Ο βραβευμένος εικονογράφος Axel Scheffler βρέθηκε στην Αθήνα

Συνεντεύξεις Οκτώβριος 31, 2014

Ο βραβευμένος εικονογράφος Axel Scheffler, βρέθηκε για λίγες μέρες στην Αθήνα, πέρασε από το βιβλιοπωλείο του Ίκαρου, και κουβεντιάσαμε για την πετυχημένη πορεία της σειράς βιβλίων Τικ και Τέλα.

Τα βιβλία της σειράς αυτής, ήταν από τα πρώτα που εκδώσαμε όταν ξεκινήσαμε την έκδοση παιδικών βιβλίων πριν από δύο χρόνια. Παρόλο που το κείμενο είναι μικρό, αναθέσαμε την μετάφρασή τους στον έμπειρο Φίλιππο Μανδηλαρά, ο οποίος τα ανέδειξε και βάφτισε τους ήρωες Τικ και Τέλα (στα αγγλικά είναι ο Pip και η Posy).

Γονείς, και δάσκαλοι βρήκαν στα βιβλία αυτά ένα πολύτιμο σύμμαχο: στις ιστορίες περιγράφονται με απλό τρόπο στιγμές της καθημερινής ζωής των ηρώων που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία και την ξεπερνούν. Η απλή δομή του κειμένου, σε συνδυασμό με την πολύχρωμη και τρυφερή εικονογράφηση επιτρέπει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ταυτίζονται με τους χαρακτήρες και να νοιώθουν οικεία. Τα βιβλία έχουν κατακτήσει πια τη θέση τους στην καρδιά των μικρών αναγνωστών.

Ο Axel Scheffler μας χάρισε μια πρωτότυπη εικόνα, με τους δύο ήρωες, Τικ και Τέλα, στην Ελλάδα. Ο Axel Scheffler μας χάρισε μια πρωτότυπη εικόνα, με τους δύο ήρωες, Τικ και Τέλα, στην Ελλάδα.

Στην συνάντηση μας με τον Axel Scheffler κουβεντιάσαμε για την επιτυχία της σειράς στην Ελλάδα, και όλο τον κόσμο. Αν και πίστευε πως δεν θα υπάρξει άλλο βιβλίο στη σειρά μετά «Το Μπαλόνι», η μεγάλη τους επιτυχία τον έχει βάλει σε σκέψεις και για επόμενο τίτλο. Έσπευσε να διευκρινίσει, σε όποιον δεν το ήξερε, πως δεν έχει γράψει τα κείμενα των παραμυθιών, και με αφορμή αυτό συζητήσαμε για τη συνεργασία συγγραφέα εικονογράφου σε κάθε παιδικό βιβλίο. Μας μίλησε για ώρα με τα καλύτερα λόγια για την συνεργασία του με την Julia Donaldson και τα βιβλία μαζί όπως το Γκρούφαλο που φτιάχνουν μαζί εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

Κουβεντιάσαμε για τον τρόπο που εικονογραφεί κάθε βιβλίο και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από αυτόν. Ο Axel μοιράστηκε μαζί μας και ένα μυστικό: στα βιβλία όπου εμφανίζονται ζωγραφιές του Τικ και της Τέλα, κρεμασμένες στον τοίχο ή αλλού, είναι ζωγραφιές της επτάχρονης κόρης του!

Συναντηθήκαμε στο πατάρι του Ίκαρου. Ο Axel Scheffler, κάθισε μπροστά από την βιβλιοθήκη που φιλοξενεί το αρχείο του Ίκαρου με τα βιβλία που έχουν εκδοθεί από το 1943. Κάθε βιβλίο στην εποχή του, και ανάλογα με το είδος του, άφησε το σημάδι του στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Τα περισσότερα από αυτά ανατυπώνονται τακτικά. Σήμερα πια, που ο κατάλογος συμπληρώνεται και με παιδικά βιβλία, στόχος μας είναι να αναπτύσσουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία το αίσθημα της φιλαναγνωσίας και ένα υψηλό κριτήριο αισθητικής.

Στον ιστότοπο www.tikkaitela.gr γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά μπορούν να βρουν παιχνίδια και δραστηριότητες γύρω από τα βιβλία της σειράς, ενώ τα βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το kids./wordpress και όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Έτικέττες:
Axel Scheffler
,
Παιδικό βιβλίο
,
Τικ και Τέλα