Τιμητική διάκριση στον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό.

Βραβεία- Διακρίσεις Δεκέμβριος 9, 2016

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός τιμήθηκε από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, με το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνα της Τιμής.

Η διάκριση αυτή αποτελεί έναν φόρο τιμής για το σύνολο της επιτυχημένης καριέρας του δημοφιλούς συνθέτη, καθώς και για τη δράση του και την προώθηση της σύγχρονης γαλλικής μουσικής στο ελληνικό κοινό.

Γιώργος Κουρουπός

Ο Γιώργος Κουρουπός κατά τη βράβευσή του, αναφέρθηκε στην επιρροή που είχε πάνω του η γαλλική παιδεία, στη μεγάλη ανταπόκριση που κατέχουν οι συνθέσεις του στη Γαλλία, αλλά και για το πώς προσπαθεί να μεταμπαλαδεύσει στους Έλληνες ό,τι καλύτερο διδάχτηκε από τους Γάλλους. Μεταξύ άλλων είπε:

«…Θα ήμουν 9 χρονών, όταν διάβασα, για πρώτη φορά τους Άθλιους του Βικτόρ Ουγκώ, σε μια έκδοση για παιδιά που υπήρχε στο σπίτι. Νομίζω ότι, στο βάθος, το γαλλικό όνειρό μου-το Παρισινό, για την ακρίβεια- από τους Άθλιους άρχισε υποσυνείδητα να σχηματίζεται μέσα μου…»

Γιώργος Κουρουπός

«…Εννέα υπερδραστήρια, αλλά ευτυχισμένα χρόνια στο Παρίσι, κάποτε κουραστικά, αλλά πάντα δημιουργικά. Η εντυπωσιακή, ωστόσο, επιτυχία, είναι με το παραπάνω η ανταμοιβή για τους κόπους μου. Η μουσική μου παίζεται παντού, στις μεγάλες αίθουσες του Παρισιού, στα διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής. Οι παραγγελίες για σύνθεση έργων είναι συνεχείς-οι πιο σπουδαίες έρχονται από το φεστιβάλ της Αβινιόν-. Μου προσφέρουν επίσης διοικητικές θέσεις (στην αρχή στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού και ύστερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κρετέιγ-προάστιο του Παρισιού.»

Γιώργος Κουρουπός

«…Προσπάθησα, κατά τη διάρκεια της ζωής μου στην Ελλάδα να δώσω στους άλλους ό,τι μου ’δώσαν οι Γάλλοι, ό,τι μου ’μάθαν, αλλά και ό,τι έμμεσα μου δίδαξαν ως αγωγή του πολίτη. Δεν ξέρω αν πάντοτε τα κατάφερα…»

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μερικές από τις συνθέσεις του δημιουργού. Την βραδιά, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί καλλιτέχνες και μουσικοί, καθώς και η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου.

Οδυσσέας Ελύτης

Πρόσφατα, είχαμε την τιμή να εκδώσουμε την πολύ ιδιαίτερη πεντάγλωσση ανθολογία ποιημάτων, και πεζού λόγου του Οδυσσέα Ελύτη “«Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού”, στην οποία ο λυρισμός, η τόλμη και η εκφραστική δύναμη της γραφής του Ελύτη συνδυάζονται με το χρώμα των εικαστικών του έργων και τις πρωτότυπες μελοποιήσεις ποιημάτων του από τον Γιώργο Κουρουπό. Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Έτικέττες:
Γιώργος Κουρουπός