Στον Juan Gabriel Vásquez το βραβείο Vargas Llosa

Βραβεία- Διακρίσεις Σεπτέμβριος 28, 2021

Ο Κολομβιανός συγγραφέας απέσπασε το βραβείο μυθιστορήματος Vargas Llosa για το βιβλίο του Γυρίζοντας το βλέμμα πίσω (Volver la vista atrás), που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα το βραβείο στον Juan Gabriel Vásquez, επισημαίνοντας την τεράστια αφηγηματική του ικανότητα, που βοηθάει στην κατανόηση της πραγματικότητας που επικρατεί στην Κολομβία.

Juan Gabriel Vásquez

Στο νέο του μυθιστόρημα, ο συγγραφέας του βιβλίου Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν, έχει στο επίκεντρο την ιστορία της οικογένειας του κολομβιανού σκηνοθέτη Sergio Cabrera. Ένα συναρπαστικό αφήγημα για τις σχέσεις γονέων και παιδιών, σημαδεμένες από τις πολιτικές ιδέες και τον φανατισμό.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Cabrera ζήτησε από τον Vásquez να γράψει το σενάριο για μια ταινία εμπνευσμένη από τα χρόνια που πέρασε ο σημαντικός σκηνοθέτης στην Κίνα. «Αν και αυτό το έργο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, μου ήταν σαφές ότι υπήρχε ένα βιβλίο εκεί. Πάντα προσπαθώ να αφηγηθώ πώς η ιδιωτική ζωή παρασύρεται από τις δυνάμεις της Ιστορίας», αναφέρει ο κολομβιανός συγγραφέας.

Κατά την συνέντευξη Τύπου για τη βράβευση ο Vásquez επισήμανε ότι το Γυρίζοντας το βλέμμα πίσω θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός διαλόγου που θα αναδείξει όλες τις θέσεις που έχουν επηρεάσει τον πόλεμο στην Κολομβία.

Juan Gabriel Vásquez

Με σύνθημα «Η λογοτεχνία, τελευταίο καταφύγιο ελευθερίας», η διοργάνωση της τέταρτης απονομής αξιολόγησε συνολικά περισσότερα από 400 μυθιστορήματα, ενώ στην βραχεία λίστα είχαν συμπεριληφθεί δώδεκα υποψήφιοι τίτλοι.

Η ανακοίνωση του μεγάλου νικητή πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ FIL Guadalajara στο Μεξικό με τη συμμετοχή του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Mario Vargas Llosa. Η βράβευση συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων.

Juan Gabriel Vásquez

Το Βραβείο μυθιστορήματος Mario Vargas Llosa δίνεται κάθε δύο χρόνια, με πρώτη του απονομή αυτή της 27ης Μαρτίου 2014. Και έχει ήδη καθιερωθεί ως ένα σημείο αναφοράς για τα ισπανόφωνα γράμματα· ένα βραβείο που δίνει φωνή, καθιερώνει και δημιουργεί τάσεις στην ισπανόφωνη λογοτεχνία.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τα βιβλία του Juan Gabriel Vásquez, που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Έτικέττες:
Juan Gabriel Vásquez
,
Αχιλλέας Κυριακίδης