medal.

 

Κική και Μπόμπος: ΜΙα ηλιόλουστη μέραYasmeen Ismail: Κική και Μπόμπος: Μια ηλιόλουστη μέρα (Kiki and Bobo's Sunny Day)

Απόδοση: Μαρία Ζουράρη

Η Κική και ο Μπόμπος πάνε στην παραλία. Είναι η τέλεια μέρα για να φάνε παγωτό και να κολυμπήσουν στη θάλασσα. Αλλά γιατί ο Μπόμπος είναι τόσο ανήσυχος; Μπορεί άραγε να τον βοηθήσει η Κική; Σήκωσε τα αναδιπλούμενα μέρη και ανακάλυψε τι συνέβη αυτή την ηλιόλουστη μέρα.

 

Κική και Μπόμπος: σούπερ έκπληξηYasmeen Ismail: Κική και Μπόμπος: Σούπερ έκπληξη (Kiki and Bobo's Super Surprise)

Απόδοση: Μαρία Ζουράρη

Ο Μπόμπος ξέρει ότι σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα. Και η Κική το ίδιο. Και οι δύο οργανώνουν ένα πάρτι-έκπληξη, αλλά για ποιον; Σήκωσε τα αναδιπλούμενα μέρη, παίξε και ανακάλυψε για ποιον είναι η πιο μεγάλη σούπερ έκπληξη.

 

Νέα σειρά: Παίζω κρυφτό!

Ingela P. Arrhenius:

Πού είναι η κυρία Πασχαλίτσα; Πού είναι ο κύριος Λιοντάρης;Πού είναι ο κύριος Λιοντάρης; (Where’s Mr Lion?)

Πού είναι η κυρία Πασχαλίτσα; (Where's the Ladybug?)

 

Στη νέα σειρά προσχολικών βιβλίων, οι μικροί μας φίλοι καλούνται να ανακαλύψουν πού είναι κρυμμένα τα αγαπημένα τους ζώα ανασηκώνοντας τα υφασμάτινα, μαλακά μέρη. Η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση και ο καθρέφτης- έκπληξη στην τελευταία σελίδα θα δώσουν μεγάλη χαρά σε κάθε μικρό αναγνώστη!

Δύο ιδανικά βιβλία για τα πολύ μικρά παιδιά (1-3 ετών).

 

Χρωματίζω κάρτες και φακέλους: ΦύσηRebecca Jones: Χρωματίζω κάρτες και φακέλους – ΦΥΣΗ

Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες που περιέχει 24 κάρτες, φακέλους και αυτοκόλλητα!

Πάρε τις ξυλομπογιές και τους μαρκαδόρους σου και χρωμάτισε με τα πιο απίθανα χρώματα τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Φτιάξε μοναδικές κάρτες και φακέλους με θέμα τη ΦΥΣΗ και χάρισέ τα στους φίλους και στην οικογένειά σου.

Έτικέττες: