Το βραβείο πεζογραφίας 2021 του Περιοδικού «Κλεψύδρα» στον Δημήτρη Οικονόμου

Βραβεία- Διακρίσεις Σεπτέμβριος 23, 2021

Με μεγάλη χαρά σας γνωστοποιούμε ότι μετά από ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα», το ιστορικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Οικονόμου Ο τελευταίος φύλακας απέσπασε εξ ημισείας με το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη Ενάμισι δευτερόλεπτο φως (εκδόσεις Εστία) το βραβείο πεζογραφίας 2021!

Δημήτρης Οικονόμου


Το σκεπτικό της επιτροπής του περιοδικού αναφέρει:
Ο Οικονόμου μετέτρεψε την ασυμφιλίωτη μνήμη σ' ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα για την Ιστορία και τον άνθρωπο· ο Μακριδάκης έδωσε στην ελληνική λογοτεχνία ένα από τα καλύτερα αφηγήματα των τελευταίων χρόνων, ανάλαφρο αλλά όχι ελαφρό, στοχαστικό αλλά όχι βαρύγδουπο.

Το Βραβείο Πεζογραφίας θεσμοθετήθηκε από το Περιοδικό Κλεψύδρα τη χρονιά της ίδρυσής του με σκοπό τη διάκριση των πλέον αξιόλογων ελληνικών τίτλων (μυθιστόρημα και νουβέλα) και απονεμήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012. Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν αποσπάσει το βραβείο είναι η Νίκη Αναστασέα, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, ο Ηλίας Μαγκλίνης και ο Χρίστος Κυθρεώτης.

Δημήτρης Οικονόμου

Κάποιες από τις σημαντικότερες κριτικές για τον Τελευταίο φύλακα:
«...Ο Οικονόμου είναι ένας τεράστιος μάστορας, ένας σύγχρονος πεζογράφος, ένας αφηγητής πλήρης ικανοτήτων, ταλέντου και σκληρής δουλειάς, ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και καλλιτέχνης».
―Χρίστος Παπαγεωργίου, Diastixo.gr

"...η αφήγηση ρέει δροσερή και πολύχρωμη γεμάτη εικόνες και αρώματα μιας χαμένης για πάντα Ελλάδας, μην αφήνοντας τον αναγνώστη να πλήξει σε καμία από τις σχεδόν 500 σελίδες της. Ο «Τελευταίος φύλακας» είναι ένα ρεαλιστικό ιστορικό μυθιστόρημα αλλά και μια γεωγραφική περιπλάνηση σε μερικές από τις ομορφότερες γωνίες της «Απείρου Χώρας», όπως έλεγαν την Ήπειρο οι αρχαίοι ταξιδιώτες."
―Μάρω Βασιλειάδου, Καθημερινή

"...Τρεις γενιές Ηπειρωτών στα όπλα: από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τον Εμφύλιο. Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Οικονόμου ο «Τελευταίος φύλακας» είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, προϊόν προσωπικής έρευνας του συγγραφέα… Ένα σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα για τα ελληνικά γράμματα και την περιοχή της Ηπείρου."
―Άθως Δημουλάς, Περιοδικό Κ


Η φετινή επιτροπή του βραβείου αποτελείται από τον ηθοποιό Περικλή Λιανό, τη συγγραφέα Τέσυ Μπάιλα, τον Δρ. Φιλολογίας Νίκο Παπαγεωργίου, την υπεύθυνη εκδόσεων Έφη Ριζά, τη Δρ. Γαλλόφωνης & Συγκριτικής Λογοτεχνίας και υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Κατερίνα Σπυροπούλου και τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τον Δημήτρη Οικονόμου και τα βιβλία του στις εκδόσεις Ίκαρος.

Έτικέττες:
Βραβείο Πεζογραφίας 2021 του Περιοδικού Κλεψύδρα
,
Δημήτρης Οικονόμου
,
Ο τελευταίος φύλακας