Ο «Αριστοτέλης» και το «1923: Εχθρική Πατρίδα» υποψήφια στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2023

Βραβεία- Διακρίσεις Απρίλιος 26, 2023

 

Η Ακαδημία των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες των Βραβείων της φετινής διοργάνωσης, και τα graphic novel Αριστοτέλης των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου και 1923: Εχθρική Πατρίδα του Θανάση Πέτρου, που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις  Ίκαρος, είναι υποψήφια!

Συγκεκριμένα:
Ο Αριστοτέλης απέσπασε πέντε υποψηφιότητες: Καλύτερου Κόμικ, Καλύτερου Σχεδίου, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερου Εξωφύλλου και Καλύτερης Καλλιτεχνικής Επιμέλειας και το 1923: Εχθρική Πατρίδα απέσπασε δύο υποψηφιότητες: Καλύτερου Κόμικ και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Ελληνικά Βραβεία Κόμικς
Ο Τύπος έγραψε για τα δύο βιβλία:

«Εύκολο εγχείρημα η μεταφοράς της ζωής του Αριστοτέλη σε graphic novel; Καθόλου. Πετυχημένο; Με κεφαλαία γράμματα, ΝΑΙ».
―Παντελής Τσομπάνης, Περιοδικό Κ

«Με φροντίδα, πρωτοτυπία και χιούμορ αυτός ο Αριστοτέλης καθίσταται πολύ πιο προσιτός από την προτομή με την οποία είναι ταυτισμένος για τους περισσότερους από εμάς, εκπληρώνοντας τον σκοπό του graphic novel».
Το Βήμα

«Στο "1923", ο Πέτρου αναδεικνύει υποδειγματικά το αδιέξοδο του καθημερινού βίου των προσφύγων πίσω από τα μείζονα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα. […] Ο Πέτρου βάζει στο σκίτσο του τις ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι έχοντας ξαφνικά απωλέσει τα πάντα, πρέπει να τα πάρουν όλα από την αρχή».
―Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Αντλώντας από αυθεντικές μαρτυρίες και από ειδήσεις και ρεπορτάζ στον Τύπο της εποχής, ο συγγραφέας αφηγείται μικροϊστορίες ανθρώπων με φόντο τα μεγάλα γεγονότα και το "επαναστατικό κίνημα" […].Εκατό χρόνια μετά, όταν η ενσωμάτωση των προσφύγων έχει πλέον συντελεστεί, το κόμικ του Θανάση Πέτρου αναπαριστά με ρεαλισμό μπροστά στα μάτια μας τα πρώτα σκοτεινά χρόνια του ξεριζωμού».
―Λαμπρινή Κουζέλη, Το Βήμα


Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου, την ημέρα της επίσημης έναρξης του Comicdom CON Athens 2023. Περισσότερες πληροφορίες για την τελετή θα ανακοινωθούν σύντομα.

Έτικέττες: