Στα «Κτήματα των κίτρινων ρόδων» της Λέλης Μπέη το βραβείο βιβλίου Public 2022!

Βραβεία- Διακρίσεις Ιούνιος 23, 2022

Τα Public ανακοίνωσαν τους μεγάλους νικητές των βραβείων βιβλίου 2022. Περισσότεροι από 200.000 αναγνώστες, έδειξαν τις προτιμήσεις τους και ξεχώρισαν τα αγαπημένα τους βιβλία, για 9η συνεχή χρονιά.

Η ποιητική συλλογή της Λέλης Μπέη Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων απέσπασε το βραβείο Public 2022 στην κατηγορία «Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση».

Ευχαριστούμε πολύ τους αναγνώστες που το ανέδειξαν ως το κορυφαίο ποιητικό βιβλίο της χρονιάς. Συγχαρητήρια στη Λέλη Μπέη!

Στο βιβλίο, που εικονογραφείται από έξι σχέδια του Ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ, προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, θραύσματα μνήμης συναρμολογούν και συνθέτουν την ερμηνεία ενός προσωπικού κόσμου ορατού και ενός άλλου πιο πολύπλοκου που χάνεται στα νερά του παρελθόντος.
Από την Ινδία, την Αίγυπτο, στη θάλασσα του Λάπτεφ κι από τη Βαλτική στον Κόλπο του Ομάν και την Παλαιστίνη- είναι οι τόποι αναφοράς στα ποιητικά κεφάλαια μιας υπαρξιακής αναζήτησης με κύριο συστατικό της, τον χρόνο.

Βραβεία Public 2022


Έγραψαν για τα Κτήματα των κίτρινων ρόδων:

Οι διάφοροι τόποι δεν είναι μόνο αυτοί που έχει γνωρίσει κανείς αλλά και αυτοί όπως τους φαντάστηκε ή όπως τους περιέγραψαν άλλοι. Σίγουρα όμως αποτελούν περιβάλλον για ένα άνθρωπο που σε κάποιες στιγμές επαληθεύεται ως προειδομένη γνώση. Θεωρώ ότι Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων δεν έχουν όρια ερμηνείας. Άλλωστε η ποίηση έχει μέσα της την μεταιχμιακότητα και την ρευστότητα ενός εξελισσόμενου κόσμου καθώς και μία εγγενή αναζήτηση συνάντησης.
―Δημοσθένης Γκαβέας, Huffpost

Τα Κτήματα των κίτρινων ρόδων είναι μια ουτοπία, ένα σχόλιο για τον κόσμο όπως ανακατασκευάζεται από τη μνήμη, στο όριο δηλαδή της ύπαρξης. Είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο γραμμένο από μια διαφορετικής χροιάς, και γι’ αυτό πρωτότυπη, ποιητική φωνή που επιθυμεί να περιγελάσει τη φθορά, υψώνοντας μπροστά της τη δύναμη της μνήμης.
―Χριστίνα Λιναρδάκη, στίγμαΛόγου

 

Από τις εκδόσεις  Ίκαρος κυκλοφορούν
και οι παρακάτω ποιητικές συλλογές της Λέλης Μπέη:

Οι μονωδοί (1991)
Ο πλανητικός Οδυσσέας (1996)
Είναι η ώρα (2003)
Ο σταθμός (2009)
Η καπνισμένη Μητρόπολη (2015)


Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα βραβευμένα βιβλία κάθε κατηγορίας: https://www.publicbookawards.gr

Έτικέττες:
Βραβεία Public 2022
,
Λέλη Μπέη
,
Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων