Ο Colm Tóibín τιμήθηκε με το βραβείο Richard C. Holbrooke 2017 για τη δύναμη των βιβλίων του να ενθαρρύνουν την ειρήνη.

Βραβεία- Διακρίσεις Ιούλιος 14, 2017

Ο ιρλανδός μυθιστοριογράφος Colm Tóibín είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Award 2017, βραβείο που τιμά τη δύναμη που κατέχει η λογοτεχνία να ενθαρρύνει την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική αντίληψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Colm Tóibín

Μεταξύ των βιβλίων του ιρλανδού μυθιστοριογράφου συναντάμε στα ελληνικά, όλα σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου, τα εξής:

Η Διαθήκη της Μαρίας, η σπαρακτική αφήγηση της μητέρας που δίνει ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο γεγονότα που καθόρισαν την ανθρωπότητα.

Colm Tóibín

Νόρα Γουέμπστερ, με έναυσμα την απώλεια και το πένθος, διαβάζουμε μια συγκλονιστική ιστορία αφύπνισης και μεταμόρφωσης της ηρωίδας.

Colm Tóibín

Μπρούκλιν, μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης και διλημμάτων (μεταξύ της οικογένειας και του έρωτα) που μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο, αποσπώντας τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Oscar 2016.

Colm Tóibín

 

Ο Sharon Rab, συμπρόεδρος του Dayton Literary Peace Prize Foundation που απονέμει το βραβείο αναφέρει: «τα κείμενα του Tóibín μας υπενθυμίζουν την ύπαρξη ανθρωπιάς αλλά και τη δυνατότητα συμφιλίωσης, ή πιο απλά της αντίληψης, που είναι τα πρώτα βήματα για την επίτευξη της ειρήνης».

Ο Colm Tóibín δήλωσε χαρακτηριστικά για τη βράβευση: «Μέσω της μυθοπλασίας, μαθαίνουμε να παρατηρούμε τους άλλους. Η σελίδα ενός βιβλίου δεν είναι ένας καθρέφτης. Είναι λευκή όταν ξεκινώ να γράφω, αλλά αφού γραφτεί εμπεριέχει μια εκδοχή του κόσμου... και υπάρχει για να εμπνέονται οι αναγνώστες.»

Το βραβείο φέρει χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 δολαρίων, και στους προηγούμενους νικητές του συμπεριλαμβάνονται οι: Studs Terke, Taylor Branch, Gloria Steinem και Elie Wiesel. Η τελετή για την απονομή του θα πραγματοποιηθεί στο Ντέιτον, του Οχάιο στις 5 Νοεμβρίου 2017.

Μάθετε περισσότερα για το βραβείο από εδώ.

Μάθετε περισσότερα για τον Colm Tóibín και τα βιβλία του στον Ίκαρο από εδώ.

Έτικέττες:
Colm Tóibín