To Διεθνές Βραβείο Feronia-Città di Fiano στον Enrique Vila-Matas.

Βραβεία- Διακρίσεις Ιούλιος 5, 2017

Ο Enrique Vila-Matas, απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Feronia-Città di Fiano για το βιβλίο του Στο Κάσελ δεν υπάρχει λογική (Kassel no invita a la lógica) που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε μετάφραση της Νάννας Παπανικολάου.

 

Enrique Vila-Matas

 

Ο κορυφαίος καταλανός συγγραφέας, προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των βραβευθέντων συγγραφέων, όπως οι Gunter Grass, Coetzee, Adonis, Gao Xingjian, Kadare, και πολλοί άλλοι.

Στο βιβλίο, ο Vila Matas, με έναυσμα τη documenta, την πιο φιλόδοξη έκθεση σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, δημιουργεί ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με ήρωα έναν συγγραφέα που μετατρέπεται σε ζωντανή καλλιτεχνική εγκατάσταση της έκθεσης, αποκαλύπτοντας την ουσία της λογοτεχνίας αλλά και τον πραγματικό λόγο της συγγραφής.

Στο Κάσελ δεν υπάρχει λογική

 

Το διεθνές βραβείο Feronia-Città di Fiano, θεωρείται από πολλούς ως ένα «αντιβραβείο», καθώς οι τίτλοι επιλέγονται με βασικό κριτήριο την ποιότητα των κειμένων και όχι την επικρατούσα λογική της εκδοτικής και πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ένας από τους σκοπούς της κριτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της 25ους θητείας του βραβείου, είναι να τονίσει τη σημασία του γραπτού λόγου, ενάντια σε ένα σύστημα επικοινωνίας που έχει αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της υπέρμετρης χρήσης της εικόνας στην καθημερινότητα όλων μας.

Την επιτροπή αποτέλεσαν οι: Mario Quattrucci, Falasca, Ferilli, Ferrarotti, Ludovico Gatto, Lamberto Pignotti, συνεχίζοντας την κληρονομιά της ιταλικής avant-garde λογοτεχνίας της δεκαετίας του εξήντα (Balestrini, Sanguineti).

Το βραβείο Feronia-Città di Fiano υποστηρίζεται από την Unesco και την κοινότητα του Lazio romano.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο Στο Κάσελ δεν υπάρχει λογική και τον Enrique Vila-Matas από εδώ.

Έτικέττες:
Enrique Vila-Matas
,
Στο Κάσελ δεν υπάρχει λογική